• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

24.12.2022

10:44

ŠOK! U Zambiji uhapšena 4 para iz Hrvatske, među njima i gitarista poznatog benda, išli da usvoje decu

Shutterstock

Balkan

ŠOK! U Zambiji uhapšena 4 para iz Hrvatske, među njima i gitarista poznatog benda, išli da usvoje decu

Podeli vest

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su 7. decembra u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, nakon što su planirali da usvoje decu iz Konga, saznaje Jutarnji list

Osam građana Hrvatske, potvrđeno je u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, još se nalaze u pritvoru.

Uhapšeni su 44-godišnji Damir Magić i njegova 45-godišnja supruga Nadica, gitarista Hladnog piva Zoran Subošić i njegova supruga Azra Imamović Subošić, zaposlena Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić sa suprugom Aleksandrom, te poznati aktivista za ljudska prava Noah Kraljević i njegova supruga Ivona.

Prijatelji uhapšenog gitariste nezvanično su kazali Jutarnjem kako su on i supruga planirali da usvoje dete iz Afrike, te su pre nekoliko nedelja otišli po njega. Vest da su uhapšeni ih je šokirala.

Zambijski mediji prenose izjavu policijskog komandira pokrajine Koperbelt Pisvela Mvembu, koji je rekao da su imigracioni službenici na aerodromu Simon Mvansa Kapvepve uhapsili četiri para hrvatskog porekla nakon dojave koju su dobili, kao i da dokumenti o usvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsifikovani. Zato u saradnji s kolegama iz Konga proveravaju autentičnost dokumentacije o usvajanju.

Jedno dete staro je godinu i tri meseca, a ostalo troje imaju po tri godine.

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kažu kako su građani Hrvatske još u pritvoru, da se sprovodi istraga, te da još ni za šta nisu optuženi. Pritvoreni su, dodaju, zbog sumnje u valjanost dokumentacije o usvajanju.

„Očekuju se odluke zambijskih vlasti. Proverava se legalnost postupka usvajanja“, potvrđuju Jutarnjem u hrvatskom ministarstvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija