• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.09.2022

09:53

JEDAN TITOV POTEZ NIJE SE DOPAO KRALJICI I ODMAH MU JE TO U OČI REKLA! Šta se dogodilo tokom posete Elizabete Druge Beogradu daleke 1972. godine (VIDEO)

Printskrin Youtube/AP

Balkan

JEDAN TITOV POTEZ NIJE SE DOPAO KRALJICI I ODMAH MU JE TO U OČI REKLA! Šta se dogodilo tokom posete Elizabete Druge Beogradu daleke 1972. godine (VIDEO)

Podeli vest

Josip Broz Tito je davne 1972. godine tražio da se pohvataju sve žabe oko Belog dvora kako bi britanska kraljica Elizabeta Druga mogla mirno da spava tokom posete Beogradu, ali usledilo je iznenađenje

Ujutru kada je ustala, kraljica se požalila da je zvuk žaba smiruje i nedostaje joj pa je Tito izmenio naredbu o hvatanju žaba.

„Ovde je jako lepo ali iznenađena sam da ovde nema žaba. Odrasla sam slušajući horove žaba i taj zvuk me jako opušta“, rekla je britanska kraljica maršalu Josipu Brozu, navodi profesor Miodrag Todorović u svojim memoarima.

Vojnici su tada morali da vrate sve vodozemce koje su prethodno pohvatali!

Do posete je došlo pošto je Tito zatražio lični susret s kraljicom povodom svog 80. rođendana. Došla je na dva dana sa princom Filipom i princezom Anom.

Novinska agencija Asošijejted pres je na Jutjub kanalu postavila snimak tadašnje posete, a video je pratio glas naratora koji je prepričavao događaj na najvišem nivou.

To je, inače, bila prva kraljičina poseta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope. U pojedinim zapadnim medijima naišla je na na kritike, ali je tada pokazala da različita politika nije barijera za međunarodno prijateljstvo. Položila je venac na Grob neznanog junaka na Avali.

Kravljevski par je u sklopu dvodnevne ture po Jugoslaviji posetio i Dubrovnik i Zagreb.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12