• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

21.07.2022

09:57

BOŠNJACI U PANICI, ŠMIT KRENUO I NA NJIH!

Tanjug

Balkan

BOŠNJACI U PANICI, ŠMIT KRENUO I NA NJIH!

Podeli vest

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit uputio je na adrese ambasada u BiH nacrt odluke o izmeni Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmene koje bi trebalo da obezbede integritet izbornog procesa

Kako je sarajevskoj N1 tv. potvrđeno iz više diplomatskih izvora, Šmit će do 1. avugusta nametnuti mere za ponovno funkcioniranje Federacije BiH i one će stupiti na snagu sa danom objavljivanja u Službenom listu BiH.

U nacrtu odluke uz ostalo je navedeno kako će se “prohodnost zakona poboljšati propisom kojim je svaki dom (Zastupnički dom i Dom naroda) dužan da odbaci ili usvoji zakon u tačnom roku nakon što je zakon odobren u drugom domu.

Definicija vitalnih nacionalnih interesa će, navodi se, biti pojednostavljena. Rasprava o formiranju vlasti obaviće se sukcesivnim smanjivanjem biračkog praga za imenovanje kandidata za Predsedništvo Federacije BiH ukoliko delegati ne predlože kandidate u zadatim rokovima. Predviđena je i promena raspodele mandata u Domu naroda Federacije BiH, a u Izbornom zakonu će biti uključen zaštitni mehanizam kako bi se osiguralo da svi kantoni budu zastupljeni u Domu naroda.

Ovo pravilo, navodi se, podjednako štiti Bošnjake, Srbe i Hrvate koji žive u kantonima u kojima su brojčano manjina. Odluka se tiče i deblokade postupka imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH, a uvodi se i rok za predsednika i potpredsednika Federacije BiH u toku kojeg će imenovati Vladu Federacije BiH.
 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kristijan Šmit

Funkcionalnost institucija FBiH mora se ponovo uspostaviti kako bi se izbegao scenarijo gde jedna ili više stranaka blokiraju institucije. Zbog toga je neophodno da konstitutivni narodi imaju čvrste ustavne garancije prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, istovremeno osiguravajući da se te garancije ne mogu zloupotrijebiti za paraliziranje sistema, navedeno je u obrazloženju mera.

Za navedene mere visoki predstavnik, kako je potvrđeno iz više izvora, ima podršku ključnih zemalja članica Veća za sprovođenje mira.

Ove informacije izazvale su burne reakcije u BiH, pre svega Sarajevu. Deo ključnih federalnih političara upozorio je na Šmita da nije pametno dirati u Ustav FBiH, odnosno nametati određena rešenja.

Glas Srpske navodi da bošnjački političari u BiH sada upozoravaju na opasnost Šmitove inicijative, jer njima ne odgovara, a "prihvatili su protektorat i uporno izbegavali dogovor o nagomilanim problemima". Sada se bune oni koji su redovno aplaudirali kada su visoki predstavnici silom menjali zakone Srpske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
savakiwi

pre 1 godinu

Bošnjaci ne shvataju da ih Nemci tretiraju kao koloniju.Sve zajedno.Oni misle da že im Šmit pomoći protiv Srba.Neće.Svi su kolonija.

Pera

pre 1 godinu

Raspadom sfrj nije prestao proces uništavanja srpskog naroda koi je počeo u prvom ratu i stvaranjem kraljevine a šolc i napad na dejtonski bosnu nastavak je tog odnosa prema srbima!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija