• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.12.2022

17:51

Hrvatska obnavlja NACISTIČKI SPOMENIK u Blajburgu, osveta AUSTRIJI zbog uklanjanja GRBA NDH?!

AP/Photo

Balkan

Hrvatska obnavlja NACISTIČKI SPOMENIK u Blajburgu, osveta AUSTRIJI zbog uklanjanja GRBA NDH?!

Podeli vest

Centralna državna kancelarija za Hrvate van Hrvatske dodelila je finansijska sredstva u iznosu od 200.000 kuna (jedan evro vredi oko 7,5 kuna) iz budžeta građana kontroverznoj organizaciji Počasni blajburški vod za obnovu spomenika na Blajburgu u Austriji, piše danas hrvatski portal Index

U odluci stoji da je Počasni blajburši vod - u čijem su rukovodstvu ražalovani HDZ-ovci starije generacije Vladimir Šeks, Milan Kovač i Vice Vukojević - dobio 200.000 kuna za "sanaciju oštećenja na spomen-području na Blajburškom polju.

Oštećenje koje se spominje, podseća portal, zapravo je letošnja intervencija austrijske države na spornom spomeniku likvidiranim ustašama na Blajburgu, na kojem se nalazio ustaški grb.

Austrija je godinama bila frustrirana jer se na njenoj teritoriji održava ono što su evropski mediji opisivali kao "najveći neonacistički skup u Evropi" pa je čak promenila Zakon o zabrani isticanja fašističkih simbola da bi u njega uključila i poznata ustaška obeležja. Nakon toga Austrija je zabranila skup na Blajburgu, koji se godinama održavao u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije, Počasnog blajburškog voda, a pod pokroviteljstvom sabora.

Letos su, pak, austrijske vlasti naredile da se s neuglednog i umetnički bezvrednog spomenika, nastalog na inicijativu Pavelićevog intimusa i katoličkog sveštenika Vilima Cecelje, ukloni grb s prvim belim poljem, koji Austrijanci u ovom kontekstu definišu kao fašistički simbol. Zbog toga je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman protestvovao kod austrijskog kolege Aleksandra Šalenberga tražeći da se grb vrati na spomenik.

MVEP je, podseća portal, reagovao protestnom notom, u kojoj je istaknuo da je "sam grb vekovima bio sastavni deo heraldike Habsburške Monarhije i kao takav često je istican na raznim istorijskim građevinama i u raznim istorijskim spisima, te stoga nema i ne može imati protivustavne konotacije". Navedeno je i da je "proglašenje istorijskog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske" te da takvo tumačenje Hrvatska "najoštrije odbacuje".

Austrija nije pokazala razumevanje za protestnu notu Hrvatske, ali se čini, piše Index, da Hrvatska sada preko Počasnog blajburškog voda planira da stvori još jedan diplomatski skandal. Inače, koliko je suludo ponašanje HDZ-ove vlade u ovom slučaju najbolje se može razumeti ako se zamisli situacija u kojoj Austrija ili neki njeni državljani na teritoriji Hrvatske postave spomenik sa "svastikom", a na moguću reakciju hrvatskih vlasti repliciraju kako je reč o starom hinduističkom simbolu, koji nema nikakve veze s austrijskim fašizmom i da im stoga nije jasno u čemu je problem, piše portal. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vucic genocidas

pre 1 godinu

Srbi i srpsko društvo su narod sa cigansko turskim genima otpad covjecanstva koji voli zlocine i zaostalost. Samo kmece i smrde iz te svoje zaostale servije ali bez uspjeha. Hrvatska je zapadna EU nato i shengen clanica prestigla je tu poturad za minimalno 70 godina.

Mislav

pre 1 godinu

Sada ćemo koristiti vašu logiku, i primjeniti vaša, srpska pravila jednako na sve. U Hrvatskoj nikada, od 1900 do danas, nikada, ali baš nikada nije ubijen niti jedan srbin. Jedino su likvidirani fašisti, četnici, i ratni zločinci, kojima je četništvo i fašizam u krvi. Ništa više.

maks

pre 1 godinu

OLUJA je bila spektakularna vojna operacija koja se danas proučava na američkim vojnim učilištima. Jer se još nikad u povijesti nije dogodila tako veličanstvena akcija.Briljantna pobjeda Hrvatske vojske i najbolji pothvat koji se ikad dogodio. NARAVNO da je to Hrvatski nacionalni praznik i NARAVNO da če se slaviti, svake godine sve više i sve jače. OLUJA je Hrvatski ponos i nema tog "filma" koji če umanjiti veličanstvenost te operacije, poznate u čitavom svijetu. Ako neki s time imaju neki problem, to je NJIHOV, a ne Hrvatski problem. Jer njihov je problem u tome što ih OLUJA podsječa na njihove podmukle zločine, zbog kojih se na koncu OLUJA i dogodila, i na njihov teški POTOP. UŽIVO pred kamerama čitave planete. A nitko ne želi da ga se podsječa na njegov poraz. Dakle, ONI imaju problem. A Hrvatsku ni oni ni njihovi problemi NIMALO ne zanimaju.- Uostalom, slavili bi i oni, samo da imaju šta.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija