• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

15.06.2022

13:01

INFLATORNI UDAR U HRVATSKOJ! Crni istorijski rekord u komšiluku, talas će se teško zaustaviti, cene i dalje rastu...

Balkan

INFLATORNI UDAR U HRVATSKOJ! Crni istorijski rekord u komšiluku, talas će se teško zaustaviti, cene i dalje rastu...

Podeli vest

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju u maju ove godine porasle su u odnosu na isti mesec 2021. godine za 10.8 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS), što je nova najviša stopa inflacije otkako DZS vodi podatke

Inflacija je u maju nastavila ubrzavanje, a do danas objavljenih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabeležena je prošlog meseca, kada je iznosila 9,4 posto. Pre aprila  2022., inflacija je najviša bila u julu 2008. godine, kada je iznosila 8,4 posto.

Inače, u martu rast inflacije na godišnjem nivou iznosio je 7,3 posto, u februaru 6,3 posto, u januaru 5,7 posto, u decembru 2021. godine  5,5 posto, novembru 4,8 posto, oktobru 3,8 posto, a septembru prošle godine 3,3 posto, dok je prvi snažniji porast stope inflacije zabeležen prošlog aprila za 2,1 posto.

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, porasle su i na mesečnom nivou i u maju su bile u projeku više za 1,4 posto u odnosu na aprila, dok su cene u godišnjem proseku bile više za 5,4 posto, stoji u DZS-ovom izveštaju.

Na godišnjem nivou porasle su gotovo sve kategorije, a najviše cene prvoza, za 19 posto. S 15,2 posto rasta slede hrana i bezalkoholna pića, restorani i hoteli s 12,1 posto, potom kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje domaćinstva, koja beleži skok od 11,7 posto, pa kategorija stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva, s rastom od 9,2 posto. Nadalje, cene odeće i obuće porasle su za 8,9 posto, rekreacije i kulture za 6,6 posto, u kategoriji raznih dobara i usluga za 6,2 posto, dok, na primer, alkoholna pića i duvan beleže rast od 1,4 posto.

Jedini pad cena na godišnjem nivou beleže komunikacije, za 0,4 posto.

Foto: Tanjug

Brojke sve govore, istorijski rekord u Hrvatkoj

Na mesečnom nivou, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u proseku takođe porasle cene prevoza, za tri posto, zatim hrane i bezalkoholnih pića, za 2,1 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovvno održavanje domaćinstva, za 1,5 posto, rekreacije i kulture za 1,4, a odeće i obuće, pa restorana i hotela za po 1,1 posto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, za 3,94 procentualna boda, potom u prevozu, za 2,80 bodova, stanovanju, vodi, električnoj energiji, gasu i ostalim gorivima, za 1,55 bodova.

Posmatrano prema posebnim grupama, najveći porast cena u prosjeku na godišnjem nivou ostvaren je u grupi Energija, za 21,5 posto, što je doprinos porastu od 3,61 procentualnog boda, navode iz DZS-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 2 godine

Plaši me samo ona Milova ideologija "Živjeti u Crnoj Gori a pasti u Srbiji". Ako država nešto ne preduzme i u Srbiji će biti isto. Šećera odavno nema u prodaji.

Ja

pre 2 godine

Ista inflacija kao i kod nas, ali bar imaju vece plate i penzije.

ringispil

pre 2 godine

Imaju more neka jedu blitvu i morske krastavce.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija