• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.01.2024

20:00

Kad vas svrbi grlo, počešite uvo! 10 trikova koji ublažavaju telesne neprijatnosti

Shutterstock

Zdravlje

Kad vas svrbi grlo, počešite uvo! 10 trikova koji ublažavaju telesne neprijatnosti

Podeli vest

Da nestane žgaravica, lezite na levu stranu, a kad vam trne ruka, pomerajte glavu levo-desno.

Ne treba za svaku boljku odmah ići lekaru. Možda neki od vas već znaju za trikove koji mogu da ublaže zdravstvene problemčiće, ali nije loše da se podsetite šta možete da uradite ako vam je zapušen nos, utrne vam ruka ili štucate bez prestanka...

Ne možete da dišete na nos

Pritisnite jezikom gornje nepce dok u isto vreme prstom pritiskate prostor između obrva. Lekari čak tvrde da posle 20 sekundi dolazi do pomeranja čeone kosti, što oslobađa začepljenje i čisti nos.

Foto: Shutterstock

Komad vate stavite zapravo na gornje desni

Krv iz nosa

Komad vate stavite na gornje desni, odmah ispod nosa, i pritisnite ga. Većina krvi prilikom krvarenja iz nosa dolazi iz zida hrskavice koji deli nos, tako da pritiskom na to mesto zaustavljate krvarenje.

Kad svrbi grlo

Počešite uvo. Stimulacijom nerava u uhu stvara se refleks u grlu koji izaziva spazam mišića i smiruje svrab.

Foto: Shutterstock

Nakašljite se pre injekcije

Plašite se injekcija zbog bola

Nakašljite se! Naučnici tvrde da kašalj podiže nivo pritiska u vašem kičmenom kanalu, što ograničava osećaj bola na putu do mozga.

Zubobolja

Kada vas boli zub, uzmite led i njime trljajte deo kože između palca i kažiprsta. U tom delu postoje nervi koji stimulišu mozak da blokira bol u ustima.

Foto: Shutterstock

Lezite na levu, a ne na desnu stranu

Muči vas želudac

Lezite na levu stranu. U tom položaju želudac je položen niže. Želudačna kiselina, zbog koje i nastaje žgaravica, tako ne može da se podiže.

Trne vam ruka

Ne mora da znači da je reč o srcu. Pomerajte glavu levo-desno i trnci će proći. A ako vam utrne noga, ustanite i, ma koliko bilo neprijatno, hodajte.

Foto: Shutterstock

Umesto ušiju, pritisnite deo iznad obrva

Štucanje bez prestanka

Palcem i kažiprstom pritisnite deo iznad obrva i ubrzo će prestati.

Zanimljivo

Vrtoglavica zbog alkohola

Ako preterate s pićem, a čim legnete, vrti vam se "ceo svet", stavite ruku i nogu na nešto stabilno. Tada dajete mozgu drugu referentnu tačku, što vam pomaže da zaustavite vrtoglavicu.

Ako ne čujete dobro

Kada slušate muziku sa radija i televizora, okrenite levo uvo i bolje ćete čuti. Ali ako nekog ne razumete dovoljno kada vam priča, okrenite mu desnu stranu jer desno uvo bolje "hvata" govor.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija