• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

17.07.2022

10:26

Jasenovac - mesto genocida i najmonstruoznijih zločina nad Srbima u istoriji čovečanstva! (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Društvo

Jasenovac - mesto genocida i najmonstruoznijih zločina nad Srbima u istoriji čovečanstva! (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Podeli vest

U logoru Jasenovac su hrvatske ustaše, prema izveštajima nezavisnih komisija, od 1941. do 1945. godine ubile 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i decE

Zatvorenike i sve one koji su završili u Jasenovcu, ustaše su klale posebno oblikovanim noževima (srbosjek) ili su ih ubijale sekirama, maljevima i čekićima; bivali su takođe i streljani ili vešani po drveću ili banderama. Neki su živi spaljivani u usijanim pećima, kuvani u kazanima ili davljeni u reci Savi.

Ovde su korišćeni najraznovrsniji oblici mučenja – metalnim predmetima čupali su nokte na rukama i nogama, ljude su oslepljivali zabijajući im igle u oči, meso su im kidali, a zatim solili. Takođe su ljude žive drali, odsecali im noseve, uši i jezike sekačima za žicu, i šila im zabadali u srce. Ćerke su silovali pred očima majki, a sinove mučili pred očima njihovih očeva. U Jasenovcu i Staroj Gradiški ustaše su prevazišli sve ono što čak ni najbolesniji um nije mogao da zamisli i sprovede.

Čak su i nacistički generali bili užasnuti ustaškim zločinima u Jasenovcu. General fon Horstenau, Hitlerov izaslanik u Zagrebu, zapisao je u svom ličnom dnevniku za 1942. godinu da su ustaški logori u NDH bili "suština užasa" a Artur Hefner, oficir zadužen za transport radne snage u nemački Rajh, napisao je za Jasenovac 11. novembra 1942.: "Koncept logora Jasenovac trebalo bi zapravo shvatati kao kompleks od nekoliko logora, koji su udaljeni po nekoliko kilometara jedan od drugog, a grupisani su oko samog Jasenovca. Bez obzira na javnu propagandu, ovo je jedan od najstrašnijih logora, koji bi se mogao porediti jedino sa Danteovim „Paklom“."

Foto: Arhiva

Za razliku od nemačkih logora u kojima je ubijanje bilo industrijsko, u Jasenovcu je ubijanje bilo divljačko, vršeno je uglavnom ručno, ručnim alatima, noževima, polugama, maljevima, čekićima.

Hrvati su imali i logore za decu. Logori za decu bili su u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Jasenovca, mada je žena i dece bilo i u Jasenovcu.

Hrvatska umanjuje broj žrtava genocida u Jasenovcu

Tendencija umanjivanja broja žrtava prisutna je i u "modernoj Hrvatskoj". Poznati primer je bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman koji je tvrdio da je "u Jasenovcu ubijeno 30.000 do 40.000 Srba, 30.000 Jevreja, kao i 10.000 hrvatskih antifašista".

Foto: Arhiva

Genocid u Jasenovcu ne smemo da zaboravimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u maju ove godine da je zločin u ustaškom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata najteži zločin genocida i nešto što nikada ne smemo da zaboravimo.

- Nikada srpski narod neće biti toliko mali i slab koliko bi drugi hteli da bude mali i slab. Nikada Srbija nije dovoljno slaba, da nije "preterano naoružana i suviše milatarizovana" - rekao je Vučić u Donjoj Gradini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nada

pre 1 godinu

Onaj gore sve vidi - Hrvati ce se sami poklati i poubijati kada im dodje sudnji dan ! Ljudi Srbija je prelepa - ne idite na Hrvatsko more i ne trosite znojem zaradjen novac na ubice i koljace koji bi i sada da nas ubijaju ! E NECE VISE MOCI !

Knezevic Zoran

pre 1 godinu

A, zar nismo mi, tokom poslednjih šezdesetak godina, sve učinili da nadjemo pandan ustašama i ustaškim zločincima?! Najpogodniji su bili četnici? Najveći branioci ustaša potiču iz Srbije. Ti branioci su bile poznate srpske "političke sline", koje su medju najgorim Srbima pronalazili Broz, Krajačić i ostala hrvatska "elita". Samo pod drugom parolom, nesmetano se razvijao ustašluk. I danas, u Srbiji postoje regrutovani zaštitnici ustaša i ustaške ideoilogije, amo što ti i takvi to prikrivaju navodnom borbom protiv rehabilitacije četnika. Toliko se u Srbiji, od 1945 godine "ratovalo" i govorilo protiv četnika tako da veliki deo Srba nikada nije ni čuo za ustaše. Sećam se jednog dogadjaja, kada su, devedeetih, počela ona ubistva vidjenijih Srba u Hrvatskoj, jedna gospodja je to prokomentarisala na sledeći način: "Jaoj, opet ovi četnici ubijaju Srbe"?! Za razliku od nas, oni nikada nisu ni krili da nas mrze. Jedino što je kod njih "lepo i autentično" to je ta mržnja prema nama Srbima. Pitam se zašto još nisu objavljeni stenodaktilografski zapisli sa sednica vlade, koje su prethodile ubitvu hrvatskih poslanika u Skupštini?! Valjda se neko boji da time ne uprljamo lik "poštenih" Hrvata? Mi nemamo većih neprijatelja od Arnauta i Hrvata i to treba otvoreno govoriti i ovešćivati ovaj narod. Od njih možemo očekivati amo zlo i nož u ledja.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17