• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTRS

13.07.2022

17:21

VREĐANJE SRPSKIH ŽRTAVA, SRAMOTNO DELO EU! Bošnjake nazivaju imenom i prezimenom, a Srbe brojem, BOLESTAN NASTUP JOHANA SETLERA IZAZVAO PRAVU BURU

printscreen

Balkan

VREĐANJE SRPSKIH ŽRTAVA, SRAMOTNO DELO EU! Bošnjake nazivaju imenom i prezimenom, a Srbe brojem, BOLESTAN NASTUP JOHANA SETLERA IZAZVAO PRAVU BURU

Podeli vest

Šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je se da dio međunarodne zajednice žrtve deli po imenu i prezimenu i da srpske ne broje i ne priznaju, što potvrđuje i izjava šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera da "reči kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve"

Žunić je rekao da su zločin u Srebrenici, kolika god kontraveza bila u vezi sa njim, osudili svi srpski zvaničnici, a da sa druge strane niko nije osudio strašne zločine nad srpskim narodom.

- Ko je osudio ubistva dece u Bratuncu, logore po Konjicu ili stradanja i tamnovanja Srba po sarajevskim kazamtima? Da li je gospodin Satler čuo za ubistva civila na Čardaku kod Dervente, logore za Srbe na Rabiću, Sijekovac i stotine srpskih stratišta? - upitao je Žunić.

On je dodao da se niko nije izvinio ni njemu što su mu oca kao civila iz stana odveli u logor sa brojnim derventskim Srbima, samo zato što su bili Srbi i to tri godine pre stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

Angažman šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera sveo se na zauzimanje strane i reviziju istorije i ne doprinosi pomirenju BiH, izjavila je Srni šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je navela da su neshvatljive i nekompatibilne sa dobrim namerama izjave i delovanja pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u BiH kojima navodno nastoje da doprinesu pomirenju i razumevanju čineći suprotno, kao što je učinio Satler na svom blogu povodom komemoracije u Srebrenici.

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović nazvao je zlonamernim i nediplomatskim navode šefa Delegacije EU Johana Satlera povodom obiležavanja dešavanja u Srebrenici da "pomirenje zvuči isprazno ili čak uvredljivo za žrtve".

- Njegov pristup i izjave u prvom redu pokazuju da on ne prihvata da su u BiH i Srbi bili žrtve, da ne prihvata ogroman broj nevinih ljudi koji je poginuo iz reda srpskog naroda - istakao je Radmanović

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da je cilj međunarodne zajednice satanizacija Srba kao naroda, a ne pomirenje u BiH.

- Kada bude cilj pomirenje u BiH onda će i predstavnici međunarodne zajednice više raditi na tom procesu - naveo je Špirić Srni, komentarišući blog šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić poručila je da nema pravde u BiH ako se ne priznaju sve žrtve ratnih zločina u BiH i ne sankcionišu svi odgovorni za ono što su učinili, te konstatovala da bi šef Delegacije EU u BiH Johan Satler Satler to morao da zna.

Majkićeva je ocenila neočekivanom, neshvatljivom i krajnje nerazumnom za evropejca na tako visokoj poziciji Satlerovu izjavu povodom obilježavanja dešavanja u Srebrenici da "pomirenje zvuči isprazno ili čak uvredljivo za žrtve".

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić upitala je Johana Satlera čime ga je opčinilo političko, bošnjačko pa veruju u samo jednu stranu priče, pokušavajući da ponizi i omalovaži srpske žrtve.

- Ničiji nastup me nije prevario kao Johana Satlera. Od finog gospodina do goropadnog srbofoba.Za svakog je majčina bol ista, suza svake majke budi jezu i tugu, ali samo za Johana Satlera suze srpskih majki su beznačajne. Sramno, tužno i jadno od tzv. diplomate - konstatovala je Vulićeva povodom izjave šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera da "reči kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve".

Foto: printscreen

Vređanje srpskih žrtava nije samo sramota šefa Delegacije EU Johana Satlera već čitave međunarodne zajednice i institucije koju predstavlja, izjavio je šef Srpskog kluba i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić.

Stevandić je poručio Satleru da, ako želi da izrazi pijetet prema bošnjačkim žrtvama, to ne sme učiniti vređanjem srpskih.

On smatra da bi Satler prvo trebalo da razgovara sa Radojkom Filipović ili sa Branom Vučetićem iz sela Bjelovac, kojem su muslimanski vojnici prilikom upada u selo ubili oca, maloletnog brata, a njega kao devetogodišnjaka izranjavanog odveli u Srebrenicu, gde su se nad njim 56 dana iživljavali.

Stevandić je podsetio da su muslimanske snage dvadesetak dana pre zločina nad njegovim ocem i bratom, iz zasede ubili i njegovu majku i još sedam Bjelovčana, što su samo neki od primera.

- Onda bi Satler imao šansu da razume šta se dešavalo u Srebrenici, jer bratunačka i srebrenička tragedija nisu iste. Srebrenica je tragedija ratnih sukoba, međusobnih okršaja vojski, a bratunački kraj je tragedija upada u nenaoružana srpska sela. Klali su i ubijali ljude koji nisu ratovali, već su bili u svojim kućama - ukazao je Stevandić.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić izjavio je Srni da je najveća pretnja BiH podrška bošnjačkoj političkoj eliti koja dolazi od određenih krugova sa Zapada, kao i želja Bošnjaka da u zemlji ne postoji niko sem njih.

- Moraću da razočaram i šefa Delegacije SU u BiH Johana Satlera i bošnjačku političku elitu - postojimo i mi Srbi - istakao je Nešić i dodao da su Srbi napravili BiH.

Nešić je naveo da je, čitajući blog Satlera u kom je naveo da "reči kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve" - pomislio da je greška.

Poslanik SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorić smatra da je u BiH potrebno da se priznaju sve žrtve, da je to uslov za pomirenje, a ne da se promoviše politika u kojoj su žrtve u proteklom ratu bile samo na jednoj strani.

Todorović, komentarišući navode specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Satlera da "nakon tolike nehumanosti koja se dogodila u Srebrenici, razumljivo da reči kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve", želi da veruje da je to pogrešna interpretacija ili da nije tako rečeno.

Šef Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić smatra neprihvatljivom i neprimerenom izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera da je "pomirenje uvredljivo za žrtve".

Šef Delegacije EU u BiH poslao je lošu poruku o pomirenju, budući da zvanične politike u BiH i zemljama u okruženja treba da mnogo odlučnije rade na ovom pitanju, izjavila je Srni zamenik predsednika Demosa Spomenka Stevanović.

- Opšte poznato je da zemlja koja živi u prošlosti nema ni sadašnjost a kamoli budućnost - rekla je Stevanovićeva.

Predsednik Narodne partije Srpske Darko Banjac ocenio je da Satler nije dobrodošao u Republiku Srpsku nakon izjave da je "pomirenje uvredljivo za žrtve".

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić rekao je Srni da izjava šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera da je "pomirenje uvredljivo za žrtve" nedvosmisleno pokazuje da ni oni niti međunarodna zajednica ne žele mir na ovom području i da konstantno podižu tenzije.

Kojić je poručio Satleru da bi trebalo da ga je sramota što pokušava da ponižava srpske žrtve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gordana

pre 1 godinu

Nacistu Setlera odvesti pravo u Jasenovac, da vidi sta su njegovi preci cinili Srbima i Srpskoj deci.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija