• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.05.2022

15:11

Smrt 12 beba 1992. godine je najgnusniji zločin u novijoj istoriji!

Tanjug/AP

Balkan

Smrt 12 beba 1992. godine je najgnusniji zločin u novijoj istoriji!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je smrt 12 beba 1992. godine usled nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici, čiji je transport onemogućen zbog nerazumevanja i nehumanosti, kako je rekao, svetskih moćnika, najgnusniji zločin u novijoj istoriji jer je počinjen nad nevinim novorođenim bićima


Dužnost je Republike Srpske, svih institucija i građana da se "čuva i prenosi istina o ovom gnusnom zločinu, neguje sećanje na ovu tužnu uspomenu, na 12 banjalučkih beba, na decu koje više nema zbog neumoljivosti Saveta bezbednosti UN da se 1992. godine dostavi kiseonik u bolnicu u Banjaluci", rekao je Dodik za Srnu.

On je istakao da je 22. maj 1992. godine, dan kada je umrla prva od 12 beba zbog nedostatka kiseonika, sinonim za "neviđeni poraz humanosti i civilizacije" kada je dozvoljeno da dan za danom umiru tek rođena deca.

On je istakao da u novijoj istoriji sigurno nije upamćen monstruozniji zločin od ovoga i da se uvek postavljaju ista pitanja na koja nema odgovora - "kome i zašto su bila kriva ta nedužna bića i kakav je to um koji može da dozvoli da se zbog njegove gnusne odluke ugase tek započeti životi?"


Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da je zabrana da se dostavi kiseonik porodilištu u Banjaluci 1992. godine strašnija od najstrašnijeg zločina.

"Bol i tuga zbog gubitka tek rođenih beba je ogromna i ona ne jenjava ni tri decenije kasnije, pogotovo kod njihovih roditelja. Utehe za njih nema niti će je ikada biti, jer je gubitak deteta nenadoknadiv i nikada se ne može ni preboleti ni zaboraviti", naveo je Dodik.

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik

"Danas bi to bili devojke i mladići, zreli ljudi, naša budućnost, naša mladost, ali monstrumi su prekinuli njihove živote. Ovi tužni datumi i obeležavanja godišnjica stradanja dece nose i našu jasnu poruku - da se više nikada nikome i nigde ne ponovi ovakav zločin. Obaveza i dužnost institucija RS je da čuvaju uspomenu na najmlađe žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata i da se sa posebnom pažnjom odnose prema njihovim porodicama", naglasio je Dodik.

On je rekao da je zadatak svih negovanje kulture sećanja i, kako je rekao, "da učimo današnje i buduće generacije kako da razdvajaju činjenice od falsifikata".

"Na to nas obavezuju prerano oduzeti zivoti dece, kojih je u RS, u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, bilo skoro 600", podsetio je Dodik.

U organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Banjaluci će biti obeleženo 30 godina od smrti 12 beba usled nedostatka kiseonika u tadašnjem banjalučkom Kliničkom centru.

Kod Spomenika 12 beba na Novom groblju biće služen parastos i položeno 12 ruža, biće položeno cveće i na Spomen-obeležje "Život", pored zgrade "Pošta Srpske", posle čega će se obratiti zvaničnici.

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik

Odlukom SN UN, u maju i junu 1992. godine, bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Uprkos mnogobrojnim apelima za pomoć, zbog ove odluke Saveta bezbednosti u inkubatorima je preminulo 12 novorođenčadi.

Prva od 12 beba bitku za život izgubila je 22. maja, a ostale su preminule do 19. juna 1992. godine.

Vojska RS je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale hrvatske i muslimanske snage, čime je omogućen transport kiseonika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Po onome kako dana stvari stoje , mnogi Srbi iz Republike Srbske su to vec odavno zaboravili .

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija