• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.07.2021

09:28

SPREMAJU ZAMKU ZA SRBE PRED POPIS U CRNOJ GORI! Krivokapić i Đukanović imaju perfidan plan, cilj je da se procenat Srba spusti ispod 20 odsto!

Balkan

SPREMAJU ZAMKU ZA SRBE PRED POPIS U CRNOJ GORI! Krivokapić i Đukanović imaju perfidan plan, cilj je da se procenat Srba spusti ispod 20 odsto!

Podeli vest

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović nedavno je ocenio da Milo Đukanović namerava da spusti popisom Srbe ispod 20 odsto

Popis stanovnika u Crnoj Gori trebalo bi da se održi krajem godine, a deo opozicionih političara upozorava da postoji opasnost da vlast lažira podatke i spusti procenat Srba koji žive u toj zemlji s namerom da im umanji politička prava.

Naime, Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova je pripremljen, kao i upitnici i radne verzije metodologije a EU ekspert koji je učestvovao u njegovoj izradi dao je pozitivno mišljenje da je zakon u skladu sa preporukama EU. Vlada je decembra 2020. usvojila Godišnji plan zvanične statistike za 2021. koji predviđa sprovođenje 211 statističkih istraživanja.

Srbi u Crnoj Gori upozoravaju da je cilj vlasti da ovim popisom spusti procenat Srba u toj zemlji.

Poslanik DF-a Jovan Vućurović kaže da u Vladi i pojedinim političkim krugovim postoji potreba da se promoviše tzv. dualni nacionalni identiet.

- MI smo ispred DF jasno poslali poruke i tek ćemo ih slati da građani izbegavaju to dualno izjašnjavanje. Čovek, ako je Srbin iz  Crne Gore, treba da se izjasni ka oSrbin, a ne Srbin-Crnogorac, ili Crnogorac-Srbin. Jendostavno, treba da se izjasni kao samo kao Srbin i ništa više ni manje od toga. Dualni identiet je zamka i želja srpskih nepriajtelja da se procenat Srba u Crnoj Gori umanji što je moguže više i to je lažni identitet - upozorava Vučurović. 

 Tako je nedavno poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović ocenio da predsednik Crne Gore Milo Đukanović namerava da spusti popisom Srbe ispod 20 odsto, a sve kako bi Crnogorci prešli 50 odsto da bi mogao da kaže da je Crna Gora dominantno država Crnogoraca, što sada ne može. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić za Kurir kaže da sve i da neko pokuša, da oni to neće dozvoliti.

Foto: Tanjug

Andrija Mandić

- Popis mora biti fer, i potrebno je dozvoliti svim zainteresovanim stranama, partijama, NVO sektoru, međuarodnim organizacijama da posmatraju proces popisivanja. Niko ne treba da beži od istine, a popis će, osim identiteskih pokazatelja, pokazati i kako je i koliko DPS krao na izborima - jasan je Mandić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je popis izazov za vladu premijera Zdravka Krivokapića kao što je bio i Zakon o verskim zajednicam i Temeljni ugovor sa SPC.

- To su teme gde će se videti da li je to vlast koja menja odnos prema Srbima ili je reč o politici kontinuiteta sa DPS. Popis je možda bitniji od svega jer legitimiše ili delegitimiše politička prava Srba - konstatuje Stanković. Predsednik DNP Milan Knežević očekuje, kako kaže, da se popis održi u oktobru ili novembru, kao i da će on biti demokratski, transparentan.

Nedavno istraživanje u Crnoj Gori pokazallo je da bi se, ako bi u ovom trenutku bio održan popis, 45 odsto građana izjasnilo kao Crnogorci, a 30 odsto kao Srbi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragi

pre 2 godine

Prije popisa...obaveza Srba u CG je da najure Mandića i Kneževića i da konačno demistifikuju ulogu Amfilohija Radovića u procesu progona i stradanja Srba u CG u poslednjih 30 godina, tačnije u periodu 1990-2020, a to je upravo period u kome je "vladao" Amfilohije.

ivan

pre 2 godine

i srbima je cilj da se u beogradu smanji broj crnogoraca na 20/

Zoran

pre 2 godine

Neka lepo pozovu da im se u zemlju vrate svi montenigerijci iz neprijateljske im države Srbije i problem je momentalno rešen. I svima lepo i tamo i vamo.

nekonebitan

pre 2 godine

Na isti nacin su smanjili broj Srba i pravoslavaca u Sloveniji. Na pitanje iz koje drzave poticete, morao si navesti republiku a ne drzavu Jugoslaviju iako smo tada svi rodjeni u drzavi SFRJ , mnogi u SHS, Republika Slo ili SR ili HR.... Ta opcija je bila nepostojeca, moras navesti Republiku, iako Republika u vreme mog rodjenja nije bila drzava. Nisi mogao da se izjasnis kao hriscanin, ta opcija nije postojola, ako si rodjen u Sloveniji automatski su te svrstali u slovenca itd.... Pravno neispravno ali za EU prihvatljivo. Tako je demokratija umrla, nisi imao pravo izbora, morao si uzeti drzavljansvo da bi sacuvao posao imovinu, morao si se prilagoditi novim formama iako nije ispravno itd...... Jadan je narod koji falsifikuje istoriju, istinu i krsi pravne norme.

GEDŽA

pre 2 godine

Srbin-Crnogorac ili Crnogorac-Srbin,.... i kako će se tumačiti rezultat 20% Srba, 20% Crnogoraca, 20% Srbin-Crnogorac, 20% Crnogorac-Srbin i 20% ostali.... i koji građani će onda biti nosioci crnogorske državnosti ...? Hoće li u ovom slučaju menjati član 2. stav 1. Ustava...... i kako će glasiti, ako se 20% građana izjasne kao Srbi i 40% kao Srbin-Crnogorci ili Crnogorac-Srbin....?.... Ne, ako će da kradu... a ne vidim razloga zašto to ne bi činili,... onda će pokušati da namaknu preko 50% Crnogoraca,...a iz popisa će izbaciti izjašnjavanje o veroispovesti..... jer bi se nesumnjivo preko 60% popisanih izjasnilo sa SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA....

Slavko Radovanovic

pre 2 godine

Ipak svi ste vi samo Crngogorci.Jedni Sekule Drljevica a drugi Milovana Djulasa.Njegosevih tamo ima malo.I ta prica da Crnogorci znaju napamet Gorski vijenac je od samog pocetka samo feler.Bolje da ste razumjeli makar nesto.

Korona "ugasila" 21.000 radnih mesta u Crnoj Gori!
Balkan

Korona "ugasila" 21.000 radnih mesta u Crnoj Gori!

U Crnoj Gori je na kraju maja 2021. godine na evidenciji Zavod za zapošljavanje (Z ZCG) bilo 56.385 nezaposlenih ili gotovo za 21 hiljadu više nego na dan proglašenja korona epidemije, 14. marta prošle godine, kada ih je bilo 35.429

05.07.2021

08:25

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija