• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.09.2024

14:41

Ministarka dr Begović obišla Kajt Institut i Univerzitet u Torontu

Zoran Petrovic, NITRA

Vesti

Ministarka dr Begović obišla Kajt Institut i Univerzitet u Torontu

Podeli vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije dr Jelena Begović, u okviru zvanične posete Kanadi, posetila je Kajt Institut u Torontu, gde je obišla Laboratoriju za procenu izazovnih okruženja.

Potom je održala radni sastanak sa rukovodstvom instituta, na kom se razgovaralo o mogućnostima saradnje u oblastima inovacija i tehnološkog razvoja.

Foto: Zoran Petrovic, NITRA

 

“Danas smo ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imali priliku da posetimo Kajt Institut, trenutno najbolji centar na svetu za rehabilitaciju i za razvoj inovacija i rešenja za ljude koji žive sa invaliditetom i, nažalost, imaju ozbiljne posledice zbog različitih vrsta oboljenja. Osim za ovu grupu ljudi, centar je namenjen i za stariju populaciju, gde je rešenje sprečavanje nastanka nekih povreda i uz pomoć ovih rešenja svim tim ljudima se omogućava inkluzija u svakodnevnicu, normalan život”, rekla je ministarka dr Jelena Begović i dodala:

 

 

 

“Fantastičan centar koji vodi naš sjajan naučnik i inovator prof. dr Miloš Popović koji sa svojim timom od dve stotine naučnika, inženjera u specijalnim komorama simulira različite životne situacije od pada na ledu do vožnje automobila i zahvaljujući nauci i tehnologiji analizira i sprečava povrede. Takođe, ovaj centar služi i državi za promenu regulativa, za promenu politika, kada su u pitanju različiti standardi i zakoni.”

Foto: Zoran Petrovic, NITRA

 

Ministarka je posetila Univerzitet u Torontu i Fakultet primenjenih nauka i inženjerstva, gde su joj predstavljeni Centar za istraživanje i primenu tehnologija fluida i Acceleration Consortium, u kojima se vode značajni projekti u primeni savremenih tehnologija u inženjeringu i industriji, posebno u oblasti fluidnih sistema i integracije naprednih tehnoloških rešenja.

 

 

 

Dr Begović je obišla i radionicu Centra za istraživanje i primenu tehnologija fluida u Bahen centru za informacione tehnologije, kao i Laboratoriju za samostalno upravljanje na Farmaceutskom fakultetu Lesli Dan, koja ima ključnu ulogu u razvoju novih rešenja u farmaciji i biomedicinskim naukama.

“Posetili smo i Univerzitet u Torontu, Fakultet primenjenih nauka i inženjerstva, kao iFarmaceutski fakultet i prošli smo kroz njihove laboratorije. Ono što jeste opšti utisak i što je velika snaga Univerziteta u Torontu, koji predstavlja zaista jedan od najboljih univerziteta na svetu, jeste da su svi na neki način povećeni razvoju inovacija, od kliničkih centara, bolnica, lekara kliničara, do naučnika i inženjera. Rade zajedno, međusobno se prepliću i zaista rade u korist svih građana Kanade. Na kraju krajeva, njihove inovacije predstavljaju i nove tehnologije koje menjaju svet. Prosto, neverovatno dobro iskustvo. Skup umova, skup ideja, skup inovacija i svi rade za dobrobit svojih građana”, istakla je ministarka dr Begović.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...
Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

Prvi učitelji se nikada ne zaboravljaju i dobro se pamte njihove lekcije. A inicijativu jednog učitelja iz Kovina pre deceniju i po tamo su rado prihvatili i odrasli, i evo šta svake godine rade.

12.09.2024

10:45