• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.10.2022

11:24

VIŠE OD POLA HRVATA PADA U SIROMAŠTVO! Šokantne vesti iz komšiluka, kriza razara srednji sloj, MLADI BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA!

Balkan

VIŠE OD POLA HRVATA PADA U SIROMAŠTVO! Šokantne vesti iz komšiluka, kriza razara srednji sloj, MLADI BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA!

Podeli vest

Sever i istok zemlje su delovi koje kriza najviše pogađa

Kriza će teško pogoditi oko 60 posto Hrvata, prognozira sociolog Mirka Petrić i dodaje da i u bogatoj Nemačkoj srednji sloj, koji čini oko 50 posto stanovništva, strepi od propadanja.

Petrić, iz Instituta "Ivo Pilar" koji se godinama bavi klasnim analizama, ističe da to što je u Nemačkoj toliko visok postotak stanovništva koje sebe smatra srednjom klasom veroatno valja pripisati tome što onde socijalna država još nije toliko razgrađena kao u nekim drugim zapadnim zemljama.

Globalni poremećaji uticaće i na poslovnu aktivnost i prihode nove srednje klase: nekima preti propast, a drugi će sve udarce lakše amortizovati i od stare srednje klase i od onih koji su na dnu.

"Iako je klasna struktura hrvatskog društva drugačija od klasne strukture nemačkog društva, uticaj krize na razne će se klase i njihove frakcije verovatno odraziti slično kao i u Nemačkoj. Jasno je da će s krizom, uprkos poremećajima u poslovanju, najlakše izići na kraj jedan posto superbogatih, a najteže oko 60 posto stanovništva koje u Hrvatskoj spada u klasu siromašnu kapitalom", rekla je ona za zagrebački Večernji list.

Sromaštvo je u Hrvatskoj i regionalno raspodeljeno: oni koji žive u jadranskom pojasu zbog doprinosa turizma i zarade koju on donosi izvan redovitih prihoda svakako će lakše prebroditi krizu od agrarnog stanovništva na severu i istoku zemlje.

"To je tim više tako jer se može očekivati i duži ili kraći zastoj u doznakama iz inostranstva koji u agrarne i deindustrijalizovane delove zemlje šalju mladi koji rade u inostranstvu. Mnogi među njima najavljuju povratak u Hrvatsku jer ne žele da rade za režije, odnosno strahuju od poskupljenja energenata i inflacije još više od tamošnjeg lokalnog stanovništva", kaže Petrić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nikada necete u eu gamadi

pre 1 godinu

hahahahahaha srbija zemlja treceg svijeta takve vijesti mozete plasirati svojim krezubim klošarima opijenim turskom rakijom Hrvatska je barem 4 puta ekonomski jaca od srbije i bolje se živi zato i srbi dolaze raditi u rh a ne suprotno. hahahaa

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija