• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/dnevno.hr

22.02.2023

10:55

(VIDEO) POVUKLO SE MORE U HRVATSKOJ! Posle Venecije čudan fenomen i na Jadranu, evo da li ima veze sa zemljotresom u Turskoj!

Printskrin Youtube/dalmacija danas

Balkan

(VIDEO) POVUKLO SE MORE U HRVATSKOJ! Posle Venecije čudan fenomen i na Jadranu, evo da li ima veze sa zemljotresom u Turskoj!

Podeli vest

Oseka na zapadnoj obali Istre uzrokovala je velike probleme za lokalno stanovništvo. U luci Valbandon u Fažani velik broj čamaca i brodova ostali su nasukani, pa nije moguće isplovljavanje dok ne stigne plima.

Razmere štete još uvek nisu poznate, ali poznato je da su mnogi brodovi teško oštećeni. Ta je uvala inače dosta plitka i puna mulja, što često stvara probleme vlasnicima čamaca. Inače, oseka se prošle nedelj pojavila i na plažama u Splitu, među kojima su Bačvice i Ovčice.

U Institut za okeanografiju i ribarstvo u Splitu kažu za Dnevno.hr da uzrok ovog fenomena, inače primećenog i u Veneciji, leži u atmosferskom pritisku i da nema veze sa zemljotresom u Turskoj.

- One su posledica sinoptičke situacije. Imamo anticiklon s visokim atmosferski pritiskom koji pritiska površinu mora, zbog čega se njegov nivo spušta. To je razlog tih niskih nivoa mora - rekla je Gordana Beg Paklar iz Instituta.

Kaže da fenomeni mogu potrajati i do nedelju dana, a ponekad i duže.

- Sve zavisi od sinoptičke situacije. Te stvari se obično menjaju na nedeljnoj bazi, ali ponekad može da potraje i duže, zavisno od situacije - rekla je.

- Sve to zavisi od atmosferskoog pritiska i morskih mena. Ako se ta dva fenomena superponiraju, onda dolazi do ekstremno niskih nivoa mora. Nekoliko faktora mora da se podudari - rekla je ona.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 1 godinu

Interesantno je dase taj fenomen za koji kazu da je normalna stvar nije pojavljivao i ranije?! Nikad do sada se nije to u tolikoj meri povlacilo more?! Kako sad odjednom da je to normalna stvar?!

Dule

pre 1 godinu

"evo da li ima veze sa zemljotresom u Turskoj" Какве би везе могло да има, да се није можда расцепило морско дно па вода исцурила као кад изввадите чеп са каде за купање?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!
Politika

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!

Nosilac zajedničke liste 12 opozicionih stranaka i pokreta, Borislav Novaković, koji u kampanji tvrdi da se zalaže za uljudnost i transparentnost u politici, tukao se s policijom, lažno glasao iz Soluna, podržavao pajser brigade omladine Narodne stranke, i preršajno je osuđivan za privredne prestupe. Osim toga, primao je platu za posao na koji nije dolazio.

21.05.2024

10:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija