• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

14.07.2022

10:47

"IZVADIO MU OČI NOŽEM, PA GA PREKLAO..." Ovo je sudija Slobodan Ilić o čijoj je stravičnoj sudbini je sinoć govorio Vučić!

Fotoilustracija/Pravda za slobodana ilića I srpske žrtve iz Srebrenice/Facebook

Politika

"IZVADIO MU OČI NOŽEM, PA GA PREKLAO..." Ovo je sudija Slobodan Ilić o čijoj je stravičnoj sudbini je sinoć govorio Vučić!

Podeli vest

Muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, upale su 12. jula 1992. godine, na Petrovdan, u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini i ubile 69 Srba. U napadu na Zalazje zarobljen je, mučen pa okrutno ubijen i sudija Slobodan Ilić. Njega je, prema svedočenjima samih muslimanskih svedoka, ubio lično Naser Orić

Presednik Aleksandar Vučić sinoć je ponovo skrenuo pažnju na zločine na Srbima o kojima niko ne govori i upitao se zašto se to dešava.

"Zašto oči Slobodana Ilića nisu nikome važne, oči srpskog sudije izvađene nožem, dokazano svedočanstvima, a za šta ne postoji presuda. Te oči Slobodana Ilića nikoga ne progone, nikoga ne obavezuju. Srpske žrtve i suze nemaju roditelja, a tuđe imaju. Moramo da se naviknemo na to. Za deo toga smo delimično i mi krivi", konstatovao je on gostujući na TV Pink.

Zločin Orićevih jedinica nad Srbima na Petrovdan

Muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, upale su 12. jula 1992. godine, na Petrovdan, u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini i ubile 69 Srba. Zarobljeno je 22 Srba od kojih deset nije pronađeno, a gubi im se trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Nastavljajući etničko čišćenje Srba započeto u aprilu 1992. godine, pripadnici muslimanskih snaga lojalni vladi u Sarajevu, osim Zalazja, napali su i opustošili sela Sase i Kunjerac. Napad je počeo u ranim jutarnjim časovima dok su meštani proslavljali krsnu slavu Petrovdan.

Foto: Miodrag Popov/informer

Na Zalazju je streljana i medicinska sestra Radivojka Rada Milanović, koja je od početka rata ostala u Srebrenici da pomaže svojim pacijentima. U napadu na Zalazje zarobljen je, mučen pa okrutno ubijen i sudija Slobodan Ilić. Njega je, prema svedočenjima samih muslimanskih svedoka, ubio lično Naser Orić.

Sudiju Ilića krvnički ubio Naser Orić

Ubistvo sudije Ilića stavljano je na teret Naseru Oriću, ali on za ovaj zločin nije odgovarao.

Još 2015. godine, Vučić je pročitao deo svedočenja u kojem se navodi kako je Naser Orić jedinici srebreničkih Bošnjaka Kondori izdao naređenje da "očiste" Zalazje i druga srpska sela u toj opštini i kako im daje odrešene ruke da zarobljenima urade šta god žele, odnosno da "ne ostave ni kokoš ni svinje".

- Sa zarobljenima radite šta hoćete, ne ostavljajte ni kokošku - rekao je Vučić, citirajući Orićev govor pred napad na srpsko selo. Vučić je pročitao i izjavu jednog od svedoka zločina u kojem je grupa predvođena Naserom Orićem nožem ubila više zarobljenih srpskih civila i u kojem se opisuje da je Orić svojim nožem izvadio oči i zaklao sudiju u Srebrenici Slobodana Ilića.

Foto: Miodrag Popov/informer

Naser Orić

Takođe, jedan od svedoka Tužilaštva BiH, ratni predsednik Izvršnog odbora SO Srebrenica, Ibran Mustafić, u svojoj knjizi Planirani haos detaljno je opisao razgovor koji je imao s Orićem nedugo nakon ubistva sudije Ilića u Zalazju 12. jula 1992.

- Kada smo onu ekipu zarobljenih Srba iz zatvora ponovo poveli prema Zalazju i kada je počelo klanje, meni je dopao Slobodan Ilić. Popeo sam mu se na prsa. Bio je bradat i čupav kao životinja. Gledao je u mene i nije progovorio ni reči. Izvadio sam bajonet i direktno ga udario u jedno oko, a zatim provrtio nožem. Nije ni zapomagao. Zatim sam ga nožem udario u drugo oko. Nisam mogao da verujem da ne reaguje. Iskreno rečeno, tada sam se prvi put uplašio tako da sam ga odmah posle preklao - naveo je Mustafić u svojoj knjizi Orićevo priznanje tog strašnog zločina.

Foto: Pravda za slobodana ilića I srpske žrtve iz Srebrenice/Facebook

Zverski ubijeni sudija Slobodan Ilić

Međutim, kada je Mustafić kao svedok tužilaštva u Sudu BiH pokušao da prepriča navedeni razgovor s Orićem, odbrana optuženog nametnula je tezu da je Mustafić mentalno oboleo te da zbog toga, navodno, njegovo svedočenje nije relevantno.

U procesu protiv Orića Tužilaštvo BiH, između ostalog, koristilo je i iskaze svedoka Vidoja Ilića, Milana Jeremića i Milomira Lazarevića, retkih preživelih napada Orićevih snaga na srpsko selo Zalazje na Petrovdan 1992. godine. Sva trojica su potvrdili da su čuli bošnjačke vojnike da Oriću govore da je zarobljen sudija Slobodan Ilić, kome će "sada oni suditi".

Zaštićeni svedok opisao užas

Zaštićeni svedok O1, inače saborac Nasera Orića i njegovog vojnika Sabahudina Muhića, bio je očevidac likvidacija srpskih zarobljenika - sudije Slobodana Ilića, predratnog komandira policije u Srebrenici, Milutina Miloševića i fotografa Mitra Savića.

Petrovdan - 1992. godine. Svedok - očevidac, Orićev borac, učestvovao je u akciji na srpsko selo Zalazje. Na lokalitetu u neposrednoj blizini pravoslavnog groblja, grupa zarobljenih Srba - njih četiri ili pet. Vezani! Među njima i sudija Slobodan Ilić.

Svedok je posredstvom video-linka iz Beograda ispričao pred Apelacionim većem Suda BiH da su pripadnici muslimanske vojske u jutarnjim časovima napali selo Zalazje na Petrovdan 1992. godine.

Prema njegovim rečima, kada je sa svojom grupom, koja je došla iz Likara, savladao mitraljesko gnezdo koje su držali Srbi, došli su u selo u koje su pre njih stigli vojnici iz Srebrenice koje je predvodio Orić.

"Na terasi jedne kuće bio je Orić, za kojeg sam čuo da je ranjen u nogu. Video sam i Zulfu Tursunovića Tursu, kao i dosta naših vojnika koji su bili ispred kuće. Sa udaljenosti od desetak metara video sam i tri-četiri vezana srpska vojnika i jednog koji je ležao na zemlji", ispričao je svedok pred Apelacionim većem Suda BiH.

Svedok je naveo da je Tursunović rekao da je dobro što je uhvatio sudiju Slobodana Ilića da mu vrati nešto što je on njemu radio, te da ga niko ne dira jer će on s njim završiti.

"Tada je sišao Orić i počeo ispitivati sudiju kojem su ruke bile vezane na leđa. Ovaj nije ništa odgovarao i Naser ga je udario bokserom. Ponovo ga je nešto pitao, a ne znam šta mu je ovaj odgovorio. Naser ga je opet udario, vidno iznerviran ga tresao, galamio na njega. Imao je nož u ruci i ubo ga ispod vrata i u prsa. Čuo sam kada je sudija jauknuo i pao na kolena. Orić ga je ponovo udario, prevrnuo na zemlji i nekoliko puta udario nogama", rekao je svedok. 

Foto: Beta

Naser Orić

Prema njegovim rečima, Tursunović je potom pozvao muslimansku vojsku da uhvate srpske vojnike koji su bežali u "tamiću", kojeg su pre njih sreli drugi vojnici.

"Kada smo se vratili, sudija je bio na nogama, a iz oka mu je curila krv jer ga je Orić opet ispitivao. Bio je iznerviran, uzeo je automatsku pušku "srpkinju" i u njega ispucao rafal od sedam-osam metaka. Turso, koji je samo čekao da ga preuzme od Orića, naljutio se što ga je ovaj ubio i rekao – "ovde može da radi šta ko hoće". Sve sam to gledao sa udaljenosti od pet metara", ispričao je zaštićeni svedok.

"Sudija Ilić sahranjen u Zalazju" 

On je rekao da je, kada su i mrtve i žive zarobljenike i poginule muslimanske vojnike tovarili u kamion da ih odvezu pred staru Stanicu policije u Srebrenici, video da sudija Slobodan Ilić nije imao oko, da je već bio pomodreo u licu, da mu se krv bila sasušila i da je počeo da se koči.

"Tela su bila nabacana jedno preko drugog. Sudija je predveče vraćen u Zalazje, gde je sahranjen sa ostalim mrtvim Srbima", naveo je svedok "O1".

 

Sud BiH doneo je odluku o oslobađanju Orića od bilo kakve odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima u Podrinju iako su o njegovom učešću u svirepim ubistvima srpskih zarobljenika svedočili brojni Bošnjaci.

Sin ubijenog sudije: Za mog oca nikog nije briga...

Vlada Ilić, sin brutalno ubijenog sudije Slobodana, rekao je za Novosti 2017. godine nakon oslobađajuće presude Orića da su se nadali pravdi, ali da su sada sasvim obeshrabreni.

"Ništa ne vredi da vam bilo šta sada kažem. Uveren sam da moje reči ništa neće promeniti. Svih ovih godina, nadali smo se pravdi. Sada smo sasvim obeshrabreni. Imam utisak da nikog nije briga šta se stvarno dogodilo sa mojim ocem", kazao tada Vlada Ilić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 1 godinu

Odavno je na starom sajmište trebalo napraviti naučno- istraživački centar memorijalni centar u kom bi bili pokrajini svi podatci o stradanju srpskog naroda na balkanu u oba svetska rata posle rata u jevrejskom režimu broz tita I ratovima raspada sfrj koi su jevrei davno planirali i sproveli(tito2 jevrein soros komandovao istovremeno sa Miloševićeve tuđmanom alijom...) stradanje srba u jugoslaviji proterivanje iz slovenije hrvatske bosne kosova i Metohija! Spomen područje Gradina još nije napravljeno zato što je broz tito jevrein saveznik ustaša pa njegov naslednik jevrein tito2 soros to uspešno ometa!

zora

pre 1 godinu

Zamislite u sta gleda Oric oruzjem okrenutim na dole.Nije osudjen na zemlji,veruje i moli se nekome. Taj neko ce ga sacekati na raskrsnici izmedju ici gore ili dole. U izjavi kaze da se prvi put uplasio jer Sudija Ilic glasa nije pustio. Zamislite Orica danas u kosmardeskim snovima gledajuci oci koje je ugasio. Kazna stize na ovaj ili onaj nacin.

Cika Sale

pre 1 godinu

Pa sta ti radis kao sin ? nista jel ja treba da osvetim tvog oca da je moj otac ja bih orica odavno odrobijao ali vama svima fale muda samo znate da rasklapate kao neke babe zgadili ste mise bre nema musko samo pederi i lezbejke i samo znaju da napadaju bespomocne starce i beskucnike .. Oric vam se seta pred nosem bre vi gledate nije samo jedan oric nego puno orica sto se danas setaju po Beogradu i nikom nista.

Muki

pre 1 godinu

Meni je fascinantno, kako niko ne komentarise izjavu Sulca(znam pravo ime i prezime), da se nada da ce se Srbija naci na pravoj strani istorije, pa posto nam deca uce istoriju koju su pisali aglosanksonci, a niko nije komentarisao to, onda valjda idemo u tom pravcu, a samo da kazem, nilakve masonske loze ovog ili onog me nece naterati da zaboravim da su ustase pobile 14 clanova moje porodice na najokrutniji nacin i to pred ocima mog dede od 12 godina, ne moze ni jedan Vucic i nkegova loza da me natera na to, evo probajte bas bi voleo da vidim kako ce to da izgleda, posto ni on ne komentarise, kao sve je lepo leptirici i jednorozi, samo posto ne komentarise i da ne komentarise vise da je njemu neko pobio porodicu, pa da prihvati pravu istoriju sveta sto bi reklo jedno nacisticko dete u sred Srbije.

Mila

pre 1 godinu

Otkud mu hrabrost da se slobodno kreće? Ima li hrabrosti da pogleda u bilo čije oči?

Srđan

pre 1 godinu

Slobodan Ilić je mnogo pre rata,osudio najbližeg i najvernijeg Orićevog pratioca Zulfu Tursunovića na veliku robiju,jer je u kafani branio Srbina i u metežu nožem ubio muslimana.Tursunović je hteo u Zalazju da ga prvi likvidira,ali mu to Naser nije dozvolio.Neka je Slobodanu večna slava.Neka počiva u miru.I Naser će Bogu na istinu.

GAZIO SAM PREKO LEŠEVA, SEĆAM SE DUDE JOVANOVIĆ, ODSEKLI SU JOJ GRUDI I ZAKLALI! Ispovest srpskog dečaka koji je preživeo streljanje, ORIĆ MU POBIO CELU PORODICU!
Društvo

GAZIO SAM PREKO LEŠEVA, SEĆAM SE DUDE JOVANOVIĆ, ODSEKLI SU JOJ GRUDI I ZAKLALI! Ispovest srpskog dečaka koji je preživeo streljanje, ORIĆ MU POBIO CELU PORODICU!

Muslimanski vojnici predvođeni Naserom Orićem su 14. decembra 1992. godine napali srpsko selo Bjelovac i tom prilikom masakrirali 68 srpskih civila, među kojima je bilo 19 žena i šestoro dece. Brani Vučetiću, tada devetogodišnjem dečaku, Orićevi vojnici su zaklali majku Radojku, oca Radovana i brata Milenka koji je imao samo 17 godina

10.03.2022

13:49

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija