• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.02.2024

18:40

Kako razlikovati upalu creva od drugih stanja koje imitira? Simptomi koji zavaravaju

Shutterstock

Zdravlje

Kako razlikovati upalu creva od drugih stanja koje imitira? Simptomi koji zavaravaju

Podeli vest

Upala slepog creva često se i od strane medicinskog osoblja naziva velikim imitatorom, jer upozoravajući simptomi mogu da podsećaju na brojna druga stanja i to ne samo upalna.

Upala slepog creva se češće javlja kod ljudi mlađeg životnog dobia, ali može da se desi i u svim starosnim kategorijama. Gotovo svaka upala slepog creva (apendiksa) podrazumeva sledeće simptome.

Bol u stomaku

Bol u donjem desnom delu stomaka je čest simptom upale slepog creva, ali može da se javi i kod drugih stanja kao što su smetnje s probavom, opstrukcija creva ili čak menstrualni grčevi.

Foto: Shutterstock

Bol u donjem desnom delu stomaka je obično prvi znak

Mučnina i povraćanje

Ovi simptomi često prate apendicitis, ali mogu da budu prisutni i kod drugih gastrointestinalnih problema kao što su gastritis ili upala žučne kese.

Gubitak apetita

Gubitak apetita može da bude simptom upale slepog creva, ali takođe može da bude povezan sa nizom drugih stanja, uključujući infekcije, stres ili depresiju.

Foto: Shutterstock

Povišena temperatura nije uvek prisutna

Povišena temperatura

Groznica može da bude prisutna kod upala slepog creva (nije pravilo), ali može da bude i simptom drugih infekcija ili upalnih stanja.

Zašto dolazi do upale

Do ovog tipa upale najčešće dolazi kada se zapuši inače vrlo uzan izvodni kanal slepog creva. Time postaje neprohodan, a u njemu se najčešće nataloži nesvarena hrana, ali i takozvani fekaliti (stvrdnuti delovi stolice). Ovo rezultira bujanjem bakterija, što uzrokuje upalni proces.

Pritisak ili osetljivost stomaka

Pritisak ili osetljivost u donjem desnom delu stomaka je tipičan simptom upale slepog creva, ali takođe može da bude prisutan i kod drugih stanja kao što su opstrukcija creva ili infekcija urinarnog trakta.

Foto: pexels.com

Ukoliko osetite jak i nepodnošljiv bol potražite pomoć

Koliko je ozbiljno

Važno je napomenuti da svaka osoba može da ima različite simptome i da se dijagnoza apendicitisa obično potvrđuje fizičkim pregledom, testovima krvni i dodatnim dijagnostičkim testovima kao što su ultrazvuk ili CT abdomena.

Ukoliko osetite jak i nepodnošljiv bol u donjem desnom delu stomaka koji se vremenom pogoršava, praćen mučninom, povraćanjem, temperaturom ili drugim simptomima, treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Simptomi imitatori

Upala slepog creva može da podseća na druga stanja, a to su pre svega zapaljenski procesi u organizmu, odnosno upale:

* jajnika
* žučne kese
* mokraćnih kanala

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija