• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

01.05.2022

13:31

CVIJANOVIĆ: Jasenovačke žrtve ne smeju biti hladna statistika

Tanjug/Strahinja Aćimović

Balkan

CVIJANOVIĆ: Jasenovačke žrtve ne smeju biti hladna statistika

Podeli vest

"Ubijanje nije bilo industrijsko, kao u nacističkim logorima smrti, već sadističko i divljačko. Svaka žrtva bila je suočena sa ličnom, patološkom mržnjom svog krvnika", rekla je Cvijanović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Donjoj Gradini, na obeležavanju Dana sećanja na žrtve NDH u jasenovačkim logorima, da RS nije formirana iz inata, već iz nužne samoodbrane srpskog naroda koji, kako je rekla, nije dozvolio da mu se ponovi genocid u Jasenovcu, Prebilovcima i brojnim drugim stratištima.

Cvijanović je u Donjoj Gradini, najvećem stratištu u sistemu logora Jasenovac, rekla da je to mesto na kojem je najteže govoriti i da u bližoj i daljoj istoriji srpskog naroda, ali i ljudskog roda, ništa nije uporedivo sa mračnim periodom NDH i dešavanjima na tom prostoru.

"Ubijanje nije bilo industrijsko, kao u nacističkim logorima smrti, već sadističko i divljačko. Svaka žrtva bila je suočena sa ličnom, patološkom mržnjom svog krvnika", rekla je Cvijanović.

Navela je da su jedino u NDH postojali logori za decu i da to dovoljno govori o, kako kaže, izopačenosti tog sistema i svireposti ideologije koja je iza njega stajala.

Naglasila je da jasenovačke žrtve nikada ne smeju postati broj, niti "hladna statistika" jer su, kako je rekla, svi oni bili nečija deca, braća i sestre, očevi i majke..."Nisu ubijali brojeve, već ljudska bića, čija je verska i nacionalna pripadnost za zločince bila neoprostiva krivica", rekla je predsednica Srpske.

Ona je ukazala da se o paklu u jasenovačkim logorima smrti najviše saznalo zahvaljujući hrabrosti onih koji su, kaže, pre 77 godina krenuli u proboj, a tek svaki deseti, od oko 1.100 učesnika proboja, uspeo je da pobegne. Dodala je da su poslednji logoraši sa sobom nosili i svedočanstva o besprizornim užasima kroz koje su prošli oni i njihovi sapatnici, kao i da su budućim generacijama u nasleđe ostavili istinu o Jasenovcu.

"I zato ne postoji izgovor kojima bi se opravdao zaborav, kao što ne postoji ni svetija dužnost od pamćenja", naglasila je Cvijanović.
 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Poručila je da budućnost ne sme da, kako je rekla, počiva na neznanju i preskakanju važnih tragičnih istorijskih lekcija istučući da je Jasenovac jedna od njih. Cvijanović je kazala da je u Potkozarju,i gradovima i selima duž Save na tom prostoru gotovo nemoguće pronaći porodicu koja nije izgubila bližeg srodnika u Jasenovcu.

"Ovo mesto, kao i genocid u Drugom svetskom ratu duboko su urezani u ličnu i kolektivnu svest našeg naroda", kazala je Cvijanović.

Istakla je da su Republika Srpska i njene instutucije danas jedini garant opstanka srpskog naroda i da to, kaže, nije floskula niti politička fraza već "istorijski utemeljena i preskupo plaćena lekcija".

"Zato su očuvanje Republike Srpske, njenih institucija, imovine i ustavnih nadležnosti vitalni interesi od kojih ni po koju cenu ne možemo i nećemo odustati", poručila je Cvijanović.

Dodala je da Republiku Srpsku ništa ne može naterati da odustane od onoga što joj po Dejtonskom sporazumu pripada. Ni od koga unutar i van BiH ne očekujemo niti tražimo da se odrekne svoje slobode i zagarantovanih prava, istakla je Cvijanović.

"Ništa drugo ne želimo i ne tražimo ni za Republiku Srpsku, želimo da živimo u miru sa svima bez obzira na veru i naciju i da probleme rešavamo razgovorom a ne svađom i konfliktima. Suviše dibro znamo kolika je njihova cena da bismo imali pravo da dovodimo u pitanje mir i stabilnost", rekla je Cvijanović.

Zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što prisustvuje komemorativnom skupu u Donjoj Gradini i što je sa Miloradom Dodikom ustanovio praksu zajedničkog obeležavanja značajnih istorijskih datuma.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija