• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

12.03.2022

08:31

HRVATSKI MEDIJI: Dron prošao pored mađarske nuklearke, morao je da stigne iz Ukrajine!

tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Balkan

HRVATSKI MEDIJI: Dron prošao pored mađarske nuklearke, morao je da stigne iz Ukrajine!

Podeli vest

Detalji o letelici koja se u četvrtak nešto posle 23 sata srušila kod zagrebačkog Jaruna i dalje su misterija

Hrvatska je u komunikaciji s NATO partnerima Mađarskom i Rumunijom utvrdila da je vojna bespilotna letelica Tu-141 sovjetske proizvodnje preletela te dve zemlje. U Rumuniji se zadržala tek tri minuta, a u Mađarskoj 40 minuta, javlja Index.hr.

Ovo je omogućilo da se odredi jasan pravac kretanja, ali je, po svemu sudeći otklonila bilo kakvu dilemu da je stigla iz Ukrajine. Naime, u Rumuniji je, s obzirom na dužinu leta kroz tu zemlju, mogla da uđe jedino iz Ukrajine. 

Pošto je maksimalni domet oko 1.000 km, uz manje oscilacije zavisno od stanja u atmosferi, najistočnije odakle je mogla doći je okolina ukrajinskog grada Vinice, i to verovatno severozapadna strana. Vinica se inače nalazi otprilike na spoju središnjeg i zapadnog dela Ukrajine. Iznad njega se nalazi Žitomir koji je učestalo bombardovan protešle nedelje. Moguće je i da je letelica krenula s lokacije koja je još nešto zapadnije.

Mađari su navodno potvrdili da su letelicu uočili i da nisu ništa preduzeli. Registrovali su je i pratili njeno kretanje, ali nisu smatrali da se radi o nečemu naročito važnom. Nakon što je prošla izad severog dela Rumunije letelica je prošla preko zone grada Debrecina, a 15-ak minuta kasnije prošla je u blizini nuklearne elektrane Pakš u centralnoj Mađarskoj.

Neverojatno je da ni to što je putanja letelice išla u blizini nuklearke nije bilo dovoljno da Mađarska, članica NATO saveza, reaguje i sruši letelicu. U petak su, kako su sami rekli, dvaput dizali "gripene", ali to nisu učinili u četvrtak uveče kada se letelica kretala kroz njihov vazdušni prostor i pala u Zagrebu.

Sve je ovo pokazalo slabosti u čuvanju zračnog prostora NATO saveza, a fokus je na Mađarskoj koja nije reagovala na letelicu premda je četerdeset minuta letela u njenom zračnom prostoru i premda je letelica išla rutom na kojoj se nalazi i mađarska nuklearka.

Izvor blizak vladi kaže kako se u kontaktu s mađarskim državnim vrhom mogao steći utisak da im nije svejedno i da ni njima nije najjasnije zašto nije bilo reakcije.

Foto: tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Na putu do Zagreba, letjelica je još prošla preko područja grada Kapošvara, a u Hrvatskoj do Zagreba nije prelazila preko većih naseljenih mesta. Srušila se pored Studentskog doma Stjepan Radić i Sportsko-rekreativnog centra Mladost, na sreću na livadu. U zemlji je ostao velik krater i delovi letelice, a pod zemljom najveći deo.

Sagovornik blizak vladi tvrdi da kad je letelica ušla u zračni prostor Hrvatske nije ostalo dovoljno vremena za reakciju, a navodi i da je hrvatska protivvazdušna zaštita do dolaska "rafala" ograničena.

Iako su neki mediji objavili da je letelica pala u Zagrebu zbog greške na navigacijskom sistemu, prema našim informacijama to još nije utvrđeno. Očekuje se da će se danas vojnom mehanizacijom iz zemlje izvući najveći deo letelice nakon čega bi vojska trebalo da izvrši veštačenje. 

Samo veštačenje moglo bi dati odgovor na pitanje čija je zapravo letelica koja je pala u Zagrebu. Naime, i Ukrajinci i Rusi tvrde da nije njihova. Odgovore na neka preostala pitanja mogla bi da da i crna kutija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!
Live TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!

Kabinet srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović uputio je urgentan dopis ministru spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, Elmedinu Konakoviću, u kome traže da hitno i bez odlaganja odobre dolazak i prelet helikoptera MUP Srbije da bi pomogao u gašenju požara na području opštine Gacko, te da tako pokaže odgovornost prema ljudskim životima. Ovim povodom gosti "Info jutra" Informer televizije bili su profesor dr Milimir Mučibabić, univerzitetski profesor i analitičar i politikolog Ljuan Koko.

17.07.2024

12:34

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)
Live TV

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)

Kandidat za predsednika Amerike Donald Tramp nedavno je bio meta atentata koji je, pukom srećom, preživeo bez težih povreda. Da li je moguće da sličan napad zadesi i ruskog predsednika Vladimira Putina? Odgovor na ovo pitanje davala je Marina Galogaža, predsednica Udruženja sunarodnika Rusije, tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

17.07.2024

10:02

Tramp je uspeo da ujedini Republikansku stranku! Američki političari stavljaju interese partije i države ispred ličnih animoziteta! (VIDEO)
Live TV

Tramp je uspeo da ujedini Republikansku stranku! Američki političari stavljaju interese partije i države ispred ličnih animoziteta! (VIDEO)

Donald Tramp je za svog zamenika izabrao senatora iz Ohaja Džej Di Vensa. Ovakav izbor američkog kandidata za predsednika smatra se neočekivanim, kontroverznim, s obzirom na to da je Vens (39) nekad bio oštar Trampov kritičar. Međutim, u poslednje vreme poznat je kao mlada zvezda Republikanske partije i jedan od najvernijih saveznika bivšeg predsednika. Zašto je došlo do ovakve odluke Trampa i ko je zapravo Vens komentarisao je predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković za Informer u "Info jutru".

17.07.2024

09:28

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sprema se bomba! Gigant spremio 20 miliona evra za Srbina!
Fudbal

Sprema se bomba! Gigant spremio 20 miliona evra za Srbina!

Italijanski velikan Milan blizu je dogovora sa Strahinjom Pavlovićem (23), ali on po svemu sudeći neće biti jedini Srbin koji stiže na "San Siro", pošto je slavni klub započeo pregovore sa Udinezeom oko transfera Lazara Samardžića (22)!

17.07.2024

13:52

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija