• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.09.2024

10:00

Ako vas stomak ovako zaboli, odmah kod doktora! Ne lečite se sami, možda se radi o ozbiljnoj bolesti!

Shutterstock

Zdravlje

Ako vas stomak ovako zaboli, odmah kod doktora! Ne lečite se sami, možda se radi o ozbiljnoj bolesti!

Podeli vest

Bolovi u stomaku vrlo često ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme. Nikako ih ne ignorišite i potražite stručnu pomoć.

Svako od nas u nekom trenutku života doživi bolove u stomaku. U većini slučajeva, bolovi nisu ozbiljni i mogu se ublažiti kod kuće uz pomoć lekova bez recepta, poboljšanjem ishrane dodavanjem vlakana ili povećanjem unosa tečnosti. Međutim, postoje simptomi na koje treba obratiti posebnu pažnju, jer mogu ukazivati na ozbiljno zdravstveno stanje.

Nije svaki bol u stomaku bezazlen 

- U gastroenterologiji uvek tragamo za alarmantnim simptomima.Ovi simptomi uvek izazivaju crvenu zastavu i ne bi ih trebalo ignorisati. To uključuje neobjašnjiv gubitak težine, bilo kakve znakove krvarenja iz probavnog trakta i teške bolove - kaže dr Albert Ross, gastroenterolog.

Foto: Shuterstock

 

Neobjašnjiv gubitak težine

Iako mnogi bi voleli da izgube nekoliko kilograma bez dijete ili vežbanja, neobjašnjiv gubitak težine može biti znak da se dešava nešto ozbiljnije.

- Ako gubite težinu bez namere, nešto nije u redu - objašnjava dr Ros.

Nagli gubitak težine može biti simptom čira na želucu, celijakije, upalnih bolesti creva ili raka debelog creva.

Krvarenje u probavnom traktu

Ako primetite krv u stolici ili povraćate krv, potrebno je da se obratite lekaru. Crna stolica može biti uzrokovana ishranom, ali češće je posledica krvarenja iz gornjeg dela probavnog trakta.

Krv u stolici može biti simptom manje ozbiljnih stanja poput analnih fisura, hemoroida, kolitisa i divertikuloze, ali takođe može ukazivati na ozbiljnije poremećaje poput upalnih bolesti creva ili raka debelog creva. Posebno je važno da se osobe starije od 40 godina konsultuju sa lekarom, s obzirom na to da je rak debelog creva češći s godinama, iako se poslednjih godina sve češće viđa kod mlađih pacijenata, prenosi "Lansing state journal".

Teški bolovi

Foto: Shuterstock

 

Ako vas bolovi u stomaku bude iz sna, obavezno potražite pomoć.

- Postoji nekoliko stvari koje nas brinu kod ovog bola. Ako osećate bol u donjem desnom delu stomaka ili u srednjem delu, to može ukazivati na problem sa slepim crevom. Ako je bol oštar u gornjem delu stomaka, to može biti znak problema sa žuči. Ako je bol toliko intenzivan da vam otežava hodanje ili kretanje, možemo biti zabrinuti zbog nečega poput perforisanog čira na želucu -kaže dr Ros

Ako osećate kontinuirani bol nekoliko dana, ili povremeni bol koji traje nekoliko nedelja, takođe je najbolje da se obratite lekaru, bez da se samostalno lečite i nagađate o čemu se radi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Dačić sumirao posetu Kini: Dogovoren niz aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova koje će se u narednom periodu realizovati (VIDEO)
Politika

Dačić sumirao posetu Kini: Dogovoren niz aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova koje će se u narednom periodu realizovati (VIDEO)

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je u završnici svoje višednevne posete Narodnoj Republici Kini da je ovom posetom još jednom potvrđeno strateško partnerstvo Srbije i Kine i u potpunosti realizovani svi zadaci zadati strateškim dokumentima između Srbije i Kine koje su potpisali predsednici ovih država Aleksandar Vučić i Si Đinping.

14.09.2024

11:09

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zvezda uigrava pojačanja za Ligu šampiona
Crvena zvezda

Zvezda uigrava pojačanja za Ligu šampiona

Crvena zvezda predstavlja pojačanja i uigrava tim za početak Lige šampiona! Srpski prvak večeras (subota 20.00, Arena 1 premijum) dočekuje kruševački Napredak u 8. kolu Superlige, a prema svim najavama, očekuje se da na terenu budu novajlije Silas Katompa Mvumpa (25), Rade Krunić (30), ali i povratnik Nemanja Radonjić (28).

14.09.2024

07:13

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45