• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

11.02.2022

11:39

KLJUČA U JADRANU, AMERIKANCI IZ SPLITA NIŠANE DONJECK! Nosač na nuklearni pogon uplovio u hrvatske vode, tamo će biti na specijalnom zadatku! (VIDEO)

AP/Photo

Balkan

KLJUČA U JADRANU, AMERIKANCI IZ SPLITA NIŠANE DONJECK! Nosač na nuklearni pogon uplovio u hrvatske vode, tamo će biti na specijalnom zadatku! (VIDEO)

Podeli vest

U hrvatske vode danas je uplovio američki nosač aviona na nuklearni pogon - USS Harry S. Truman, uz saglasnost Vlade Hrvatske

USS Harry S. Truman (CVN 75), s fregatom Kraljevske norveške ratne mornarice HNoMS Fridtjof Nansen (F310), usidriće se u Splitu, saopštila je Ambasada SAD u Hrvatskoj.

"To je uzbudljiva prilika za posade obaju brodova da upoznaju stanovnike Hrvatske te da dožive njenu istoriju i slikovit krajolik", rekao je kontraadmiral Kurt Renšov, komandant Osme udarne grupe nosača.

On je podsetio da su nedavno sa, kako je naveo, saveznicom Hrvatskom, u okviru Severnoatlantskog saveza, učestvovali u vežbi Neptune Strike 22.

 

 

"Radujemo se što ćemo s našim domaćinima provesti vreme na obali”, rekao je. Američki nosač aviona USS Harry S. Truman već je 2015. bio usidren kod Splita.

Podsetimo, sekretar odbrane SAD Lojd Ostin krajem godine naredio je udarnoj grupi predvođenoj ovim nosačem aviona da ostane u regionu Sredozemlja, usled zabrinutosti zbog gomilanja hiljada ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom.

Prema nezvaničnim saznanjima, grupa predvođena "Trumanom" trebalo bi prva da se upotrebi, u slučaju da se SAD umešaju ako eskalira oružani sukob Rusije i Ukrajine.

Podršku "Trumanovoj" udarnoj grupi pružaju leteće avio-cisterne u britanskoj vazduhoplovnoj bazi Mindehal gde se 15 KC-135R i tri KC-1235T koji sa nosača mogu da stignu na bilo koju tačku u Ukrajini uključujući Donjeck i Lugansk. Nekoliko puta do sada su piloti sa nosača vežbali dopunjavanje gorivom sa avio-tankerima KC-135R nad Istočnom Evropom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan63

pre 2 godine

Ovaj nosač baš velika i lepa meta za ruske rakete. Ne mogu da ga promaše, dečki!

Milan

pre 2 godine

Па ако се умешају , ту ће и остати.!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija