• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

30.07.2022

08:12

USTAŠE SU NA PREVARU DOVELE SRBE U CRKVU, A ONDA JE POČEO KRVAVI PIR! U Glini održana komemoracija za žrtve ustaškog režima na Baniji

Balkan

USTAŠE SU NA PREVARU DOVELE SRBE U CRKVU, A ONDA JE POČEO KRVAVI PIR! U Glini održana komemoracija za žrtve ustaškog režima na Baniji

Podeli vest

U Glini je, u organizaciji Antifašisticke lige RH i Srpskog narodnog vijeća (SNV), održana komemoracija za 1.564 Banijca, žrtve stravičnog ustaškog zločina iz 1941. godine

Počast srpskim žrtvama odata je u petak na mestu srušene pravoslavne crkve Rođenja presvete Bogorodice, na platou ispred nekadašnjeg Spomen-doma.

- Treba pamtiti i zločine i ideje koje su do njih dovele, ali istovremeno i ciniti sve da se ljudi izmire - poručio je u ime SNV-a Milorad Pupovac, prenosi Hina.

On je pozvao na suprotstavljanje nedostojanstvenoj upotrebi žrtava, zanemarivanju moralnih vrednosti i urastanju novih generacija u mržnju.

- Ima onih koji ne priznaju zločin koji se dogodio tu, u bivšoj crkvi Presvete Bogorodice i na drugim mestima, a mi priznanje razumemo kao osudu zločina i kao distanciranje od takvih ideja i dela - rekao je Pupovac.

Naglasio je da to priznanje treba da dođe sa hrvatske strane u Glini, ali i sa srpske strane na nekom drugom mestu.

- Trebamo se odmaknuti, distancirati od onih koji su 'u naše ime' počinili zločin - rekao je Pupovac.

Potredsednica Antifašističke lige Republike Hrvatske Vesna Teršelic podsetila je na spaljivanje nekoliko stotina muškaraca i deaka u crkvi Presvete Bogorodice, koja se nalazila ispred Hrvatskog doma. To je ranije, dodala je, bio Spomen-dom, ali je 1995. godine preimenovan u Hrvatski dom.

Foto: Wikimedia Foundation

Ljuban Jednak jedini preživeo ustaški krvavi pir


- Mi već više od deset godina tražimo povrat Spomen-doma, za sada bez uspeha, takođe da se vrati i uklonjena spomen-ploča. Vreme je za razvijanje kulture sećanja na sve žrtve - rekla je Teršelic.

Vedran Matić, izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je da je potreban konsenzus oko odnosa prema žrtvama i istakao da se produljavanjem sporova samo troši vreme koje se može iskoristiti za unaprjedenje kvaliteta života.

- Molim se za trenutak kada ćemo prestati zloupotrebljavati žrtve - rekao je Matić i upitao da li bi i potraga za oko 2.000 nestalih mogla biti sprovedena uz opštu saradnju i empatiju kakva je postojala između institucija dve zemlje i građana prilikom potrage u Beogradu za tragično stradalim Splićaninom Matejom Perišem.

U pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice u Glini u julu 1941. godine počinjen je jedan od najstrašnijih ustaških zločina tokom Drugog svetskog rata. Ustaše su krajem jula na prevaru sakupile Srbe i dovele ih u crkvu u Glini, gde su ih zaključale, a potom ih ubijale hladnim oružjem. Pokolj u Glini preživeo je samo Ljuban Jednak, pošto su ustaše mislile da je mrtav.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15