• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.04.2020

17:26

VLAST NAS PRATI, KRIJU SE IZA ANDRIJE! Hrvati u panici, tvrde da im je ugrožena PRIVATNOST!

Balkan

VLAST NAS PRATI, KRIJU SE IZA ANDRIJE! Hrvati u panici, tvrde da im je ugrožena PRIVATNOST!

Podeli vest

U Hrvatskoj je danas puštena u radu aplikacija “Andrija”, prvi digitalni asistent u borbi protiv korona virusa na WhatsAppu, a pitanje koje se postavlja je da li ona ugrožava privatnost građana.

Prema pisanju portala Index, to pitanje se postavlja naročito u širem kontekstu pandemije u kojoj je, kako kažu, vlada Andreja Plenkovića pokušala po hitnom postupku promeniti Zakon o elektronskim komunikacijama da bi omogućila vlastima praćenje svih mobilnih telefona građana u toj državi.

Inače, aplikacija “Andrija” dobila je ime po, kako se navodi, ocu narodne medicine dr. Andriji Štamparu.

Aplikacija bi trebalo da pomogne hrvatskim epidemiolozima i celom zdravstvenom sistemu u kontroli epidemije korona virusa.

U vreme kada su lekari opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i efikasno građanima da pruži aktualne informacije i preporuke.

Prvog dana rada aplikciju je koristilo 30.000 građana I svi su morali pritom da ostave svoj broj telefona.

Foto: printscreen

 

Aplikaciju “Andrija” izradilo je nekoliko hrvatskih IT firmi, a celu je akciju koordiniralo Ministarstvo uprave s ministrom Ivanom Malenicom na čelu.

Malenica je jutros izjavio da se u sistem “Andrija” prijavilo već 30.000 građana i da je naročita korist od ove aplikacije to što rasterećuje epidemiološke službe koje dnevno primaju i do 50.000 poziva zabrinutih građana.

HRVAT PROŠAO DRAMU ZBOG KORONE! Poznati košarkaš ne može da zagrli tek rođenu ćerku!

Epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar dr.sc. Branko Kolarić su gostujući na HTV-u tvrdili da je “aplikacija sigurna i anonimna, da se ne skupljaju nikakvi podaci koji bi osobu mogli identifikovati I da ne služi za praćenje građana.

Informatički stručnjak Marko Rakar za Index objasno najpre šta je zapravo “Andrija” u tehničkom smislu.

“Andrija je ćatbot, komad softvera koji je pretprogramiran da odgovara i simulira konverzaciju na osnovu unapred pripremljenih pitanja, ključnih reči i odgovora. To je u današnjem vremenu uobičajeni marketinški alat, koji uglavnom služi zato da se umanji količina upita prema operaterima i to uglavnom u procesu prodaje neke usluge ili u inicijalnim koracima tehničke podrške”, ističe Rakar.

Zabrinjava ga, međutim, što građani za pristup aplikaciji moraju da ostave svoj broj mobilnog telefona, jer ona radi samo putem WhatsAppa, popularne aplikacije koja ne funkcioniše bez broja telefona, a dodatno se, ukazao je, pokazalo da aplikacija u nekim slučajevima traži i lokaciju građana.

HRVAT 14 DANA BEZ SIMPTOMA BIO U IZOLACIJI, ŠOK USLEDIO 19. DANA, kada je saznao da je ipak zaražen koronavirusom!

Rakar, naime, kaže, da ćatbot poput “Andrije” može da se napravi tako da odgovara na predvidljiva pitanja korisnika bez prethodnog traženja njihovih podataka, na primer, broja mobitela.

On ukazuje i da anonimnost na internetu de facto ne postoji, pa tako ni ovde, te primećuje:''''Samo nesposobnost državnog aparata nas štiti od zloupotrebe prikupljenih podataka".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
U Hrvatskoj više Japanaca nego

pre 4 godine

Najveća panika je bila za vrijeme svete OLUJE kada su srpski zločinci u panici bježali iz Hrvatske na istok cijukajuči poput pacova.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija