• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.04.2024

22:00

Đumbir može da stoji u frižideru najviše 3 nedelje! Evo kako najbolje da ga iskoristite

Shuterstock

Zdravlje

Đumbir može da stoji u frižideru najviše 3 nedelje! Evo kako najbolje da ga iskoristite

Podeli vest

Ako planirate da koristite đumbir u ishrani, potrebno je da znate nekoliko osnovnih stvari.

Kada birate đumbir u prodavnici, potražite koren sa glatkom kožom bez nabora i sa svežim mirisom. Izbegavajte sve komade koji su mekani ili koji su počeli da trule.

Ako kupite koren đumbira na pijaci, možda ćete naići na mladi đumbir.

 - Nezreli đumbir je prljavo beo, prilično mekan i savitljiv, sa ružičastim, nerazvijenim listovima koji se nazivaju ljuspice pupoljaka - navodi novinar koji piše o hrani, Tim Karman.

- Mladi đumbir golica vaše nepce umesto da ga napada - objasnio je Tim razliku u ukusu između mladog i zrelog đumbira. 

Foto: Shuterstock

đumbir

Rok trajanja 3 nedelje

Čvrsto umotan, đumbir može da se čuva u frižideru do tri nedelje.

Pored toga, đumbir može i da se zamrzne. Isecite ga na manje komade, a ako ne želite, ne morate ni da ga ljuštite, samo ga stavite u kese i zamrznite.

Kada vam zatreba, možete ga koristiti odmah nakon što ga izvadite iz zamrzivača ili nakon samo nekoliko minuta od odmrzavanja.

Kada želite da dodate đumbir u jelo, preporučljivo je da pre upotrebe isečete vrhove korena, jer se mogu malo osušiti.

Jedan savet za ljuštenje đumbira je da koristite kašiku i da samo sastružete koru.Možete koristiti i nož, ali velike su šanse da ćete skinuti više mesa đumbira nego što želite.

Foto: Shutterstock

đumbir

Đumbir nakon ljuštenja možete izrendati, iseći na kolutove ili samleti, pa čak i iseći na trakice.

 - Đumbir treba iseći jer ima duga vlakna koja mogu biti čvrsta. Ako sečete vertikalno, a ne paralelno sa vlaknima, isečete ta duga vlakna na komade i tada je đumbir lakši za rukovanje i neće biti žilav. Ako izvadite đumbir iz zamrzivača, vrlo lako možete da ga narendate na rende - kaže Megan Ginsberg iz "America’s Test Kitchen".

Koren đumbira se pojavljuje u velikom broju svetskih kuhinja i jela, bilo da su slana ili slatka. Njegov jak ukus čini ga osnovnim sastojkom mnogih azijskih jela, zajedno sa belim lukom i mladim lukom. 

Isečen na komade ili kriške, đumbir može da se koristi kao podloga za supu ili da se od njega pravi čaj, prenosi Washington Post.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija