• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti

12.01.2022

09:43

SARAJEVO KIPTI OD BESA, POČEO LOV NA SRPSKE OFICIRE! Bošnjački politički vrh izdao hitno naređenje, ovo će biti odmazda prema svima koji su bili na proslavi Dana Republike Srpske!

printskrin RTRS

Balkan

SARAJEVO KIPTI OD BESA, POČEO LOV NA SRPSKE OFICIRE! Bošnjački politički vrh izdao hitno naređenje, ovo će biti odmazda prema svima koji su bili na proslavi Dana Republike Srpske!

Podeli vest

Bošnjački politički korpus u Sarajevu izdao je naređenje ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću da započne pravosudni lov na srpske oficire iz Oružanih snaga BiH koji su bili na proslavi Dana Republike Srpske 9. januara u Banjaluvi

Podžić je najavio pokretanje disciplinskih i krivičnih postupaka protiv srpski oficira i zamenika ministra odbrane Mirka Okolića. Rekao je da je već pokrenuo postupak protiv Okolića i da je naredio da se pokrenu postupci protiv svih srpskih kadrova u oružanim snagama koji su prisustvovali svečanosti u Banjaluci.

- Načelniku zajedničkog štaba OS BiH Senadu Mašoviću naredio sam da pokrene postupak protiv svog zamenika generala Kneževića, protiv generala Ilića, brigadira Jovića i Dunovića - naveo je Podžić.

Na svečanosti povodom 9. januara u Banjaluci su, osim Okolića, bili i zamenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Gojko Knežević, komandant Operativne komande OS BiH general-major Radovan Ilić, kao i tri brigadira, dva generala i komandira Šeste brigade u Banjaluci, te Milorad Krajšumović, komandant 3. Pešadijskog puka Republike Srpske i brigadir Zoran Dunović, zamenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.

Mirko Okolić u izjavi za Novosti kaže da će RS stati iza svojih oficira koji su bili na proslavi Dana Republike i da čeka dalji potezi ministra Podžića:

Foto: Printscreen Facebook

- Srpska ne spori pripadnicima bošnjačkog naroda obeležavanje datuma koji su za njih bitni i za koje smatraju da treba da ih obeležavaju. Zato tražimo da ne spore ono što mi obeležavamo i slavimo. Od toga ne treba da prave problem - rekao je Okolić i naglasio da je očigledno nemoguće napraviti BiH uspešnijom dok se ne postigne dogovor oko spornih pitanja:

- Samo se dijalogom u BiH mogu rešavati stvari i donošenjem Zakona o praznicima koji nikada nije usvojen.

Pripadnici Oružanih snaga BiH ističu da su srpski kadrovi u vojsci izloženi svakodnevnim pritiscima i da im je veoma teško da rade u takvim okolnostima. O tome, kako kažu, ni oficiri neće da govore javno, jer bi rizikovali da budu izloženi novim disciplinskim postupcima.

- Došli smo u situaciju da ne možemo otvoreno da kažemo da smo Srbi. Postoji kontinuitet napada na srpske kadrove, ali su oni sad nešto intenzivniji. Očigledno je da tu postoji određena namera koja će dovesti do toga da Srbi masovno počnu da napuštaju Oružane snage BiH - kaže izvor Novosti.

Dušanka Majkić, zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH, kaže za Novosti da su za Sarajevo prihvatljivi Srbi u Oružanim snagama BiH samo ako poštuju ono što traže Bošnjaci:

- Ako entiteti imaju pravo na praznike, logično je da srpski predstavnici iz institucija BiH budu za 9. januar na proslavi.

Progon srpskih oficira i predstavnika u Ministarstvu, koji organizuje Sarajevo, jasna poruka Republici Srpskoj i Srbima da treba da formiraju svoje ministarstvo odbrane BiH i Vojsku Srpske, ocenila je Majkićeva. Ona je naglasila da je posebno zanimljivo kako Bošnjaci učešće na proslavi Dana RS nazivaju kršenjem zakona i pita kako je moguće kršiti zakon o praznicima BiH koji uopšte ne postoji?!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 2 godine

A je li,zašto srbi bjesne na Albance,državu Kosovo,obzirom da je to protivno Ustavu srbije?! Ova gey parada je komemoracija tzv.rs,prkosi državi,Ustavu i Odlukama Ustavnog suda BiH!Da ne govorimo o ćetničkim pjesmama pjevačima od policije i poštara!!! Nisu ovo 90e,i kad se desi kao u HRV opet ce biti kuknjava.Rusija čim se digovori sa USA oko Ukrajine, i srbija i svetosavci u BiH su na goloj grani! Srbija opet gubi dio teritorije a pitanje je sra će biti sa svetosavcima u BiH...samo naprijed!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija