• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

09.10.2023

15:00

Muškarci, navalite na ovu namirnicu! Poboljšava performanse u krevetu, a sad joj je sezona

Shuterstock

Zdravlje

Muškarci, navalite na ovu namirnicu! Poboljšava performanse u krevetu, a sad joj je sezona

Podeli vest

Farmaceuti tvrde da bi jedenje bundeve moglo da pruži podsticaj u krevetu.

Bundeva je veoma ukusna, jesenja namirnica , koja je bogata hranljivim materijama, koje sprečavaju visok krvni pritisak, a to je jedan od najvećih uzroka erektilne disfunkcije (ED).

- Bundeve su bogate kalijumom, što pomaže u suzbijanju štetnih efekata natrijuma na krvni pritisak - ističe farmaceut Abas Kanani.

Više od polovine muškaraca starosti od 40 do 70 godina pati od erektilne disfunkcije, što otežava postizanje i održavanje erekcije.

Stres, previše alkohola i umor takođe mogu povremeno uzrokovati ovaj problem. Međutim, to može biti znak ozbiljnijih stanja, ako se dešava redovno, uključujući visok krvni pritisak.

Muškarci sa hipertenzijom imaju skoro duplo veću verovatnoću da će imati ED, jer uzrokuje lošiji protok krvi u njihovim intimnim delovima.

Kalijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska, jer smanjuje efekte natrijuma, koji dolazi iz soli, u krvi.

Natrijum povećava krvni pritisak, ali što više kalijuma jedete, više natrijuma oslobađate u urinu. Međutim, konzumiranje previše kalijuma može biti opasno za osobe sa bubrežnim oboljenjima.

- Previše kalijuma može biti štetno za ljude sa poremećajima bubrega. Kako bubrezi postaju manje sposobni da uklone kalijum iz vaše krvi, može se nakupiti previše kalijuma - navodi Kanani.

Foto: Shutterstock

bundeve

Iz Nacionalne zdravstvene službe savetuju da ne jedete više od 3.500 mg kalijuma dnevno.

Standardna porcija šolje kockica bundeve, sadrži oko 394 mg hranljivih materija. Bundeva takođe pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema, jer sadrži beta-karoten, koji vaše telo pretvara u vitamin A i C, prenosi TheSun.

Oni pomažu u poboljšanju proizvodnje belih krvnih zrnaca, štiteći vas od bolesti i infekcija tokom zimskih meseci.

Prethodno istraživanje, objavljeno u "Journal of Food Biochemistry", takođe je pokazalo da jedenje semenki bundeve pomaže u poboljšanju nivoa hemikalija u telu, koje su povezane sa postizanjem erekcije.

Istraživači su testirali pacove da vide kako jedenje sirovih i pečenih semenki utiče na njihov nivo azotnog oksida u krvi. Hemikalija pomaže u širenju krvnih sudova, omogućavajući da više krvi stigne do penisa.

To je ključni deo načina na koji vijagra funkcioniše - lek pomaže u stimulaciji enzima, koji povećavaju proizvodnju azotnog oksida.

Pacovi kojima je dato seme bundeve, imali su veći nivo azotnog oksida, od onih koji nisu dobijali semenke, sa većim efektom uočen kod onih kojima su davali pečenu sortu.

Dr Šon Akomolafe, sa državnog univerziteta Ekiti u Nigeriji, rekao je:

- Ova studija je otkrila da se pečenjem može poboljšati antioksidativna aktivnost semenki bundeve i ključni enzimi, povezani sa erektilnom funkcijom. Dakle, konzumacija pečenih semenki bundeve bi mogla biti korisnija, u poređenju sa sirovim semenkama bundeve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija