• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.06.2024

10:25

Lekari ne mogu da dođu sebi od šoka! Žena ne prestaje da struže i jede zidove: To u meni izaziva sreću (VIDEO)

Shutterstock

Zdravlje

Lekari ne mogu da dođu sebi od šoka! Žena ne prestaje da struže i jede zidove: To u meni izaziva sreću (VIDEO)

Podeli vest

Patris Bendžamin (39) pati od bizarnog poremećaja u ishrani i kaže da joj redovno konzumiranje cementa i maltera pruža osećaj sigurnosti.

 

 

Patris Bendžamin-Ramgulam ima redak poremećaj u ishrani. Ljudi koji pate od ovog poremećaja jedu neprehrambene artikle bez nutritivne vrednosti, kao što su kreda, papir i sapun.

Patris od svojih tinejdžerskih dana žudi za malterom i iako zna da je to "veoma loše" za nju, ona tome ne može da odoli.

Nema zdravstvenih problema 

Patris posebno voli "suv ukus" i ne pati  pati od bilo kakvih većih zdravstvenih problema zbog svoje navike.

Ona je, inače, počela da živi sa bakom i dedom nakon što su joj se roditelji rastali, a saznala je da ima tetku i ujaka koji su bolovali od iste bolesti kao i ona.

Foto: Shuterstock

 

Kada je imala 15 godina, Patris je uzela metalni ukras i strugala zid da bi saznala „kakvi su zidovi ispod boje“. To je postala redovna pojava - kopala je i jela malter.

Struže i jede zidove

Patris se kasnije preselila u novu kuću i počela da se zabavlja sa Kalvinom, starim prijateljem iz osnovne škole, 2012. godine. Venčali su se sledeće godine.

Patris je nastavila da struže i jede zidove,  a Kalvin nije znao šta Patris radi.

Ona je rupu na zidu skrivala ispod postera, a druga rupa je bila u dnu zida, pored kreveta. Kalvin je jednom prilikom pronašao Patris sa prašinom oko usta i makazama u ruci.

 - Bila mi je previše neprijatno da mu kažem šta radim. Za mene je to bilo normalno, ali znala sam da on to neće tako videti. Kalvin me je pogledao, potpuno zbunjen i  morala sam da objasnim šta sam uradila sa zidovima - rekla je Patris.

- Uplašila sam se njegove reakcije. Ali nakon što sam mu rekla, bilo mi je drago što je saznao. Držanje toga sakrivenim je za mene bio veliki teret. Bio je uznemiren i molio me je da prestanem.

Pati od anksioznosti i depresije

Patris je tada posetila lekara. On joj je dao  tablete gvožđa, ali one nisu delovale.

Poremećaj je dijagnostifikovan 2012. godine. U pokušaju da razume svoje stanje, sastala se sa stručnjakom koji je istražio njenu porodičnu istoriju kako bi otkrio da li postoji genetska predispozicija za redak zdravstveni poremećaj.

Patris sada čeka još jednu procenu, a u međuvremenu joj je dijagnostifikovana anksioznost, kao i depresija.

Foto: Shuterstock

depresivno stanje

 

Sada praktikuje strategije svesnosti kako bi se izborila sa svojim stanjem. Rekla je da ima strugotine u zubima od žvakanja maltera i zna da bi stanje "moglo da je ubije", ali sada ima „veću kontrolu nad tim“.

- Ali da budem iskrena, ne znam da li sam spremna da potpuno prestanem da jedem malter jer to još uvek izaziva sreću u meni. Samo se nadam da neću ozbiljno oštetiti svoje zdravlje - rekla je Patris, a prenosi Mirror.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija