• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/informer.rs

26.04.2022

19:46

SKANDALOZNO! Hrvatska ukinula nastavu na srpskom jeziku u srednjoj školi u Vukovaru! LINTA NAJSTROŽE OSUDIO OVAJ POTEZ

Balkan

SKANDALOZNO! Hrvatska ukinula nastavu na srpskom jeziku u srednjoj školi u Vukovaru! LINTA NAJSTROŽE OSUDIO OVAJ POTEZ

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije osuđuje skandaloznu i antievropsku odluku hrvatskog Ministarstva nauke i prosvjete da u srednjoj stručnoj školi "Marko Babić" u Vukovaru ukine odeljenja u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćirilici

On kaže da zbog toga srpski učenici koji pohađaju ovu školu neće moći da uče na svom jeziku za konobara, mesara i za druga potrebna zanimanja.

Hrvatska, tvrdi Linta, time krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih koji je usvojen dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru i stupio je na snagu decembra 2002. godine, a koji garantuje Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica pravo na vaspitanje i obrazovanje na njihovom jeziku i pismu u predškolskoj ustanovi, osnovnoj i srednjoj školi te drugoj obrazovnoj ustanovi.

Linta tvrdi da je krajnji cilj da se Srbi primoraju da pohađaju nastavu po modelu koji predviđa da se kompletna nastava izvodi na hrvatskom jeziku i latinici uz dodatnih nekoliko časova na srpskom jeziku i ćirilici.


Linta tvrdi i da ovakvim nezakonitim i antievropskim odlukama Hrvatskašalje poruku Srbima da se asimiluju ili isele.

Linta navodi da prema popisu iz 2011. Srbi čine više od 33 posto stanovnika u 21 opštini i dva grada (Vukovar i Vrbovsko), a da im je u Vukovaru i drugim lokalnim samoupravama u kojima Srbi čine više od trećine stanovnika uskraćeno pravo na dvojezične table na državnim i javnim institucijama, na dvojezične table sa nazivama ulica, naselja, opština i gradova i na dvojezične saobraćajne znakove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija