• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.07.2022

07:00

SRPSKU DECU DA UČE O GENOCIDU, BOLESTAN ZAHTEV KRISTIJANA ŠMITA! Dodik jasan, Nemac nam neće pisati istoriju!

Reuters

Balkan

SRPSKU DECU DA UČE O GENOCIDU, BOLESTAN ZAHTEV KRISTIJANA ŠMITA! Dodik jasan, Nemac nam neće pisati istoriju!

Podeli vest

Visoki predstavnik u BiH zatražio da se promene nastavni planovi tako da deca u Republici Srpskoj u osnovnim školama iz udžbenika iz istorije uče o 'genocidu' u Srebrenici!?!

Kristijan Šmit, takozvani visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, traži da srpska deca u Republici Srpskoj u školama uče 'istinu' o navodnom 'genocidu' u Srebrenici!?!

Okupatorske laži

Zbog odlučnog otpora Srba u RS, ova prevara neće proći. Srpska deca nastaviće da uče srpsku istoriju, a ne okupatorske laži
Dragomir Anđelković, analitičar


Šmit kaže da je 'problematično' to što deca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH imaju različite udžbenike istorije. Prema njegovim rečima, zbog različitog nastavnog programa deca širom RS ne mogu da 'spoznaju pravu istinu o genocidu u Srebrenici koji je počinila srpska vojska'!?!

Uskladiće program


Šmit najavljuje da će u narednom periodu aktivno raditi na 'usklađivanju školskog programa u dva entiteta'.

- Problematično je to što dva entiteta, Republika Srpska i Federacija BiH, kao i hrvatska i bošnjačka deca u Federaciji BiH, imaju različite programe i udžbenike istorije. U narednom periodu biću angažovan kad su u pitanju udžbenici istorije u BiH. Dolazim iz zemlje koja je morala da se suoči sa svojom prošlošću i znam kako to ide... - naglašava Šmit, dodajući da 'svako ko pokušava da negira genocid u Srebrenici živi učauren u svesno odabranom neznanju'.

Na Šmitovu najavu da će uređivati istorijske udžbenike u Srpskoj odgovorila je Natalija Trivić, ministarka prosvete i kulture RS, koja kaže da Šmit nema nikakve nadležnost za to.

- Naši sadašnji školski programi i udžbenici istorije apsolutno ne vređaju nikoga. Oni su potpuno činjenično napisani. Ne bih isto to mogla da kažem za nastavni program u BiH. Tamo se nedavno u jednom od kantona pojavio dodatak udžbeniku istorije gde se na neadekvatan i krajnje zlonameran način prikazuju određena ratna dešavanja u Bosni... - upozorava Trivićeva.


I Milorad Dodik, član Predsedništva BiH, kaže da Šmit neće pisati istoriju u Republici Srpskoj.

- Srpska deca neće učiti bilo šta što nije prošlo proveru prosvetnih organa. Poslednji put kada su Nemci ispisivali istoriju na Balkanu poginulo je više od milion Srba. Ne bih preporučio Šmitu da se igra istorijom u BiH. Ukoliko je istorija učiteljica života, red bi bio da on prvi izuči istoriju od pre 80 godina kako bi mogao da shvati onu od pre 27 godina. A ukoliko je i shvati, neka to zadrži za sebe - naglašava Dodik.

Okupatorske laži

Analitičar i istoričar Dragomir Anđelković podseća da iza nelegalnog postavljenja Kristijana Šmita na funkciju stoje zapadni centri moći.

- Pa i deca u američkim saveznim državama i nemačkim federalnim jedinicama imaju različite udžbenike. To bi trebalo da bude normalno i u konfederalnim zajednicama kakva je BiH. Predlog lažnog visokog predstavnika otkriva njegovu pravu ulogu. Šmit nije došao da podrži ustavni poredak BiH koji je proizašao iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, već želi da unese nemir i učiniće sve da postojeći poredak sruši. Deo takve politike jeste i pokušaj nametanja Srbima izmišljotine o 'genocidu' u Srebrenici. Zbog odlučnog otpora Srba u RS, ta prevara neće proći. Srpska deca nastaviće da uče srpsku istoriju, a ne okupatorske laži - naglašava Anđelković.

Moj ugao


PREDRAG DAMJANOVIĆ
REPUBLIČKI PEDAGOŠKI ZAVOD
Šmit je svestan da ne može da utiče na nastavni plan u Republici Srpskoj. On samo želi da se dopadne Zapadu, koji ga je i angažovao u BiH.

 

Antić: Osuđeno na propast

Istoričar Čedomir Antić kaže da je Šmitov pokušaj revizije istorije unapred osuđen na propast.

- Kristijan Šmit misli da može da uspostavi autoritet kroz silu, ali to se neće dogoditi. Nigde u svetu se različitim narodima ne nameću isti programi istorije. Zapad se pretvara da razume složenost situacije u BiH, ali to je samo laž. Iza Šmita ne stoji UN, već samo zapadni centri moći. Reč je o pokušaju zarobljavanja duha srpskog naroda, ali to im naravno nikako neće poći za rukom - ističe Antić.

Moj ugao


SNEŽANA NOVAKOVIĆ BURSAĆ
SNSD
Ovakva izjava, iako dolazi od diplomate bez efektivnih ingerencija, zaslužuje pažnju. Radi se o upornim pokušajima prekrajanja srpske istorije.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
čitalac

pre 1 godinu

G. Schmidt, broj “isključenih” ( ausgeschaltet) Jevreja u koncentracionim logorima (i vrapci znaju čiji su bili) je bio prema nemačkim zvaničnim podacima 4 miliona a 2 miliona žrtava su bili ostali. Da li se mozda ovde radi o genocidu koji ne zastareva? Da li se u udzbenicima istorije u Nemačkoj uči o ovom genocidu? Da li ja kao potomak zrtve iz takvog koncentracionog logora mogu nekoj EU instituciji ili nekoj instituciji u SRN da se obratim sa zahtevom da se ta vrsta genocida uči u školama u Nemačkoj ali i u Austriji ? G. Schmidt, zašto ne počistite smeće najpre u najbližem dvorištu? Zašto bez mandata EU obavljate posao koji ne bi trebalo? Zašto ne pitate unuku K. Waldheima ( monahinja u srpskom manastiru) šta misli o genocidu?

Rade R

pre 1 godinu

Tačno! Sva deca sveta treba da uče o nemačkim genocidima, nad Srbima, nad Rusima, nad Jevrejima i nad Romima! A pogotovu to trebaju da uče deca u nemačkoj, da znaju šta su radili njihovi preci! A i "gospodin" Šmit da ispriča ko su i šta su njegovi preci! Na kojim stratištima su oni bili i vršili zločine i čiju politiku on sada pokušava da sprovodi i to nad srpskim narodom! E pa ne može "gospodine" Šmit! Srpski narod odlično zna ko ste vi! I vi lično a i ostali Nemci i koliko ste nam kroz istoriju zla naneli! Prema tome "gospodine", a ovo gospodine je pod navodnicima jer vi niste nikakav gospodin, idite svojoj kući i držite lekcije svojim rođacima i prijateljima iz "lepog ponašanja"! Objasnite im koliko ste, vi Nemci, Srba poubijali, što u prvom što u drugom svetskom ratu! I objasnite im da ste vi zadnji narod na svetu koji ima pravo da Srbe pogleda u oči, a kamoli da nam vi držite lekcije i da vi postavljate neke uslove! Ima kod našeg naroda jedna izreka, koja može vama Nemcima jako puno da pomogne u kreiranju vaše buduće politike prema srpskom narodu i svim srpskim prostorima: "POKRIJTE SE UŠIMA"!

majstori za psihotorture

pre 1 godinu

Ovo je već zlostavljanje, psihičko izivljavanje nad preživelim Srbima posle hroničnog vekovnog makrogenocida.

Boro

pre 1 godinu

Kristijan Šmit je dokaz da su nacisti među nama. Boro

BOŠNJACI I AMERI BI DA OPET "ZAKAČE" GENOCID SRBIMA! Ubeđeni su da će ovaj put u UN uspeti, može li ih Srpska sprečiti?!
Balkan

BOŠNJACI I AMERI BI DA OPET "ZAKAČE" GENOCID SRBIMA! Ubeđeni su da će ovaj put u UN uspeti, može li ih Srpska sprečiti?!

Bošnjaci ponovo pokušavaju da zaobiđu zakone, procedure i konstitutivnost, pripremajući Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, koju pokušavaju da stave na dnevni red Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Srpski član Predsedništva, Milorad Dodik, pisao je generalnom sekretaru i upozorio ga da se ne radi o zvaničnom stavu BiH i da se protiv Svena Alkalaja vodi krivični postupak

22.06.2022

21:34

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije  bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."
Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, kaže da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta, ako i sa je reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna.

01.07.2024

11:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija