• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D. Kljajić

25.10.2022

07:00

MILO JE PREGAŽEN, PLAN DA SE OBRAČUNA SA SPC I SRBIMA ZAVRŠAVA SE AGONIJOM! Sledi razmontiranje DPS sistema 'duboke države'! DOBRO NAM DOŠLA CRNA GORO!

Balkan

MILO JE PREGAŽEN, PLAN DA SE OBRAČUNA SA SPC I SRBIMA ZAVRŠAVA SE AGONIJOM! Sledi razmontiranje DPS sistema 'duboke države'! DOBRO NAM DOŠLA CRNA GORO!

Podeli vest

DPS je pregažen na lokalnim izborima u Crnoj Gori! Očekuje se da Demokratski front do kraja razmontira DPS sistem 'duboke države'. Đukanovićev plan da se obračuna sa SPC i Srbima završava se porazom i agonijom njegove srbofobne mašinerije

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića izgubila je vlast u Podgorici, posle čak 24 godine, pokazuju rezultati lokalnih izbora u tom gradu koji su održani proteklog vikenda!

Izbori su održani, osim u Podgorici, u još 13 opština u Crnoj Gori, a Đukanovićev DPS vlast je izgubio i u Pljevljima, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Zeti, Budvi... U svim ovim opštinama o novoj vlasti pregovaraće Demokratski front, Demokrate i partija 'Evropa sad'. DPS pojedinačno jeste osvojio najviše glasova, osim u Budvi, gde je ubedljivu pobedu odneo DF, ali nigde nema većinu za formiranje vlade. Na drugoj strani, Đukanovićeva partija zadržala je vlast u samo tri opštine - Baru, Bijelom Polju i Plavu.

Doslovce pregažen

Prema rezultatima izbora u Podgorici, pokret 'Svi za naš grad', koji predvodi aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković iz DPS, osvojio je 38,1 odsto glasova i 24 mandata, što ipak nije dovoljno da formiraju vlast. Većinu su osvojile stranke pobednice parlamentarnih izbora 2020. godine - novoosnovani pokret 'Evropa sad' (13 mandata), DF (11), Demokrate (6), dok URA Dritana Abazovića ima četiri mandata. S obzirom na to da je pokret 'Evropa sad' osvojio najviše glasova nasuprot DPS, očekuje se da će buduća vlast u Podgorici biti formirana oko nosioca te liste Jakova Milatovića.

- Jakov Milatović je novi gradonačelnik Podgorice. Rezultat nam je izuzetan, ne očekujemo nikakve promene. Glavni grad Crne Gore sada jasno zna ko će ga voditi - poručuju iz pokreta 'Evropa sad'.

Milo nestao!

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović nije se obratio građanima iz izbornog štaba u Podgorici nakon što je njegova partija doživela poraz na izborima u glavnom gradu. Đukanović se ni juče nije obratio javnosti povodom rezultata izbora.

Građani u Podgorici, ali i u opštinama u kojima je DPS izgubio vlast, u nedelju su slavili uz pesmu 'Veseli se srpski rode', vatromet i baklje.

Foto: Reuters

Poruka koja sve govori, Crnoj Gorti je dosta vlasti Mila Đukanovića

Komentarišući rezultate izbora, istoričar Aleksandar Raković kaže da je padom DPS došao kraj i antisrpskoj politici u Crnoj Gori.

- DPS je pregažen! Očekuje se da Demokratski front do kraja razmontira DPS sistem 'duboke države'. Đukanovićev plan da se obračuna sa SPC i Srbima završava se porazom i agonijom njegove srbofobne mašinerije. Srpstvo se, hvala Bogu, obnavlja u Crnoj Gori - uveren je Raković.

Milo u Podgorici za četiri godine pao sedam odsto!

DPS je na lokalnim izborima u Podgorici 2018. godine osvojio 45,7 odsto glasova i tada je Ivan Vuković postao gradonačelnik. Međutim, lista DPS je sad na čelu s Ivanom Vukovićem osvojila tek 38,1 procenat glasova.

Politički analitičar Miloš Bešić ističe da DPS sa svojim koalicionim partnerima nema razloga za slavlje.

- Od 2020. godine DPS na nivou čitave Crne Gore ide ka veoma jasnoj eroziji. Očigledno je da milovci nisu razumeli poruku od pre dve godine. Umesto da gubitak vlasti dožive kao neku vrstu poruke i pouke, nastavili su sa zaoštravanjem i ovo su rezultati. Jasno je da priča podela i zaoštravanja ne doprinosi nikakvoj dobrobiti, već samo jača drugu stranu. Ako nastave istim tempom i strategijom, erozija će se nastaviti - naglašava Bešić.

Vreme je za penziju

Politikolog Vladimir Pavićević ocenjuje da je Đukanović doživeo potpuni fijasko na ovim izborima.

- Maksimum koji je DPS mogao da uzme bio je 40 procenata, a u proseku nisu ni toliko uzeli. Šta god milovci govorili, ovo jeste fijasko neviđenih razmera, takav debakl niko nije mogao da zamisli. Duh 30. avgusta 2020. godine i dalje je tu, samo se učvršćivao uprkos nesuglasicama. Za pola godine moraju da se održe predsednički izbori i jedva čekamo da se Milo kandiduje kako bi izgubio i otišao u političku penziju - zaključuje Pavićević.

Podgorica je oslobođena. Prvi put od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori DPS je razvlašćen, a grad dobija upravu koju će činiti politički predstavnici demokratskih snaga, smatra analitičar Vvladimir Vukićević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Što znači da većinu imaju rogovi u vreći!

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija