• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/Informer

03.01.2022

19:00

SRBI, SU ZAHVALNI RUSIJI I KINI, A NATO BESAN ŠTO MOSKVA I PEKING KAO RUŠE SVE ŠTO ONI RADE I BOSNI! Majstori, na čemu ste vi?! NEMOJTE NAM POMAGATI PROTIV PUTINA i SI ĐIPINGA!

Balkan

SRBI, SU ZAHVALNI RUSIJI I KINI, A NATO BESAN ŠTO MOSKVA I PEKING KAO RUŠE SVE ŠTO ONI RADE I BOSNI! Majstori, na čemu ste vi?! NEMOJTE NAM POMAGATI PROTIV PUTINA i SI ĐIPINGA!

Podeli vest

NATO ujedinjen u zaštiti zajedničke bezbednosti, posebno kada se radi o neopravdano i kontinuirano nagomilavanju ruske vojske u Ukrajini i oko nje i ono što radi Lukašenkov režim

- NATO je odlučan u nameri da zemljama Balkana pomogne da sprovedu reforme za dobrobit građana, što nije lak put. Zahteva stvarnu posvećenost i stvarni napredak u reformama i pomirenju, ali je moguć, što su pokazale Crna Gora i Sjeverna Makedonija, zato pozivam sve lidere u regionu da pokažu svoju posvećenost reformama i pomirenju - rekao je u intervjuu za Pobjedu  generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Osnovni zadatak NATO-a je, kaže on, da nastavi sa pružanjem kredibilnog i efikasnog odvraćanja i odbrane. "Preduzete su sve neophodne mjere kako bi osigurali da snage ostanu spremne, oprezne i pripremljene da odgovore na svaku pretnju - rekao je Stoltenberg

- Znam da davanje prioriteta izdvajanju za odbranu tokom zdravstvene krize nije lako, ali bezbednosni izazovi sa kojima smo se suočavali prije pandemije nesu nestali. Oni uključuju asertivnu Rusiju, terorizam, sajber i raketne pretnje, klimatske promene i bezbednosne implikacije koje proizilaze iz uspona Kine. Zato moramo nastaviti da ulažemo u našu bezbednost. Kao što sam rekao, ne možemo dozvoliti da ova zdravstvena kriza postane bezbednosna - kazao je Stoltenberg.

Govoreći o jedinstvu Alijanse, kazao je da je "ujedinjena u zaštiti zajedničke bezbednosti, posebno kada se radi o nedavnim dešavanjima koja brinu - neopravdano i kontinuirano nagomilavanje ruske vojske u Ukrajini i oko nje i ono što radi Lukašenkov režim, cinično i nehumano korišćenje ranjivih ljudi" da izvrši pritisak na Poljsku, Letoniju i Litvaniju.

- NATO je političko-vojna alijansa sastavljena od 30 nacija sa obe strane Atlantika, sa različitim istorijama, različitim kulturama i različitim političkim partijama na vlasti. Normalno je da se ponekad ne slažemo. To je, na kraju krajeva, demokratija, i to je na kraju znak snage. I više od 70 godina, uvijek smo bili u mogućnosti da se ujedinimo oko našeg osnovnog zadatka: da budemo zajedno i zaštitimo jedni druge, pružajući sigurnost milijardama naših građana - kazao je on.
 
- Potrebno nam je transatlantsko jedinstvo, sa Evropom i Severnom Amerikom koji zajedno stoje u NATO-u, i to je ono što mi isporučujemo. Naši ministri spoljnih poslova su u Rigi razmenili stavove o razvoju novog strateškog koncepta koji će biti predstavljen na našem sledećem samitu u Madridu u junu. Strateški koncept će odražavati novo bezbednosno okruženje i reafirmisati naše jedinstvo i vrijednosti i podstaći naše kontinuirano prilagođavanje - istakao je on. 

Zapadni Balkan je, kaže on, prešao dug put od sukoba 1990-ih.

- Ali nedavno smo videli porast tenzija, kako na Kosovu, tako i u Bosni i Hercegovini, sa agresivnijom retorikom, zaustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju napretka.

Foto: Reuters

- NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, bezbednost i saradnju u regionu, uključujući i svakodnevni rad naše misije KFOR-a na Kosovu pod mandatom UN-a i naših kancelarija u Sarajevu i Beogradu. Naša saradnja sa Evropskom unijom ostaje saradnja od suštinskog značaja i nastavićemo da radimo zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama - kazao je Stoltenberg.

- Što se tiče Bosne i Hercegovine, njene jedinstvene strukture su važne za stabilnost zemlje, posebno Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji.

- Kao što sam rekao prošle godine, kada smo obeležavali 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma - jedno od najznačajnijih dostignuća bilo je stvaranje zajedničkih oružanih snaga. Na kraju rata bilo je više od 400.000 vojnika, gorko podeljenih između tri vojske; danas postoji jedinstvena profesionalna vojska od oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista pod jedinstvenim lancem komandovanja. Svaki pokušaj slabljenja institucija na državnom nivou samo će narušiti sigurnost Bosne i Hercegovine. To će takođe imati negativne posledice po njenu ekonomiju i regionalnu stabilnost - kaže on.
 
- Bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu su važni za NATO. To je ponovo potvrđeno na našem samitu u Briselu i tokom našeg poslednjeg sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Rigi - kaže on.

UKRAJINA DA SILOM VRATI DONBAS! KAKO?! NITI IMA VOJSKOVOĐE, A JOŠ MANJE HEROJE... Za razliku od Donjecka i Luganska koji imaju sve to...

Kazao je da ima redovan dijalog sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ostalim liderima u regionu.

- Ove godine obeleženo je 15 godina od kada je Srbija potpisnica NATO Partnerstva za mir. U potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije. Srbija kao suverena nacija ima pravo da bira svoj put. Isto tako, posvećeni smo izgradnji snažnog partnerstva sa Srbijom - kazao je on.

Dodao je da se "suočavamo sa zajedničkim bezbednosnim izazovima i partnerstvo sa NATO-om može doneti stvarne koristi Srbiji i njenim građanima, ali i širem regionu".

Stoltenberg je rekao da je Crna Gora cenjen saveznik, koji daje važan doprinos zajedničkoj bezbednosti, sa trupama koje služe u multinacionalnoj borbenoj grupi NATO-a u Letoniji i u misiji KFOR-a na Kosovu.

- Pozdravljam i to što Crna Gora povećava izdatke za odbranu. Sve ovo pokazuje snažnu posvećenost NATO - kazao je on.

- Naša misija nastavlja da čuva nebo vaše zemlje bezbednim, sa avionima iz Italije i Grčke. NATO i saveznici su takođe pokazali snažnu solidarnost i podršku Crnoj Gori tokom pandemije kovid-19 - istakao je Stoltenberg.

Dodao je da nije na njemu kao generalnom sekretaru NATO-a da komentariše unutrašnja politička pitanja u svakoj zemlji saveznici.

RTCG DIGAO NA NOGE CRNU GORU, JAVNI SERVIS PUSTIO FILM "QUO VADIS, AIDA"! Srbi, ali i većina građana ogorčeni, ovo je sramno...

- To je na političarima, strankama u Crnoj Gori da se time bave i odluče. Ono što mogu da kažem je da sam uveren da će Crna Gora ostati odan saveznik u NATO-u, ispunjavajući savezničke standarde, za dobrobit naše zajedničke bezbednosti - naveo je on.

Foto: Fotoilustracija

On je pozvao Rusiju da igra konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu.

- Nažalost, redovno vidimo da Rusija radi suprotno. Samo prošlog meseca, Rusija i Kina su zajedno radile u UN kako bi potkopali napore međunarodne zajednice da obnovi misiju EU Altea u Bosni. Ovo je samo jedan primer ruskog i kineskog uticaja na Zapadnom Balkanu koji nije od pomoći - kazao je on.

- Takođe smo videli hakovanje, dezinformacije, zastrašivanje i druge destabilizujuće aktivnosti.

- U potpunosti poštujemo suvereno pravo svake nacije da izabere sopstvene političke i bezbednosne aranžmane. Pozivamo Rusiju da učini isto. Ovo je osnovni princip evropske bezbednosti koji smo svi mi potpisali, uključujući i Rusiju - zaključio je Stoltenberg.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sinisa

pre 2 godine

Nemoj samo da nas pomaze NATO kog oni pomazu ta drzava je u haosu i velikom problemu.Rusija i Kina nisu nas bombardovale a stalno nas pomazu kao prave prijatelje a mi Srbi to postujemo puno cenimo....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija