• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

09.09.2022

21:34

ODLAZAK KRALJICE ELIZABETE DRUGE! Kralj emotivan: Trenutak kojeg sam se pribojavao! Vilijam novi Princ od Velsa!

Tanjug/AP

Vesti

ODLAZAK KRALJICE ELIZABETE DRUGE! Kralj emotivan: Trenutak kojeg sam se pribojavao! Vilijam novi Princ od Velsa!

Podeli vest

Najdugovečnija britanska kraljica Elizabeta II preminula je juče u 97. godini, a Velika Britanija, Komonvelt i svet opraštaju se od najstarijeg monarha na svetu. Novi britanski kralj je Čarls, nosiće titulu Čarls III

21.51 - Održana komemoracija povodom smrti kraljice Elizabete II

 Komemorativna služba povodom smrti kraljice Elizabete Druge održana je u Katedrali Svetog Pavla u Londonu, u prisustvu nove premijerke Elizabet Tras, a tom prilikom je intonirana prva zvanična interpretacija himne "Bože, čuvaj kralja".

Službi je, pored premijerke i ministara u britanskoj vladi, prisustvovalo oko 2.000 građana, prenosi Skaj njuz.


Okupljenima se obratila Tras koja je pročitala deo iz Poslanice Rimljanima, jedne od knjiga Novog zaveta.

Na početku službe okupljeni su slušali u audio formatu prvo obraćanje novog britanskog kralja Čarlsa Trećeg kao suverena, koji je odao počast svojoj majci, kraljici Elizabeti Drugoj i njenom životu posvećenom službi i obećao da će doživotno služiti narodu Velike Britanije i drugim podanicima.

Služba je završena intoniranjem himne "Bože, čuvaj kralja", što je bila prva zvanična interpretacija reči nacionalne himne, nakon 70 godina duge vladavine kraljice Elizabete Druge.

U himni su promenjene reči "kraljica" u "kralj" kako bi se obeležilo stupanje na presto kralja Čarlsa Trećeg.

Komemorativnoj službi nisu prisustvovali članovi kraljevske porodice.
 

 

21.32 - Kralj Čarls o smrti majke: Trenutak kojeg sam se pribojavao

Britanski kralj Čarls Treći, tokom današnjeg razgovora sa britanskom premijerkom Elizabet Tras opisao je smrt svoje majke, kraljice Elizabete Druge, kao trenutak kojeg se pribojavao.

"Trenutak kojeg sam se pribojavao, kao što znam da je i mnogo ljudi", čuje se Čarls na snimku koji su zabeležile televizijske kamere, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanska premijerka imala je ranije danas prvu audijenciju kod kralja Čarlsa Trećeg u Bakingemskoj palati.

Foto: AP/Tanjug



Tras, koju je u utorak imenovala za premijera pokojna kraljica Elizabeta Druga, provela je oko pola sata sa kraljem Čarlsom Trećim.

 

20.11 -Susret kralja Čarlsa Trećeg i premijerke Britanije Liz Tras

Retki kadrovi snimljeni su danas kada je kralj Čarls Treći primio premijerku Britanije Liz Tra, tačnije između premijera i monarha. Trenutak kada je nova veza kralja i premijera zvanično počela, snimljen je kamerama, u intimnim scenama iz Bakingemske palate. 

Foto: AP/Tanjug

Kralj Čarls Treći primio premijerku Liz Tras

Nakon što se ona naklonila i par se rukovao, kralj je obećao da neće "oduzeti previše vremena".

Pre nego što su zajedno seli, usledio je trenutak neformalnosti kada joj se kralj obratio i rekao da je bilo "tako dirljivo" videti gomilu dobronamernika i ožalošćenih kada je ranije stigao u palatu.

Foto: AP/Tanjug

20.01 - Oni su uspeli da kađu poslednje zbogom kraljici!

Kraj postelje kraljice Elizabete Druge bila su njena najstarija deca princ Čarls i princeza Ana u trenutku kad je preminula

 

19.23 Obraćanje završavam odavanjem počasti 'dragoj mami'

Kralj je svoje obraćanje završio sledećim rečima:

„A mojoj dragoj mami, dok počinje svoje poslednje veliko putovanje da se pridruži mom dragom pokojnom tati, želim jednostavno da kažem ovo: hvala vam".

„Hvala vam na ljubavi i odanosti našoj porodici i porodici naroda kojoj ste tako marljivo služili svih ovih godina. Neka te 'letovi anđela pevaju do počinaka'".

 

19.21 "Izražavam svoju ljubav prema princu Hariju i Megan"

U svom govoru kralj Čarls III komentarisao svog najmlađeg sina - vojvodu od Saseksa - i njegovu ženu. Izražavam svoju ljubav prema princu Hariju i Megan dok nastavljaju da grade svoje živote u inostranstvu.

 

19.19 Vilijam će biti novi princ od Velsa

Kralj Čarls je rekao da proglašava svog sina Vilijama Princa od Velsa.

Sa Ketrin pored njega, naši novi princ i princeza od Velsa će, znam, nastaviti da inspiriše i vodi naše nacionalne razgovore, pomažući da se marginalci dovedu u centar gde se može pružiti vitalna pomoć.

Foto: AP/Tanjug

Kralj Čarls Treći

19.16 Čarls III Gde da god živite služiću vam lojalno

„Kao što je i sama kraljica učinila sa takvom nepokolebljivom odanošću, i ja se sada svečano zaklinjem u preostalo vreme koje mi Bog daje, da ću podržavati ustavna načela u srcu naše nacije. Gde god da živite u Ujedinjenom Kraljevstvu ili u carstvima i teritorijama širom sveta i bez obzira na vaše poreklo i uverenja, nastojaću da vam služim sa lojalnošću, poštovanjem i ljubavlju.

19.14 Odajem počast uspomeni na moju majku

Odajem počast uspomeni na moju majku i poštujem njen život u službi.

„Znam da njena smrt donosi veliku tugu mnogima od vas. I delim taj osećaj gubitka sa svima vama", rekao je Čarls.

Foto: AP/Tanjug

 

19.09 Čarls III: Žrtvovala se za dužnost

„Njena posvećenost i odanost kao suverena nikada se nije pokolebala, kroz vremena promena i napretka, kroz vremena radosti i slavlja, i kroz vremena tuge i gubitka.

 

19.07 - Obraćanje kralja Čarlsa III

U londonskoj katedrali Svetog Pavla počela je služba sećanja na preminulu kraljicu Elizabetu II. Na početku okupljenima se obratio novoproglašeni kralj Čarls III

Obraćanje kralja Čarlsa III„Celog svog života, Njeno visočanstvo Kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija i primer meni i celoj mojoj porodici.

Dugujemo joj najiskreniji dug prema svojoj majci, za njenu ljubav, naklonost, vođstvo i primer.

Kako javlja BBC službi prisustvuje 2.000 građana, a mešu njima su i novimenovana premijerka Liz Tras, gradonačelnik Londona Sadik Kan.

17.48 - Šta je kraljica ostavila Čarlsu u nasledstvo...

Kralj Čarls nasleđuje ne samo tron nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II, već i njeno privatno bogatstvo - bez plaćanja poreza na nasledstvo, što je privilegija rezervisana za naslednike kralja.

 

 

16.29 - Putin uputio saučešće kralju Čarlsu III

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je uputio saučešće Britaniji povodom smrti kraljice Elizabete II, koja je preminula u 96. godini, javile su ruske novinske agencije

16.00 - Poslanici minutom ćutanja odaju čast kraljici Elizabeti II, u Donjem domu u Londonu

15.53 - Kralj Čarls III i Kamila, kraljica supruga stigli u Bakingemsku palatu

 

 

15.38 - Ove poznate ličnosti je kraljica srela za vreme svoje vladavine

Kraljica Elizabeta, koja je preminula ove nedelje, tokom svoje sedmocecenijska vladavine ugostila je brojne svetske lidere. Takođe je imala priliku da se sretne sa nizom slavnih ličnosti, uključujući poznate glumce, pevače i sportiste

14.54 - Topovi u Velikoj Britaniji ispaljuju počasne plotune

Topovi širom Velike Britanije ispaljuju počasne plotune. Pucat će svakih 10 sekundi, i tako 96 puta, po jednom za svaku godinu kraljičina života.

 

 

14.36 - Svetske zvezde se opraštaju od kraljice

Svetske zvezde, među kojima su brojna muzička i filmska imena, opraštaju se od britanske kraljice Elizabete Druge.

Tokom svoje sedamdeset godina duge vladavine, kraljica je imala veliki uticaj na razvoj britanske pop kulture, te je tako bila tema brojnih pesama, filmova i serija koje su stvorene u britanskoj produkciji.

Kraljica Elizabeta Druga je tokom svoje ere vladavine, titulom "viteza" odlikovala brojne zvezde, među kojima su Mik DŽeger, Pol Makarti, Eltoni Hopkins i Elton Džon.

Elton Džon se oprostio od kraljice na dirljiv način, ističući da ga je njena smrt potresla, te da je kraljica za vreme svog života uticala na njega velikom podrškom.

 

 

 

Saučešće kraljevskoj porodici izrazili su i čuveni Rolingstonsi, kao i nekadašnji članovi Bitlsa Pol Makartni i Ringo Star.

 

14.29 - Sutra proglašenje novog kralja

Čarls III zvanično će biti proglašen novim britanskim kraljem na sutrašnjoj ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu, saopštila je Bakingemska palata.

Sastanak Pristupnog saveta, ceremonijalnog tela, počinje u osam časova po lokalnom vremenu i imaće dva dela - proglašenje novog monarha i potpisivanje kraljevske zakletve o očuvanju bezbednost Crkve Škotske, preneo je Rojters.

Tokom sutrašnjeg dana, predviđeno je i da parlament položi zakletvu kralju i izrazi mu saučesće zbog smrti majke, dosadašnje kraljice Elizabete II, a predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predsednicu vlade i glavne ministre, navode britanski mediji.

13.58 - Zaseda parlament, poslanici odaju počast kraljici

Foto: Tanjug/AP

13.12 - Prve fotografije kraljla Čarlsa Trečeg

12.30 - Ne razmatra se pitanje Putinovog puta na sahranu kraljice Elizabete Druge, saopštio je Kremlj

U Rusiji su poštovali britansku kraljicu Elizabetu Drugu zbog njene mudrosti i međunarodnog autoriteta, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Mislim da ona nije zauzimala mesto u srcima Rusa, ali su se prema njoj u Rusiji odnosili sa velikim poštovanjem, kao i u celom svetu zbog njene mudrosti, njenog međunarodnog autoriteta. Sada su takvi kvaliteti u velikom manjku na međunarodnoj sceni“, rekao je Peskov.

11.57 - Britanska vlada: Nacionalna žalost

Britanska vlada je danas zvanično proglasila početak perioda nacionalne žalosti za kraljicom Elizabetom II, objavivši „nacionalne smernice za žalost“, prenosi Rojters. U dokumentu, koji sadrži uputstva o isticanju zastava, informacije o putovanju i drugim poslovnim i javnim službama, navodi se da će žalost trajati do kraja dana državne sahrane.

Britanska vlada je saopštila da ne postoji obaveza otkazivanja ili odlaganja manifestacija i sportskih događaja, niti zatvaranja objekata za zabavu u tom periodu, uz napomenu da je to u nadležnosti pojedinačnih organizacija.

Bakingemska palata saopštila je danas da će period kraljevske žalosti nakon smrti Elizabete II trajati od sada, pa do sedmog dana nakon sahrane britanske kraljice, a zastave u kraljevskim rezidencijama biće u tom periodu na pola koplja, prenosi Rojters.

 

 


"Nakon smrti njenog veličanstva kraljice, želja njegovog veličanstva kralja je da se period kraljevske žalosti poštuje od sada do sedam dana nakon sahrane kraljice", navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Topovi u londonskom "Hajd parku" i na drugim lokacijama oglasiće se danas u 13 časova, 96 puta, jednom za svaku godinu kraljičinog života, saopštila je Bakingemska palata. Zvanično nije još saopšteno kada će sahrana kraljice biti održana, ali se veruje da će to biti oko 11 dana nakon njene smrti, navodi Rojters.
 

 

 

11.40 - Objavljen protokol! Evo šta će se sve događati do sahrane kraljice Elizabete Druge

11.07 - Nemčka zastava na Rajhstagu na pola koplja

Foto: Tanjug/AP

 

10.43 - Naslovne strane britanskih novina danas

09.46 - Hari snimljen kako odlazi?

Princ Hari navodno je snimljen kako jutros odlazi iz Balmorala, gde je preminula kraljica. Britanski mediji pišu kako je juče poslednji došao u Škotsku, a kako danas prvi odlazi.

Avion čeka i na kralja Čarlsa III da ga preveze u London gde bi kasnije trebalo da se obrati naciji u svom prvom televizijskom obraćanju.

Megan, vojvotkinja od Saseksa, nije bila sa njim u Škotskoj.

 

 

09.13 - Britanija se oprašta od kraljice

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

08.51 - Britanski kralj Čarls: Ovo je trenutak najveće tuge za mene

Smrt moje voljene majke, njenog veličanstva kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje porodice, naveo je novi britanski kralj Čarls u saopštenju objavljenom nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete II.

"Veoma tugujemo zbog smrti dragog suverena i veoma voljene Majke. Znam da će ovaj gubitak snažno osetiti cela zemlja i Komonvelt, kao i veliki broj ljudi širom sveta", istakao je on.

"Tokom ovog perioda žalosti i promene, utehu mi daje saznanje o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je Kraljica imala", stoji u saopštenju britanskog kralja Čarlsa.

08.46 - Zastave na pola koplja u Briselu

Foto: Tanjug/AP

Si: Smrt kraljice Elizabete veliki gubitak za Britaniju

Kineski predsednik Si Ðinping uputio je saučešće britanskoj kraljevskoj porodici povodom smrti kraljice Elizabete Druge. On je u današnjem saopštenju naveo i da je kraljica Elizabeta bila prvi britanski monarh koji je posetio Kinu, što je učinila 1986, prenosi AP.

„Njena smrt je veliki gubitak za britanski narod“, poručio je kineski predsednik.

U saopštenju se dodaje da je Kina spremna da nastavi da radi sa kraljem Čarlsom III kako bi unapredili bilateralne odnose u korist dve zemlje i njihovih naroda.

Kineski premijer Li Kećijang takođe je uputio izraze saučešća britanskoj premijerki Elizabet Tras.
Kraljičina smrt dogodila se u trenutku pojačanih tenzija između Britanije i Kine oko pitanja ljudskih prava, trgovine i gušenja slobode govora i političke opozicije u bivšoj britanskoj koloniji Hongkong kojim upravlja Peking, navodi AP.

08.20 - Nacija zvanično ulazi u period žalosti

07.50 Ko je Čarls III, novi vladar Ujedinjenog kraljevstva

07.12 - Na sajtu kraljevske porodice Čarls III zvanično kralj

Zvanična internet stranica britanske kraljevske porodice je izmenjena nakon smrti kraljice Elizabete, a kralj Čarls III sada je naveden kao Njegovo Veličanstvo Kralj. Takođe je otvorena i elektronska knjiga žalosti u kojoj se svi mogu upisati i ostaviti svoje poruke, prenosi BBC.

Na sajtu royal.uk se navodi da će izbor ovih poruka biti prosleđen kraljevskoj porodici. Sajt koji saopštava najnovije informacije o kraljevskoj porodici u Velikoj Britaniji, takođe sada zvanično navodi Kamilu, vojvotkinju od Kornvala, kao kraljicu suprugu, prenosi BBC.

07.00 - Šta se danas očekuje?

Kralj Čarls i njegova supruga Kamila premoćili su u Balmoralu, u kojem je kraljica preminula, ali danas putuju u London gde će novi kralj održati sastanak s novom premijerkom Liz Tras.

Kralj Čarls će se verovatno sresti i s vojvodom od Norfolka koji je zadužen za kraljičin sprovod, kako bi odobrio pažljivo napravljen raspored za naredne dane.

Britanska vlada danas će potvrditi dužinu trajanja nacionalne žalosti. Agencija AP navodi da će verovatno biti proglašeno 12 dana žalosti, od danas do dana nakon kraljičina sprovoda. 

06.56 -Večeras se očekuje obraćanje kralja naciji

Očekuje se da će se uveče kralj Čarls III obratiti naciji u televizijskom govoru, gde će odati počast svojoj majci i obećati da će služiti kao šef države.

06.53 - Hiljade ljudi pred Bakingemskom palatom 

Hiljade ljudi pred Bukingamskom palatom odaju počasti preminulog kraljici.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17