• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.07.2022

09:00

ABAZOVIĆ: MILO ME RUŠI ZBOG MAFIJE I KORUPCIJE, TEMELJNI UGOVOR SA SPC MU JE SAMO IZGOVOR! Front jasan, samo  novi izbori...

Informer/Fotomontaža

Balkan

ABAZOVIĆ: MILO ME RUŠI ZBOG MAFIJE I KORUPCIJE, TEMELJNI UGOVOR SA SPC MU JE SAMO IZGOVOR! Front jasan, samo novi izbori...

Podeli vest

Crnogorski predsednik i lider DPS Milo Đukanović uskratio je podršku Vladi zato što želi da zaštiti kriminalce i korupcionaše od hapšenja, a Temeljni ugovor sa SPC on koristi samo kao izgovor! Front jasan, samo novi izbori...

Ovo tvrdi crnogorski premijer Dritan Abazović, lider URA, a kao dokaz objavljuje informaciju o hapšenju bivših članova Upravnog odbora podgoričke kompanije 'Plantaže' koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i privredni kriminal.

'Stvarni razlog za inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi nije Temeljni ugovor, nego vladavina prava. Pokazuje se da ovakve stvari mnogi ne žele u Crnoj Gori', saopštili su iz pokreta URA, jasno aludirajući na DPS i Mila Đukanovića.

Tek će da ih boli

Ove tvrdnje potvrđuje i Filip Adžić, potpredsednik URA i ministar policije, koji kaže da sledi 'bolan nastavak procesuiranja za koruptivne i kriminalne aktivnosti'.

- Nećete zaustaviti pravdu i nećete izbeći odgovornost! Neki građani možda i veruju da je problem u Temeljnom ugovoru, nižem pravnom aktu od zakona i Ustava Crne Gore, ali sada ćete gledati stvarne razloge pokušaja zaustavljanja evropskog puta. Čeka nas zakon o preispitivanju porekla imovine i izbor novih sudija i tužilaca - ističe Adžić.

I, šta ćemo sad?!

Na sednici na kojoj će poslanici postavljati pitanja premijeru Dritanu Abazoviću, koja je zakazana za 20. jul, postaviću samo jedno pitanje: I, šta ćemo sad, poručje lider Fronta Milan Knežević

Milo Đukanović, na drugoj strani, naglašava da se vlada Dritana Abazovića opredelila da joj prioritet bude potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, umesto evropske agende.

- EU agenda imala je potencijal objedinjavanja na crnogorskoj političkoj sceni, dok ideja koja seže u kontroverzna pitanja naše istorije dodatno produbljuje razlike. Kad smo videli tu tendenciju, pokušali smo da premijeru Abazoviću skrenemo pažnju da je to loš zaokret i da će to DPS navesti na preispitivanje podrške vladi. Upozorenje nije urodilo plodom. Naša ocena je da su određena rešenja u ugovoru sa SPC u suprotnosti sa vitalnim državnim interesima Crne Gore. Ustav sada nudi više mogućnosti, izglasavanje nepoverenja vladi, skraćenje mandata parlamentu... Videćemo na kojem je scenariju moguć konsenzus - poručuje Đukanović.

Komentarišući sve ove navode, lider SNP i potpredsednik crnogorske vlade Vladimir Joković kaže da je Temeljni ugovor 'gotova stvar'.

- Izglasan je na sednici Vlade i biće potpisan. Za pad vlade danas u Crnoj Gori može biti samo neko ko ima određeni politički interes. Ovo je dobar trenutak da svi vide ko je u Crnoj Gori za potpisivanje Temeljnog ugovora, a ko nije. I, naravno, ko je za rešavanje i otvaranje puta Crne Gore prema EU, a ko nije - objašnjava Joković.

Novi izbori

Nebojša Medojević, lider PZP i jedan od šefova Demokratskog fronta, ocenjuje da Abazović treba da podnese ostavku i da se raspišu novi izbori.

- Dritanovu vladu sad podržava samo devet poslanika od 41, koliko je minimalno potrebno. Vlada nema više nikakav izborni, parlamentarni i ustavni legitimitet. Svaki demokratski orijentisan političar, sa minimalnim osećajem za lični i državni integritet, odmah bi podneo ostavku i otvorio politički prostor da se parlamentarne stranke dogovore o uslovima i datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Ne može se biti premijer sa podrškom četiri poslanika i voditi vladu sa podrškom devet poslanika od njih ukupno 81 - zaključuje Medojević.

Srpski faktor na probi!

Sada je u Crnoj Gori na probi 'srpski faktor'. Crnogorskom premijeru Dritanu Abazoviću treba unutrašnja stabilnost. Temeljni ugovor sa SPC kad-tad mora biti potpisan, smatra diplomata Zoran Milivojević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu
Društvo

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu

Moj sin je više od 200 dana u paklu. Više od pola godine moj sin je van kuće, nije sa porodicom, ne donosi odluke, ne upravlja svojim životom, ne može da bude ono što jeste. Nijedna reč ne može objasniti osećanje koje praznik bez Alona nosi sa sobom. Naša srca su slomljena. Ovo je tako dug put. Mi smo tu da govorimo za sve otete, da zahtevamo njihov povratak. Nećemo stati dok se ne vrate. Niko od nas kojima je Hamas oteo nekog bliskog ne sme prestati da priča o njima, kaže Idit Ohel, majka Alona Ohela (22) koga su 7. oktobra prošle godine oteli pripadnici Hamasa kada su upali na jug Izraela.

30.04.2024

12:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija