• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

11.12.2022

13:24

BAKIR ODBIJA DA PRIZNA PORAZ! Dodik sa HDZ-om i "osmorkom" pravi VELIKU KOALICIJU, Izetbegović očajan - MOLI KOMŠIĆA ZA POMOĆ!

Reuters/AP/Pixabay/Fotomontaža

Balkan

BAKIR ODBIJA DA PRIZNA PORAZ! Dodik sa HDZ-om i "osmorkom" pravi VELIKU KOALICIJU, Izetbegović očajan - MOLI KOMŠIĆA ZA POMOĆ!

Podeli vest

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ponovo je u nedelju odbio da prizna da je SDA gubitnik na izborima održanim 2. oktobra, ponavljajući poziv drugim strankama okupljenim oko bošnjačko-građanskog bloka za uspostavljanje široke koalicije koja bi se ravnopravno nosila s HDZ-om BiH i Miloradom Dodikom

Bakir Izerbegović se obratio novinarima nakon što je osam stranaka Bošnjačko-građanskog bloka prethodno dogovorilo koaliciju sa HDZ-om BiH, a u subotu su, nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, potvrdili da će njihov partner na državnom nivou biti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Izetbegović je rekao novinarima u Sarajevu da je sve ovo rezultat ucene lidera HDZ-a Dragana Čovića od kojeg, kako tvrdi, ne može biti ništa dobro.

"Lažu sami sebe oni koji uđu u ovu koaliciju. Uostalom, ne bih ni rekao da će je formirati", izjavio je Izetbegović, podsetivši kako je SDA u saradnji sa Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića dobio kontrolni paket u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i time mogućnost da presudno utiče na uspostavljanje izvršne vlasti u tom entitetu.

On tvrdi da je isključena mogućnost da se Komšić, kojeg je nazvao "ponosnim čovjekom", pridruži "osmorci" i time odluči o odnosu snaga u Domu naroda. Izetbegović je rekao da SDA ne planira blokade, već poziva izborne pobednike u koaliciju, a odgovornost za eventualnu blokadu uspostavljanja vlasti prebacio je na "one koji pokušavaju da svrgnu izborne pobednike".

Izetbegovićeva teza je da su u takvim okolnostima jedini realni koalicioni partneri na bošnjačkoj strani njegovi SDA i DF, a pridružuje im se i SDP BiH, iako je lider te stranke Nermin Nikšić ranije potvrdio da će ostati čvrst partner i lider „osmorke”.

Dragan Čović je prošle nedelje odbacio svaku mogućnost razgovora sa SDA, a za narednu nedelju najavio novu rundu pregovora sa „osmorkom“ i Dodikom, odnosno dogovor o programu koji bi nova vlast trebalo da sprovede, kao kao i o raspodeli ministarskih pozicija na državnom nivou kao i u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
visocica 1662

pre 1 godinu

Staje ridjobradi mislio si da je BH samo musdlimanska zemlja pa mozes od nnje da pravis sultanat vids smradu da te nece niko dosao je kraj lopovluku dosta si pljackao ovu zemlju 30g sa svojim stranackim lopovima kraj nema vise mozes dase ubijes i olaksas ovom narodu u beh.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija