• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

05.12.2023

17:00

Ako ih primetite odmah idite lekaru! Ove promene oko usta mogu ukazivati na problem sa jetrom

freepik

Zdravlje

Ako ih primetite odmah idite lekaru! Ove promene oko usta mogu ukazivati na problem sa jetrom

Podeli vest

Jetra kao najveća žlezda u ljudskom telu zadužena je za mnogobrojne vitalne funkcije, koje učestvuju u očuvanju zdravlja celokupnog organizma.

Međutim, ukoliko je udeo masti u jetri veći od 5 %, može se reći da imate steatozu jetre, tj. bolest masne jetre. U većini slučajeva, masna jetra ne stvara ozbiljnije komplikacije, ali ukoliko se zanemari, može dovesti do ozbiljnih oštećenja jetre. 

U ranom stadijumu uglavom ne uzrokuje nikakvu štetu, ali može dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre, uključujući cirozu, ako se pogorša. Visok nivo masti u jetri takođe je povezan s povećanim rizikom od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i bolesti bubrega, piše živim.hr.

Nažalost, broj obolelih od nealkoholne masne bolesti jetre brzo raste, pogađajući svake godine sve veći broj mlađih odraslih osoba.

Ponekad ovo stanje uzrokuje nutritivni manjak koji dovodi do novih simptoma.

Foto: Shutterstock

 

Primera radi, osip oko usta može signalizirati da disfunkcija jetre ugrožava koncentraciju cinka u krvi. Poznato je da hronične bolesti jetre kao što je nealkoholna masna bolest jetre ometaju apsorpciju određenih hranjivih materuha, poput cinka. Baš zato mnogi ljudi koji imaju abnormalno visok nivo masti u jetri imaju i manjak cinka. To je potvrđeno u studiji objavljenoj u časopisu Metabolism Open, koja je predložila brojne potencijalne uzroke za nedostatak cinka kod mnogih bolesnika s masnom jetrom.

- Pokazalo se da su pacijenti s nealkoholnom masnom bolešću jetre imali značajno manju koncentraciju cinka u ogranizmu u poređenju s kontrolnom grupom - stoji u studiji.

Uz to, otkriveno je da su smanjene koncentracije ovog važnog minerala povezane s višim stepenom fibroze jetre kod bolesnika s dijagnostikovanom nealkoholnom masnom bolešću jetre. Autori su izjavili da insulinska rezistencija, dijabetes, gojaznost, hipertenzija, smanjena apsorpcija iz sistema organa za varenje i neadekvatan unos hrane mogu biti potencijalni uzroci smanjene koncentracije. Dalje, autori studije navode da je cink mineral koji doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, a poznato je da modulira antivirusni, antibakterijski imunitet i upalni odgovor.

Jedan izveštaj iz 2022. takođe ističe da je nedostatak cinka usko povezan s dermatitisom, a poznato je da dermatitis obično uzrokuje iritaciju kože oko usta. Iritacija izgleda poput osipa koji se sastoji od malih kvržica ispunjenih tečnošću koje mogu biti čvrste na dodir.

Ako imate osip oko usta, možda imate periodični dermatitis, piše Američka akademija za dermatologiju.

Foto: Shutterstock

 

Ugrožena jetra takođe može izazvati druge simptome na licu, kao što su natečenost, svrabež i rosacea. Uprkos tome, važno je napomenuti da veliki broj pacijenata s nealkoholnom masnom bolešću jetre ne oseća nikakve simptome.

Srećom, istraživanja autora s Univerziteta Severne Karoline u Grinsborou pokazala su da dodaci cinka mogu smanjiti nakupljanje lipida u jetri, ali i poboljšati oštećenje jetre. Međutim, osobama koje razmišljaju o uzimanju dodataka ishrani savetuje se da prvo potraže savet stručnjaka.

Preporuke za ishranu za lečenje masne jetre

Najbolji način lečenja masne jetre je uvođenje pravilnih navika u ishrani i redovna fizička aktivnost. To podrazumeva izbegavanje dodatno zaslađene, masne, slane i pržene hrane, kao i gazirana pića.

- Smanjenje telesne mase uz povećanje fizičke aktivnosti: 3x nedelno po 45 minuta za početak

- Izbegavanje trans masti i ravnomeran unos zasićenih masti

- U ishranu uključite maslinovo, susamovo i bundevino ulje

- U ishranu uključiti plavu ribu, lanene i čia semenke koje su dobar izvor omega-3 masnih kiselina

- Povećajte unos vlakana (integralne žitarice, povrće, semenke)

- Izbegavati i ograničiti unos šećera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija