• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. Dobromirović

05.01.2023

07:00

ŠMIT PRETI DODIKU HAPŠENJEM ZBOG DANA REPUBLIKE SRPSKE! Nezapamćen bezobrazluk nemačkog diplomate! NEMAC HOĆE RAT U BIH?!

Beta/Tanjug/Fotoilustracija

Balkan

ŠMIT PRETI DODIKU HAPŠENJEM ZBOG DANA REPUBLIKE SRPSKE! Nezapamćen bezobrazluk nemačkog diplomate! NEMAC HOĆE RAT U BIH?!

Podeli vest

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, zapretio je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da će biti uhapšen zbog proslave Dana Republike Srpske!

Šmit je uputio Dodiku pismo u kojem mu traži da odustane od obeležavanja 9. januara, jer je Ustavni sud BiH doneo odluku da je ta proslava neustavna. Visoki predstavnik navodi da su odluke Ustavnog suda 'konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati', podsećajući da je zakonom propisano da je nepoštovanje Ustava BiH krivično delo za koje preti kazna zatvora do pet godina!

Javni ultimatum

Šmit je ovo pismo u obliku javnog ultimatuma, osim Dodiku, poslao i premijeru RS Radovanu Viškoviću, predsedniku Skupštine RS Nenadu Stevandiću i članovima Predsedništva BiH Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.

'Ustavni sud BiH se u nizu svojih odluka bavio proglašavanjem ovog datuma Danom Republike Srpske i neusklađenošću te odluke sa Ustavom BiH i jasno utvrdio da je 9. januar kao Dan RS neustavan. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati na celoj teritoriji BiH. Dakle, obeležavanje 9. januara kao Dana RS pokazuje jasno neprihvatanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštovanje odluka i autoriteta Ustavnog suda BiH', piše Šmit, dodajući da izbor 9. januara kao datuma za obeležavanje Dana Republike Srpske 'nema simboliku kolektivnog zajedničkog sećanja'.

Orkestrirana hajka na Srbe

Dan Republike Srpske biće obeležen u Istočnom Sarajevu na dostojanstven i primeren način. Osuđujem orkestriranu hajku na srpski narod, Republiku Srpsku i njene institucije uoči obeležavanja 9. januara, ističe Ssrđan Šekara član glavnog odbora SNSD!

'Prosperitet BiH treba graditi na saradnji, međusobnom razumevanju i pomirenju, što zauzvrat zahteva uvažavanje pravnih činjenica. Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Zato se nazivaju zločincima, a ne herojima. Tražim od svih javnih zvaničnika da to poštuju', navodi Šmit.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, na drugoj strani, kaže da će Republika Srpska obeležavati i slaviti Dan Republike bez obzira na to ko se buni.

- Centralna svečanost svake godine biće održavana u drugom gradu, čime želimo da pokažemo da je to integrativni praznik koji predstavlja čitavu Republiku Srpsku. Oni koji osporavaju praznik Republike Srpske mogu slobodno da rade šta hoće, a Srpska će svoj Dan Republike obeležavati i slaviti. Da li to ne podržavaju 'turisti' kakav je Kristijan Šmit, nas ne zanima. Mi smo naše odluke o tome doneli i 9. januar se ne može pomeriti - ističe Dodik, podsećajući da će ove godine svečani defile biti održan u Istočnom Sarajevu, dok će dan ranije u dvorani 'Borik' u Banjaluci biti organizovani akademija i svečani prijem.

Poruke mira i ljubavi

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, ocenjuje da će sa proslave Dana Republike biti poslate poruke mira, ljubavi i tolerancije.

- Poslednjih nekoliko dana pojavljuju se protesti nekih nevladinih organizacija. Republika Srpska je bezbedna destinacija i sa ponosom ističemo da pripadnici drugih naroda koji ovde žive, bez obzira na veru i naciju, imaju sva prava zagarantovana Ustavom BiH. Nisam siguran da srpski narod u Federaciji BiH ima ista takva prava, za koja se takođe borimo - ističe Višković.
 

Delegacija Srba sa KiM na proslavi

Delegacija Srba sa Kosova i Metohije prisustvovaće 8. i 9. januara u Banjaluci i Istočnom Sarajevu na proslavi Dana Republike Srpske, najavljeno je iz Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. U delegaciji, kako se navodi, biće funkcioneri u srpskim institucijama, lekari i privrednici sa Kosmeta. Predstavnici Srba na KiM zahvalili su se na pozivu predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što će biti deo veličanstvene manifestacije i 31. rođendana Republike Srpske.

Činjenice

* Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala Srpska Republika BiH
* Ustavni sud BiH je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, doneo odluku prema kojoj je obeležavanje 9. januara neustavno
* Vlasti RS su u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS, u kojem je potvrđen 9. januar kao Dan Republike Srpske
* Ko osnov za donošenje ovog zakona poslužio je referendum u septembru 2016, na kojem je više od 99 odsto izašlih građana Republike Srpske na pitanje 'Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske' odgovorilo 'Da'

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vejo

pre 1 godinu

Sad će Vučić da pozove Mileta da se odustane od proslave.Pa zaboga,to traže našu zapadni prijatelji,Nemci?

MrKamenjarac

pre 1 godinu

.....A ZASTO SE SLAVI DAN SPAJANJA DVE FASISTICKE NEMACKE??????

milankukic

pre 1 godinu

to je dokaz da nacizam nije iskorenjen bude se deca-unuci nacista i pokusavaju ponovo da uspostave nacizam ali sad i sa vise zemalja a tu im pomaze amerika

Milan

pre 1 godinu

Шта је овај швабски кретен умислио да је ?! Има ли намеру да хапси сав србски народ у РС?!

ljuba

pre 1 godinu

Švabska svinjo, ne preti nikome da nebi dobijo po toj odvratnoj njušci. Vama nije dosta 2 rata nego bi ste i treci da izazovete. Putine brate pošalji taj novi brod do Nemacke i ispali jedno 3 rakete i ohladi tu ludu glavu.

MrKamenjarac

pre 1 godinu

.....SMITA BI TRBALO ZATVORITI KAO STO SU ONI NAMA KARADZICA I MLADICA;FASISTI SU NASTAVILI DRUGI SVETSKI RAT....

MrKamenjarac

pre 1 godinu

.....SMITA BI TRBALO ZATVORITI KAO STO SU ONI NAMA KARADZICA I MLADICA;FASISTI SU NASTAVILI DRUGI SVETSKI RAT....

gordana

pre 1 godinu

Direktni potomak Nacista, neka Republiku Srpsku ostavi na miru.Dokle ce nacisti i banderasi, da prete Srpskom narodu?

gordana

pre 1 godinu

Gradjani Srbije cestitaju gospodinu Dodiku i gradjanima Republike Srpske , dan Drzavnosti.Neka ste nam zivi i zdravi, Srbija je uz vas! Ziveli!

DAN REPUBLIKE SRPSKE U ISTOČNOM SARAJEVU UPRKOS NAJAVLJENOM PROTESTU!
Planeta

DAN REPUBLIKE SRPSKE U ISTOČNOM SARAJEVU UPRKOS NAJAVLJENOM PROTESTU!

Svečani defile u Istočnom Sarajevu povodom 9. januara - Dana Republike Srpske biće obeležen masovno i dostojanstveno, bez obzira na najavljena okupljanja bošnjačkih ratnih udruženja, poručio je danas predsednik Opštinske boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak.

03.01.2023

18:03

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17