• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

22.12.2022

14:41

MILO NE ODSTUPA: Mene neće imati za partnera!

Balkan

MILO NE ODSTUPA: Mene neće imati za partnera!

Podeli vest

Crnogorski predsednik Milo Đukanović, koji je prošle sedmice potpisao izmenjeni Zakon o predsedniku nakon što je ovaj akt drugi put izglasan u parlamentu, tvrdi da je reč o aktu koji ozbiljno devastira i atakuje na Ustav i da on u tome neće biti partner

Đukanović je i ranije rekao da neće postupiti po izmenjenom Zakonu o predsedniku jer ga smatra neustavnim.

"Autori tog neustavnog zakona su bili kreativni. Ako je to njihov put, neka istraju, ali mene neće imati za partnera", kazao je Đukanović, preneo je portal RTCG.

Šef crnogorske države je na taj način praktično odgovorio parlamentarnoj većini da neće pokretati konsultacije o izboru mandatara za formiranje nove vlade.

Predsednik DNP i jedan od lidera DF Milan Knežević je ranije danas u emisiji crnogorskog radija najavio da će danas ili sutra Đukanoviću uputiti dopis i zatraži otvaranje konsultacija za davanje mandata njihovom kandidatu Miodragu Lekiću da formira vladu.

Knežević je rekao Lekić, prema izmenjenom Zakonu o predsedniku, može biti izabran za mandatara i bez konsultacija sa Đukanovićem.

Do izmena Zakona o predsedniku je i došlo na predlog Demokratskog fronta, pošto je Đukanović u startu ignorisao predlog stare-nove parlamentarne većine da Lekić bude mandatar nove vlade.
Đukanovićev DPS je potom bojkotovala sednicu parlamenta na kojoj su birane nedostajuće sudije Ustavnog suda.

Lekić je sinoć u emisiji RTV Nikšić rekao da je Đukanović "glavni kočničar" rešenja institucionalne i političke krize u Crnoj Gori.

Crna Gora je proteklih nedelja pod velikim pritiskom Vašingtona i Brisela da reši političku i institucionalnu krizu prvo izbornom nedostajućih sudija Ustavnog suda, a potom raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je i jedan od zahteva Đukanovićeve DPS i stranaka tradicionalnih koalicionih partnera ove stranke, na protestima koji se već neko vreme održavaju u Podgorici. Ukoliko, kako je, na primer juče upozorila ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon u Podgorici, nova vlada bude formirana po izmenjenom, za njih veoma spornom Zakonu o predsedniku, EU će razmotriti mogućnost zaustavljanja procesa priključenja Crne Gore.

 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija