• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

26.01.2022

13:50

MOSKVA ODUŠEVLJENA MILANOVIĆEM, POMISLIĆE I DA JE SRBIN! Izjava hrvatskog predsednika o Ukrajini izazvala buru u Rusiji, ove reči se teško zaboravljaju

Balkan

MOSKVA ODUŠEVLJENA MILANOVIĆEM, POMISLIĆE I DA JE SRBIN! Izjava hrvatskog predsednika o Ukrajini izazvala buru u Rusiji, ove reči se teško zaboravljaju

Podeli vest

Hrvatski predsednik Zoran Milanović postao je zvezda državnih medija u Rusiji posle svog komentara o Ukrajini

Mediji bliski Kremlju Milanovića predstavljaju kao "konačno jednog razumnog evropskog čelnika", a njegove izjave o Ukrajini i povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO misija pravi su melem za tamošnje proputinovske medije.

- Hrvatski predsednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usuđuju da kažu - rekao je Raša tudeju direktor moskovskog Centra za evropska pitanja i strategiju Timofej Bordačov.

On je dodao da su Milanovićeve izjave tek "vrh ledenog brega" u razmišljanjima i odnosima unutar EU i NATO-a, prenosi Jutarnji list.

Ruski mediji pišu da je Milanović prvi rekao ono što muči mnoge Evropljane i navode da je među članicama NATO-a u vezi s Ukrajinom došlo do velikog razmimoilaženja i da mnogi (ne navode o kojim se zemljama radi) razmišljaju slično i ne žele da "ginu za Ukrajince" niti da se "sukobe sa Rusijom". Za sada je samo Češka saopštila da je spremna da pošalje svoju vojsku u pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada.

Isto tako se navodi da je "Milanović shvatio" da nije Rusija ta koja izaziva sukobe i da Moskva ne namerava nikoga da napadne već je ponašanjem NATO i najavom daljeg širenja na istok, bezbednost Rusije ugrožena.

- Francuska i Nemačka se drže po strani, a ako Kijev izazove sukob u Donbasu ili počne delovati protiv Rusije, mnoge zemlje EU će se distancirati od sukoba na način kako je to učinila Hrvatska - smatra Bordačov.

Foto: Beta

U Kijevu su sa negodovanjem primili izjave Zorana Milanovića, a na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova pozvana je hrvatska ambasadorka Anica Džamić. Ukrajina je zatražila od Zagreba da se "izvini i demantuje" Milanovićeve izjave.

- Hrvatski predsednik pokazao je prezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tokom njene borbe za nezavisnost, ali i prošlih godina tokom borbe protiv razornih požara. No, uvereni smo da je ta nezahvalnost lična karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim delimo prijateljstvo i međusobno poštovanje - saoptilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Iz Kijeva poručuju da Milanović svojim izjavama "ponavlja ruske propagandne narative" koji ne odgovaraju zvaničnom statu Hrvatske, a to je podrška suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine. Te izjave, navodi se, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU i NATO-a suočenih sa bezbednosnim pretnjama u Evropi.

Ukrajinski portal Mirotvorac, koji prati pisanje svetskih medija o dešavanjima u Ukrajini, proglasio je Milanovića potrčkom Kremlja i "Putinovim propagandistom" koji opravdava "rusku agresivnu politiku prema Ukrajini".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ronin

pre 2 godine

Pa to je normalno za hrvate, uvideli su da ce njihovi sponzori izgubiti sledeci rat, pa bolje da se uvale sada Rusiji u guzicu, pa kad se opet povuku nove granice, ce mozda manje da izgube.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija