• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

01.01.2022

20:03

RTCG DIGAO NA NOGE CRNU GORU, JAVNI SERVIS PUSTIO FILM "QUO VADIS, AIDA"! Srbi, ali i većina građana ogorčeni, ovo je sramno...

Fotoilustracija/Printskrin

Balkan

RTCG DIGAO NA NOGE CRNU GORU, JAVNI SERVIS PUSTIO FILM "QUO VADIS, AIDA"! Srbi, ali i većina građana ogorčeni, ovo je sramno...

Podeli vest

Skandalozna odluka rukovodstva Radio-televizije Crne Gore i generalnog direktora Borisa Raonića da Javni servis prikaže bosanskohercegovački film "Quo vadis, Aida" Jasmile Žbanić, koji govori o "genocidu" nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, izazvao je ogorčenje kod većine žitelja ove zemlje

Sama najava izazvala je ogorčenje među Srbima u Crnoj Gori, koji su, kako kažu, očekivali da će padom režima Mila Đukanovića, Javni servis napraviti diskontinuitet u odnosu na kreatore programa iz vremena koje je baštinilo antisrpsku politiku. Kategorični su u oceni da film ima političku pozadinu preko koje se nastavlja antisrpska propaganda, ali i prikriveni cilj da se u drugi plan potisne ostvarenje Predraga Gage Antonijevića "Dara iz Jasenovca" i predstavlja potiranje tog zločina koji se dogodio u Drugom svetskom ratu.

- Film "Quo vadis, Aida" nema nikakve veze sa umetničkim ostvarenjem koje bi zavređivalo pažnju. Radi se o jednoj apsolutnoj propagandi zapadnog sistema nametnutih vrednosti koji je napravio i tzv. državu Kosovo i rat u bivšoj Jugoslaviji, a sada želi da održi taj princip krivice jednog naroda - kaže za "Novosti" dramaturg i režiser Radisav Jevrić.

On smatra da se u ovom filmskom "ostvarenju" ne radi ni o kakvoj estetici, već o najgoroj vrsti propagande.

- Ne postoje druge žrtve iako se desio krvavi rat u kojem je bilo ratnih zločina na svim stranama, kao i u svakom građanskom ratu. Svaka žrtva je važna, bilo da je jedna ili ih je više. Ali, nekog proglašavati genocidnim, a nekog apriori žrtvom ne vodi ničemu. Film je propagandni pamflet i ništa više - kategoričan je Jevrić.

BANJALUKA ZABILA PRST U OKO BRITANCIMA, UKIDA EŠDAUNOV ZAKON O IMOVINI SRPSKE I DONOSI SVOJ! Ovo je ozbiljnije nego vraćanje vojske!

Po oceni stručnjaka, film je napravljen u duhu satanizacije Republike Srpske i celog srpskog naroda. Da je, film antisrpska propaganda pod firmom umetničkog stvaralaštva uveren je i profesor Budimir Aleksić, direktor Instituta za srpsku kulturu.

- Sve je u duhu narativa koji traje 30 godina, a on je pojednostavljen i banalan: da su Srbi remetilački faktor na Balkanu, da su krivi za sve ratove i da ih treba predstaviti kao negativce kao i njihovo političko i vojno rukovodstvo u proteklom građanskom ratu - kaže Aleksić.

On dodaje i da to što Javni servis Crne Gore emituje antisrpsku propagandu znači "da i ovaj menadžment i rukovodstvo RTCG nastavljaju uređivačku politiku prethodne, Đukanovićeve medijske politike koja je imala vrhunac upravo na Javnom servisu".

- Ovaj film služi da bi se skrenula pažnja sa stvarnog genocida u Jasenovcu, da bi se on zaboravio i potisnuo. Stvarni ideološki događaji, stvarna stradanja, žrtve i dželati treba da se izbrišu, a da se na drugoj strani iskonstruiše još jedna laž. Emitovanje takvih filmova nije ništa drugo nego nastavak mržnje i netrpeljivosti prema većinskom stanovništvu pravoslavne Crne Gore koja o proteklim ratovima na ovim prostorima misli dijametralno suprotno od onoga što misle nosioci antisrpske politike u regionu i šire - kategoričan je Aleksić.

KINA OTKRILA AMERIČKI SCENARIO MASOVNOG VAZDUŠNOG NAPADA NA RUSIJU SA CRNOG MORA! Moskva spremno čeka, NATO će dobiti po...

Politički analitičar Igor Damjanović kaže za "Novosti", da je šema, zloupotrebe sedme umetnosti u propagandne svrhe na Zapadu odavno razrađena tako da bi se taj holivudski patent poslednjih godina široko primenjivao i na Zapadnom Balkanu.

- Za filmske projekte koji satanizuju Srbe, kao glavne negativce, na Zapadu se najpre obezbede sredstva, potom kvalitetna produkcija i promocija, a na kraju i prestižne filmske nagrade. Film "Quo vadis, Aida" je samo jedan u nizu takvih projekata, koji filmskim i umetničkim izrazom treba da pojača domete propaganda o lažnom genocidu u Srebrenici. Izmišljeni filmski junaci i tendenciozno ekranizovani događaji, širokim narodnim masama su neuporedivo pristupačniji od izdvojenog mišljenja - kaže Damjanović.

On naglašava i da je odluka menadžmenta RTCG da uoči novogodišnjih praznika emituje sporni film problematična, da vređa osećanja većine građana Crne Gore i podstiče podele u društvu.

- S obzirom na to da Javni servis RTCG finansiraju bez izuzetka svi građani Crne Gore, bilo bi veoma značajno da javnost sazna koliko je našeg novca potrošeno na prava prikazivanja filma "Quo vadis Aida" - dodaje Damjanović.

Podstiče raspirivanje mržnje

Posebno su ogorčeni učesnici ratova. Predsednik Udruženja boraca ratova Crne Gore od 1990. godine, Radan Nikolić, kaže za "Novosti" da emitovanje filma "Quo vadis, Aida" predstavlja svojevrsni incident koji je u funkciji daljeg raspirivanja mržnje, i to tako što se događaji falsifikuju.
- Iz tog vremena postoje arhivski snimci koji su u direktnoj suprotnosti sa onim što se dešava u filmu jer je očigledna namera dalja satanizacija Srba - naglašava Nikolić. - Sa druge strane, u Crnoj Gori nije procesuiran nijedan ratni zločin nad pripadnicima bivše JNA i Vojske Jugoslavije. I to je ta politika na kojoj je počivao bivši režim, a ovo što radi RTCG je samo nastavak te politike.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sloboda

pre 2 godine

Sve ih treba otpustiti pa neka idu u muslimansko Sarajevo i pustaju svoje lazne filmove. GIDEON GRAJF

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija