• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

02.09.2022

19:05

DIGLA SE PANIKA U BOŠNJAČKIM STRANKAMA, ŠMIT OD BiH PRAVI PALESTINU?! Najveće uvrede i optužbe stigle iz Komšićevih redova

BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/tanjug/dragan kujundžić

Balkan

DIGLA SE PANIKA U BOŠNJAČKIM STRANKAMA, ŠMIT OD BiH PRAVI PALESTINU?! Najveće uvrede i optužbe stigle iz Komšićevih redova

Podeli vest

Optužbe i uvrede, na račun nemačkog diplomate i HDZ-a BiH, iz Demokratskog fronta Željka Komšića

U bošnjačkim strankama nastala je panika nakon nezvaničnih nagoveštaja da bi (ne)legitimni visoki predstavnik Kristijan Šmit mogao pre oktobarskih izbora nametnuti izmene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, koje bi omogućile legitimno političko predstavljanje Hrvata.

Najveće optužbe i uvrede, kako na račun Šmita, tako i na račun HDZ-a BiH, stigle su iz Demokratske fronte (DF) Željka Komšića. Generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić i potpredsednik te stranke Zlatan Begić javno su optužili Šmita da ga „zanima samo provođenje zahteva HDZ-a” i kako „od BiH planira napraviti Palestinu koja će ovisiti o susednim državama”.

Kritike Šmitu predstavnici DF-a javno su uputili nakon što su u sredu s pravnim stručnjacima u Kancelariji visokog predstavnika (OHR) obavili konsultacije o mogućim izmenama Izbornog zakona. Posebno ih je, kako su rekli, razočarala Šmitova odluka da izbegne susret s njima i da ne učestvuje u razgovorima na koje ih je pozvao. Minulih dana na konsultacijama su bili i drugi predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka iz Federacije BiH.

- Iza zatvorenih vrata Šmit se bavi time da sprovede zahteve HDZ-a i Vlade Hrvatske, da ovde napravi evropsku Palestinu koja će biti u političkom, vojnom i ekonomskom smislu biti zavisna od susednih država. Mi nećemo voditi ljubav s gospodinom Šmitom iza zatvorenih vrata o temi stvaranja Palestine u ovoj zemlji, niti ćemo pomagati nekima u Sarajevu, niti njegovim naci-HDZ prijateljima koji pokušavaju to provesti - rekao je Begić i nagovestio mogućnost organizovanja protesta.

Sa sastanka u OHR-u i Đonlagić je izašao s uverenjem da Šmit „planira nametnuti izmene Izbornog zakona” i da priprema, kako je kazao, rešenja kakvih nema ni u jednoj evropskoj državi. On je poručio Šmitu da je „linija ispod koje DF neće ići implementacija svih presuda suda iz Strazbura”.

Od poteza koji bi Šmit mogao strepe i u Stranici demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića. „Smatramo da nije dobro menjati Izborni zakon u vreme predizborne kampanje”, izjavila je Alma Čolo, poslanik SDA u parlamentu BiH.

Politički predstavnici Hrvata ne obaziru se na mišljenje bošnjačkih zvaničnika i očekuju od Šmita da nametne odluku koja bi, kako kaže član Predsedništva HNS-a BiH Mario Karamatić, bila prva koja ne ide „niz dlaku” bošnjačkom narodu i bošnjačkim političarima i da bi ih „to uvredilo zato što ne mogu predstavljati Hrvate”.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija