• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

03.04.2024

09:50

Sardine su veoma zdrave i idealne u danima posta! Ali, ako patite od ovih zdravstvenih tegoba, zaobiđite ih u širokom luku

Shuterstock

Zdravlje

Sardine su veoma zdrave i idealne u danima posta! Ali, ako patite od ovih zdravstvenih tegoba, zaobiđite ih u širokom luku

Podeli vest

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja, ali nije ih dobro jesti ako imate određene probleme.

Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kad je reč o ishrani, navodi Američka asocijacija za srce i kardiovaskularne bolesti, a prenosi portal Webmed.

Ova riba može da doprinese poboljšanju kompletnog organizma ukoliko se redovno konzumira.

Foto: Shuterstock

 


Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži191 kaloriju  i predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu.

Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultuje poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.

Ali, sardine se ne preporučuju svima.

Foto: Shuterstock

 

 

Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta i kamena u bubregu morali bi da izbegavaju sardine.

Posebno sardine iz konzerve sadrže velike količine natrijuma, koji se nikako ne savetuje osobama sa visokim pritiskom.

Jedna konzerva osigurava oko trećinu vaše dnevne vrednosti, pa ako imate visok krvni pritisak, treba da ograničite unos jer on privlači vodu i povećava količinu krvi u telu. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete da uživate u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije.

Kod ljudi koji imaju giht mokraćna kiselina se u telu kristališe u zglobovima, izazivajući bol.

Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, pa ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete da pijete suplemente ribljeg ulja ili jedete bakalar.

Foto: Shuterstock

 

 

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu.

Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set