• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.04.2023

18:00

ŠMIT TRAŽI PROCESUIRANJE DODIKA ZBOG "NEGIRANJA GENOCIDA", ako Sarajevo krene da hapsi lidera Srpske Bosni je odzvonilo?!

Balkan

ŠMIT TRAŽI PROCESUIRANJE DODIKA ZBOG "NEGIRANJA GENOCIDA", ako Sarajevo krene da hapsi lidera Srpske Bosni je odzvonilo?!

Podeli vest

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, pozvao je nadležne institucije da "istraže i procesuiraju sve slučajeve negiranja genocida".

- U vezi sa nedavnim izjavama predsednika RS Milorada Dodika, visoki predsednik Kristijan Šmit je istakao da u civilizovanom društvu nema mesta glorifikovanju ratnih zločina i negiranju genocida. Samo iskren, istinit i odgovoran pristup događajima iz prošlosti može obezbediti budućnost ispunjenu uzajamnim razumevanjem i zajedničkim prosperitetom za sve. 

Navodi se i da je prema Krivičnom zakonu BiH "negiranje genocida, počinjenog 1995. godine u Srebrenici, krivično delo".

Šef OHR kao da ne čuje upoyorenja iz Banjaluke, tačnije kao da želi da demontira dejtonsku BiH! Srpska je nebrojeno puta poručila da neće tolerisati napade, a pogotovo ne pokušaje hapšenje njenih zvaničnika. 

To bi, jasno je stavljeno do znanja i međunarodnoj zajednici, ali i Sarajevu, značilo definitivan kraj BiH i osamostaljenje Srpske!  

Šmitova reakcija usledila je posle "bukvice" koji je Dodik održao lideru SDA Bakiru Izetbegoviću! Najstrašnije i ovoj priči ke to što je sef OHR po ko zna koji put otvoreno stao na stranu muslimana i Sarajeva, iako mu je u opisu8 posla da bude korektivni faktor i neutralan!  

Podsetimo, Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska legalna i legitimna, a da je lider SDA Bakir Izetbegović nezadovoljan svojom i pozicijom svoje stranke nakon izbora.

- Ja sam dobio izbore, 12 puta za redom. Izetbegović je ogorčen na svoju poziciju. Pokušali smo da napravimo zajednički pristup, ali su oni imali drugačije, skrivene namere. Putem podmićivanja različitih ljudi, da se donose samo odluke u korist SDA - rekao je Dodik  u Banjaluci komentarišući poslednje napade Izetbegovića na Republiku Srpsku koju je nazvao "genocidnom tvorevinom", a njeno rukovodstvo optužio da je "napravilo udruženi zločinački podvig".

Dodik je Izetbegovića nazvao "političkim luzerom i gubitnikom".

- Ne postoji genocid, to je način na koji on želi da se vrati na scenu. Republika Srpska je legalna. Još uvek razmišljamo o BiH koja je formirana Ustavom, ali u zavisnosti situacije, mi imamo plan. Ne zavisimo od BiH, od nje samo imamo probleme. Pokušaćemo da razgovaramo, ako je to moguće, a Republika Srpska jasno iskazuje svoju političku volju - rekao je Dodik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milankukic

pre 1 godinu

samo kratko dali Smit igde rekao da je nemacka izvrsila najveci genocid od postojanja sveta zajedno sa amerikom

Zagor

pre 1 godinu

ne postoji NAJVEĆI gencid!!! Srbija i pobunjenih pravoslavni iz BiH su počinili genocid u Srebrenici,što je za razliku od Njemačke i USA,procesuirano i utvrdjeno pred medjunarodnim i domaćim sudovima! Znači,ne pominji nikog već pogledaj sebe

deda Raša

pre 1 godinu

Pa on je došao da PONOVI genocid nad Srbima, znaju Srbi ko je izvršio i još vrši genocid nad njima. Ne daj se DODIK, srpstvo je uz tebe.

Aleksandar Vidojević

pre 1 godinu

Hoće li da procesuiraju i Igora Dodika i ortake? Pitam za drugara...

Zagor

pre 1 godinu

BiH odzvonilo???????? Nakon Srbijanske agresije uz domaće pobunjene Bosnaske svetosavce,naoružane do zuba,nakon etničkog čišćenja,genocida,strahovitih ratnih zločina počinjenih od svetosavskih terorista isti su na kraju završili na traktorima a vi pričate o BiH i Mili Ronhillu i kao ne smije ga niko hapsiti???????? Miletu Ronhilu je odzvonilo davno,Ameri ga drže za brnjicu i puste da laje do mjere dok ga ne udare po ušima....Kad stranci kimnu glavom Bošnjacima,pravoslavnih u BiH će biti jedino u Šumadiji,ako Šumadije i bude do tada. Daj još malo pišite o onoj pičkici Vučičeviću,kojem je KAO žena platila kaznu da ne ide u zatvor,a šupak mu se stisno ko novčić!!!Umislio debilko da će na taj način dobiti 5 min.slave i od debilka postati novinar!!!Totalni retardinjo ?

crosdu

pre 1 godinu

Može lako dogoditi uhidba i kažnjavanje Dodika, jer Šmit ima tu ovlast!

Milan

pre 1 godinu

Овај је тотално одлепио. Како мисли то да изведе?

Zoran

pre 1 godinu

Za Šmita samo jedna poruka:"Marš nazad u Nemačku"!

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija