• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. C./Informer

02.12.2022

08:00

AMERIKA NAORUŽAVA BiH, ZA VOJSKU DAJU 40 MILIONA DOLARA! Šta će njima oružje, spremaju li to napad na Srpsku?!

Balkan

AMERIKA NAORUŽAVA BiH, ZA VOJSKU DAJU 40 MILIONA DOLARA! Šta će njima oružje, spremaju li to napad na Srpsku?!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države izdvojiće ove godine 40 miliona dolara za Oružane snage BiH (OSBiH), najavio je američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi!

Kako je Marfi objasnio u video-poruci, koju je objavila Ambasada SAD povodom 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, polovina te sume već je uložena kroz nedavno dodeljene grantove za modernizaciju helikopterske flote, 86 vozila"hamvi" i opremanje Bataljonske grupe.

Dodatna sredstva od 17 miliona dolara biće namenjena za, kako je rekao, "odbranu od zlonamernih napada na IT mreže OSBiH".

- Za infrastrukturu kibernetičke bezbednosti i obuku za Ministarstvo odbrane i OSBiH izdvojićemo pet miliona dolara, dok će 12 miliona dolara biti uloženo za nabavku naprednih helikopterskih simulatora. Ulažemo i dodatna 23 miliona dolara u nove helikoptere "hjui II" i vozila "hamvi". Ova ulaganja dokaz su kontinuirane posvećenosti SAD Oružanim snagama BiH - rekao je Majkl Marfi.

Komentarišući višemilionsku novčanu podršku Sjedinjenih Država za BiH, politikolog Aleksandar Pavić ističe da je to najava pojačanja napora SAD da po svaku cenu uguraju Bosnu i Hercegovinu u NATO. 

- Prethodno su sa ministarskog samita NATO u Bukureštu poslate poruke da će povećati "pomoć" BiH, kao i Moldaviji i Gruziji, i to zbog "odupiranja ruskom pritisku". Naravno, ne postoji nikakav ruski pritisak na te zemlje, ali je Rusija sada zgodan bauk da bi se opravdala njihova dodatna militarizacija. BiH je pod posebnim pritiskom zbog protivljenja Republike Srpske ulasku te zemlje u NATO, što je potvrdila i nedavna izborna pobeda Milorada Dodika - kaže Pavić i podseća da je jedna od prvih stvari koje je Dodik izjavio, nakon proglašenja izbornih rezultata, da put BiH u NATO ne postoji! 

- Naravno, SAD i njihovi glavni saveznici se sa tim ne mire, i zato sada povećavaju pomoć vojsci BiH. Zato se u narednim mesecima može očekivati pojačanje pritisaka i na predsednika i rukovodstvo Republike Srpske i od Amerikanaca i od NATO struktura uopšte - zaključuje Pavić.

A od EU - 10 miliona evra!

Veće Evropske unije usvojilo je meru pomoći Oružanim snagama Bosne i Hercegovine vrednu 10 miliona evra.
- Merama pomoći finansiraće se terenska oprema, ključni alati za vojno inženjerstvo i CBRN (hemijski, biološki, radiološki i nuklearni) materijal - saopšteno je iz EU.
Pomoć je u junu ove godine zatražila ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija