• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. Crnogorac

07.04.2023

07:30

MILO ĆE VLADATI IZ SENKE?! MILOGORCI SKOVALI PAKLENI PLAN ZA POVRATAK NA VLAST! Đukanovićeva ostavka je samo predstava!

Balkan

MILO ĆE VLADATI IZ SENKE?! MILOGORCI SKOVALI PAKLENI PLAN ZA POVRATAK NA VLAST! Đukanovićeva ostavka je samo predstava!

Podeli vest

Najdugovečniji lider u Evropi u sredu uveče, 5. aprila, samo tri dana nakon što je izgubio od Jakova Milatovića (PES) na izborima za predsednika, podneo je ostavku na mesto predsednika DPS-a. Ostavku je juče prihvatio Glavni odbor partije, a za vršioca dužnosti postavljen je Danijel Živković, šef poslaničkog kluba DPS u crnogorskoj Skupštini. On će tu ulogu obavljati do neposrednih izbora ili kongresa partije.

Ovaj Đukanovićev potez sagovornici Informera ocenjuju kao očekivan, ali izražavaju sumnju da će se apsolutni vođa DPS-a povući iz politike.

Treba biti oprezan

Milo Đukanović je odluku o ostavci saopštio na sednici Predsedništva Demokratske partije socijalista. Lider DPS-a je i pre tog zvaničnog čina najavljivao da će se povući sa funkcije šefa svoje stranke, na kojoj je bio punih 25 godina - od 1998! Nakon sednice Predsedništva DPS održane preksinoć, Đukanović je izjavio da, iako odlazi sa čela stranke, ostaje u 'frontu borbe'.

- Loš izborni rezultat mene kao kandidata rezultira ovim potezom kako bi partija bila oslobođena prigovora da ne respektuje poruke javnosti. Ostaću u frontu borbe za vrednosti koje treba da budu deo baštine savremene Crne Gore. Nema nikakve sumnje čemu pripada budućnost. Ne možemo se pogađati hoće li to biti EU ili srpski svet. Sav svoj autoritet, znanje i iskustvo staviću u ostvarivanje naših ciljeva, s bilo koje pozicije - rekao je Đukanović i dodao da se založio da njegov naslednik bude neko iz nove generacije.

- Saglasili smo se da to bude Danijel Živković. To da je DPS pred pucanjem pusti je san naših konkurenata koji su na vlasti. Ostaćemo jedinstveni - istakao je Đukanović.

Novoizabrani v. d. predsednika DPS-a Danijel Živković (35) u svojoj prvoj izjavi medijima nakon stupanja na dužnost nastavio je retoriku svog prethodnika, tvrdeći da će DPS na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna biti pobednik!

- Na parlamentarnim izborima moramo zadržati političku relevantnost, i bićemo partija koja će osvojiti najveći broj glasova - poručio je Živković.

Đukanović: Rušenje mojih objekata je divljački revanšizam!

Povodom rešenja za rušenje nelegalnih objekata Mila Đukanovića u Nikšiću, predsednik Crne Gore (na toj funkciji je do 21. maja) rekao je da se radi o porodičnom imanju.
- Kuća je staro porodično imanje na kome su živeli moj deda i otac, i to je zona koja do danas nije urbanizovana. To rade oni koji misle da im sve može biti. Reč je o divljačkom revanšizmu - rekao je Đukanović.

Međutim, analitičari ocenjuju da novo, mlađe lice na čelu do juče neprikosnovene Milove stranke ne znači njenu reformu. Politički aktivista Nikola Grdinić kaže da ga ne bi čudilo da Đukanović bude nosilac liste na parlamentarnim izborima?!

- Ovo je proračunat potez. Sklanjanje Đukanovića znači da bi i DPS možda mogao da postane poželjan partner drugim partijama, te da možda ponovo i učestvuju u vlasti ukoliko se odreknu onoga što je Đukanović uradio. Zato treba biti oprezan dok se ne proveri ko zaista vuče konce unutar partije i da li je Milo i dalje taj koji stoji iza svih njihovih odluka. Pitanje je šta će se dešavati u budućnosti, da li će možda on biti nosilac liste na parlamentarnim izborima... Ništa nije nemoguće - ističe Grdinić.

To je dogovor

Sa ovom ocenom slaže se i politički analitičar Vladimir Dobrosavljević, koji smatra da se doskorašnji predsednik Crne Gore povukao sa čela stranke jer je napravio dogovor sa Zapadom.

- Takođe, na ovaj način, Đukanović je relaksirao i sopstvenu stranku i omogućio joj da se na vanrednim parlamentarnim izborima pojavi bez opterećenja krimogene i koruptivne prošlosti. Na taj način bi se DPS kandidovao za poželjnog koalicionog partnera buduće vlasti i dominantnih spoljnopolitičkih partnera - zaključuje Dobrosavljević.

Marko Milačić Prava Crna Gora: To ne znači ništa!

Milova ostavka na čelo partije koja je oličenje najcrnje političke i društvene prošlosti Crne Gore ne znači ništa, jer je DPS sav od Đukanovića i sav u Đukanoviću. To je uzaludan pokušaj opstanka DPS-a pred parlamentarne izbore.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

U zatvoru se nadje debela senka, iza nekih zidina.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija