• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dejana Kljajić

21.07.2022

07:00

DRITAN I MILO STOPIRALI TEMELJNI UGOVOR SA SPC! Abazović poništio sopstvenu odluku, toliko o... USVOJILI DOKUMENT, PA SADA OTVARAJU 'STRUČNU RASPRAVU'

Informer DN

Balkan

DRITAN I MILO STOPIRALI TEMELJNI UGOVOR SA SPC! Abazović poništio sopstvenu odluku, toliko o... USVOJILI DOKUMENT, PA SADA OTVARAJU 'STRUČNU RASPRAVU'

Podeli vest

Crnogorski premijer i predsednik, Dritan Abazović i Milo Đukanović, stopirali su potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)

Vlada u Podgorici je pre 12 dana usvojila ovaj ugovor, ali su se Abazović i Đukanović sada dosetili da otvore 'javnu stručnu raspravu' o dokumentu pre nego što ga potpišu sa SPC. Njih dvojica su u zajedničkom saopštenju naveli da ugovor 'još jednom treba detaljno proveriti'!?!

Političke ucene

Prema ovom saopštenju, stručna javnost treba da proveri 'pravne osnove dokumenta i otkloni sve nedoumice'.

'Korisnom je ocenjena ideja da se naučnoj javnosti, odnosno predstavnicima Univerziteta i civilnog društva sa kompetencijama za pravna pitanja još jednom predstavi tekst Ugovora i obezbedi dodatna provera njegove usaglašenosti sa ustavnopravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice', piše u saopštenju.

Komentarišući ovu novu odluku crnogorskih zvaničnika, sveštenik SPC u Crnoj Gori Miajlo Backović kaže da je Temeljni ugovor, nažalost, odavno postao sve sem onoga što treba da bude.

- Od internog ugovora između države i SPC, Temeljni ugovor je postao 'bauk' koji služi za političke ucene i trgovinu. Koristi se i kao 'bacanje prašine' u oči javnosti kako bi se provukle i sakrile neke druge teme... Predstava odavno bivšeg predsednika Crne Gore i Dritana Abazovića, koji će još jednom 'stručno' da pregledaju ugovor, pravdanje je onih koji su u svojoj političkoj trgovini, željni samo fotelja, zaboravili principe, ako su ih ikada i imali... - ističe Backović, koji poručuje da će ugovor ipak biti potpisan.

Temeljni ugovor je prvi na redu


Da bi se održao minimalni nivo poverenja, moraju se ispunjavati obećanja. Temeljni ugovor je prvi na redu, pa Sudski savet i sve ostalo. DF će se uključiti u rad parlamenta nakon što Temeljni ugovor bude potpisan, što ste i obećali, kaže Slaven Radunović, finkcioner Demokratskg fronta.

- Pozivam trgovce iz SDP-a i DPS-a da ostanu principijelni. Jedni da izađu iz vlade, a drugi neka povuku podršku, pa nas tako oslobode svog učešća u vlasti, jer oni svakako nisu odraz narodne volje još od 30. avgusta 2020. godine... Sa druge strane, molim sve ostale da budu odgovorni i stabilizuju vladu, uz rekonstrukciju koja će da ispuni stvarnu volju građana - naglašava Backović.

SPC na potezu

Dražen Živković, glavni i odgovorni urednik crnogorske TV Prva, ocenjuje da je Temeljni ugovor usvojen na sednici vlade i da je to završena priča.

- Ne može dvaput da se na vladi glasa o nečemu što je već izglasano. Ovom pričom oko dodatnih konsultacija u vezi sa Temeljnim ugovorom, Đukanović pokušava da kupi vreme kako bi se smirile njegove najradikalnije pristalice. Milo je najavljivao da će oboriti vladu, ali za to nema većinu i jasno je da sada pokušava samo da sanira štetu. Sada je na potezu SPC da odredi kada će da potpiše Temeljni ugovor i tako će sve aktere izvesti na čistac. Verujem da će dokument biti potpisan u što kraćem roku. U suprotnom, verujući narod zna šta mu je činiti kako bi ponovo odbranio svetinje - zaključuje Živković.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija