• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/N. J.

02.02.2022

22:00

SRPSKA U OPASNOSTI! BRITANCI ŠALJU VOJSKU U BIH - ŠTA TO ZNA LONDON?! Da li iza svega stoji SAD, kakva je ovo poruka Rusiji i Beogradu?!

Balkan

SRPSKA U OPASNOSTI! BRITANCI ŠALJU VOJSKU U BIH - ŠTA TO ZNA LONDON?! Da li iza svega stoji SAD, kakva je ovo poruka Rusiji i Beogradu?!

Podeli vest

Amerika ne može da vodi više operacija širom sveta istovremeno, sve dok traje njena operacija protiv Rusije na istoku Evrope i sučeljavanje sa Kinom na Dalekom istoku. Zato u pojedinim regionima koristi usluge svojih saveznika. U tom smislu treba posmatrati i najavu Velike Britanije da će pojačati vojni angažman u BiH

Vest da London namerava da se vojno angažuje u BiH potvrdila je banjalučkim „Nezavisnim novinama" britanska ambasada u Sarajevu.

- Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažno posvećeno sigurnosti i stabilnosti BiH i celog Zapadnog Balkana. Iako nemamo planove za povećanje prisustva u pogledu učešća u mirovnoj operaciji, sagledavamo načine da pojačamo naš vojni angažman u BiH, uključujući bilateralno i putem Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu - naveli su iz Ambasade.

London je produžena ruka Vašingtona

Pored Londona, kao zastupnici vašingtonskih geopolitičkih planova deluju i EU i Nemačka, objašnjava geopolitičar Srđan Perišić. Međutim, jedino je Velika Britanija u celoj toj grupi država, jedini iskreni saveznik Amerike. Otuda intenzivan britanski angažman na Balkanu, smatra on.

- Britanska politika je takva da ona realizuje vašingtonske interese, a oni su takvi da koliko god je moguće onemoguće Republiku Srpsku da uspešno sprovede proces vraćanja nadležnosti koja su nasilno oteta u poslednjih 26 godina - objašnjava on.

BOCAN-HARČENKO "PRESLIŠAO" AMERIČKOG AMBASADORA U PRIŠTINI! Zar uopšte ne osećate grižu savesti - Kurtija stisnite da Srbima obezbedi ZSO!

Simptomatično je što Britanija pojačanje vojnog angažovanja uvek najavljuje u izbornoj godini u BiH. Perišić podseća da se slično dogodilo i pred prošle izbore pre četiri godine, kada je London u Sarajevo poslao tim od četrdesetak vojnika-specijalista za informacioni rat.

Sada, situacija je malo drugačija u odnosu na 2018. godinu - britanski angažman na Balkanu je intenzivniji - Stjuart Pič je imenovan za specijalnog britanskog izaslanika za Zapadni Balkan, a britanski parlamentarci pre desetak dana posetili su BiH. I svi oni, kaže Perišić, imaju istu funkciju - da vrše politički i psihološki pritisak na Republiku Srpsku. Međutim, dodaje naš sagovornik, u britanskoj politici nema realne snage.

- Britanija nema snage da ovde nameće rešenja, već je samo produžena ruka američke geopolitike, koja je onemogućena da deluje širom sveta jer je zaokupljena Rusijom - konstatuje Perišić.

Iz britanske najave proizilazi da se njihovi vojnici ne bi vraćali u sastav mirovnih snaga koje su još raspoređene u BiH (EUFOR), iz kojih su izašli kada su izašli i iz EU, već na drugi način. Jačanje vojnog angažmana bilo bi realizovano, ili preko NATO, ili putem bilateralnog sporazuma sa BiH.

Foto: Fotoilustracija

Izlazak iz EU stavio je Britaniju u lakšu poziciju za delovanje u BiH, smatra Perišić, jer sada može da deluje prividno samostalno. Prividno, dodaje, zato što na taj način više država, odnosno saveza deluje na istom pravcu, a njihovim brojem pokazuju navodnu jačinu. To, međutim, govori o njihovoj nemoći da nametnu rešenja iz devedesetih godina.

Britanija nema dovoljno vojnika da bi ih poslala u BiH

Prema rečima novinara Siniše Ljepojevića, uopšte nije jasno zbog čega bi Britanija uopšte obnavljala vojno prisustvo u BiH. Tamo, kako kaže, nema rata niti će ga biti. Britanija bi mogla da poveća vojno prisustvo preko NATO. Međutim, i članice EUFOR-a su članice NATO, tako da i u tom segmentu postoje nejasnoće.

ZAHAROVA RASTURILA ŠEFICU BRITANSKE DIPLOMATIJE! Ako je svet od nečega POTREBNO SPASAVATI, onda je to od VAŠE GLUPOSTI!

Sve to ukazuje da britanska inicijativa predstavlja propagandni potez i da nema veze sa stvarnošću, naglašava Ljepojević.

- Na osnovu prethodnih izjava ministarke spoljnih poslova Liz Tras, jasno je da je ovo poruka upućena Rusiji zbog toga što Zapad veruje da Rusija ima uticaja u BiH - kaže on.

Poseban problem je stanje političkih prilika u Velikoj Britaniji, ali i stanje u britanskoj vojsci, dodaje Ljepojević.

- Oružane snage Velike Britanije u ovom času imaju najmanji broj vojnika u poslednjih 200 godina. Sa kojim vojnicima oni misle da dođu u BiH i zašto? Šta to znači? Kažu da će da brane Bosnu. Od koga - pita se Ljepojević.

I tako mala armija rastegnuta je po svetskim meridijanima - Britanija je nedavno poslala trupe u Mali kako bi pomogla francuske mirovnjake u zemlji rastrzanoj građanskim ratom; u Estoniji ima stacionirano oko 4.000 vojnika, koliko ima i u Nemačkoj i bazama u Bahreinu i Omanu. I to je, prema Ljepojevićevom mišljenju, maksimum za malobrojnu britansku armiju.

- Britanija sada glumi svetsku silu i prikriva svoj unutrašnji haos. U političkoj Britaniji zaista je pravi haos i sada neko gata šta bi bilo dobro da se uradi. Inače, od toga, realno govoreći, nema ništa. To je čista propaganda - zaključuje Ljepojević.

Foto: Tanjug/Fotoilustracija

Za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, jačanje britanskog vojnog prisustva u BiH je neprihvatljivo.

- Smatram da je postojeći kontingent vojnika u sastavu misije Altea sasvim dovoljan i da BiH nema izazove koji bi zahtevali dodatne snage - naglasio je on.

OTKRIVEN ASTERIOD TROJANAC U ZEMLJINOJ ORBITI! Mogli bismo da na njemu napravimo ljudsku bazu, ALI ŠTA AKO SU TAMO VEĆ MALI ZELENI I...

Srpski član Predsedništva je dodao da niko od legitimnih predstavnika mirovne misije u BiH nije govorio o potrebi proširivanja misije, niti o ugrožavanju stabilnosti u BiH, te da ne vidi razlog zbog čega bi Britanci ovde došli.

- Zato je legitimno, ali i logično da sumnjam u namere Britanaca koji su izašli sa ovom inicijativom i to baš u izbornoj godini - istakao je Dodik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija