• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.07.2022

14:36

Pupovac: Nije se smelo dogoditi da Vučić ne može u Jasenovac!

printscreen

Politika

Pupovac: Nije se smelo dogoditi da Vučić ne može u Jasenovac!

Podeli vest

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac istakao je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu da nije smelo da dođe do zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac

 

Pupovac, koji je navodno hrvatsku vladu obavestio da Vučić namerava da dođe u posetu Jasenovcu, rekao je da nije smelo da dođe "do ovakve situacije i do ovakvog odlučivanja", prenosi Index.hr.

"Nije se smelo dogoditi da se traže alternativni načini kako da se ta poseta obezbedi i prođe u redu. Postojala je u dva navrata komunikacija kad bi to trebalo da se dogodi, pa je odloženo. Ovog puta nije bilo komunikacije, moj pokušaj za tu komunikaciju je propao. I to je ozbiljan problem", naglasio je Pupovac.


Ocenio je da "ovo nije mali povod" i dodao da je reč o osetljivom, traumatičnom i bolnom pitanju.

Pupovac je izrazio bojazan da zbog ove situacije, kako je rekao, ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije mogu biti pogoršani i da bi komunikacija mogla da bude još gora nego sada.

Kaže i da ovo pokazuje odsustvo želje da se ovakve stvari ne događaju.

"Jasenovac je mesto za iskazivanje pijeteta strašnom zločinu i strašnom broju žrtava, gde se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, naročito nakon novih žrtava u ratovima 90-ih. Ovo što se dogodilo je posledica nedovoljnog shvatanja o tome šta je Jasenovac i nedovoljnog slušanja nas kad su u pitanju jasenovačke i sve druge žrtve", naveo je Pupovac.

Foto: printscreen

Milorad Pupovac

Izrazio je nadu da "nakon ovoga sve ono što je bilo posloženo kao iskorak u odnosima između Srbije i Hrvatske, u pravima manjina u Hrvatskoj i Srbiji neće biti pokidano".

Pupovac je pozvao sve da spreče dalju eskalaciju i da "udahnu duboko pre nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško da naruši ionako narušene odnose".

"Pozivam sve i da se u što kraćem mogućem roku posvete komunikaciji i da slušaju one koji su dobre vere i volje", poručio je Pupovac.

Podsetimo, ustaški režim po svaku cenu želi da spreči predsednika Srbije da oda poštu žrtvama ustaških koljača i ne dozvoljavaju Vučiću da govori istinu o stradanju Srba u Jasenovcu.

​Predsednik je želeo da oda poštu stotinama hiljada pobijenih, preklanih žrtava u Jasenovcu, ali umesto toga usledila je hajka ondašnjih medija nazivajući Vučića “provokatorom”, a sve pod palicom ustaškog režima Andreja Plenkovića!
 
Podsetimo, u logoru Jasenovac su hrvatske ustaše, prema izveštajima nezavisnih komisija, od 1941. do 1945. godine ubile 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija