• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

01.05.2023

18:50

DODIK NAJAVIO BLOKIRANJE SAVETA MINISTARA! Postavio jasan uslov za nastavak rada! "Ako ovo ne bude..."

Tanjug/AP

Balkan

DODIK NAJAVIO BLOKIRANJE SAVETA MINISTARA! Postavio jasan uslov za nastavak rada! "Ako ovo ne bude..."

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak da ministri iz njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće učestvovati u radu Vlade BiH ako na dnevnom redu ne bude spajanje sa gasovod iz Srbije, kojim u Bosnu dolazi gas iz Rusije

- Ako ovo (gasovod) ne bude na dnevnom redu, Savet ministara neće ni funkcionisati - rekao je Dodik u ponedeljak na pitanje medija o izgradnji Istočne gasne interkonekcije.

Sednica Državnog saveta ministara Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana za prošli četvrtak, iznenada je otkazana bez zvaničnog obrazloženja, iako su na dnevnom redu bile tačke o gasnom priključku preko Srbije i Hrvatske.

U medijima se spekulisalo da je otkazivanje sednice povezano sa polemikom oko istovremenog odobravanja izgradnje gasovoda sa dve susedne zemlje.

Dodik je dodao da vlasti u Republici Srpskoj nisu spremne da slušaju izgovore, te da je izgradnja dva gasovoda povezana.

- U paketu 'Južna interkonekcija' nema šta da ide jer on nema veze sa 'Istočnim'. Niti je isti investitor, niti je isti projekat - dodao je Dodik.

Bosna i Hercegovina trenutno ima jedino snabdevanje gasom preko Srbije, odnosno preko Turskog toka. U funkciji nešto više od dve godine, Turski tok se sastoji od dve linije, od kojih je jedna namenjena za isporuku gasa Turskoj, a druga južnoj i jugoistočnoj Evropi.

Srpske vlasti u Bosni i Hercegovini insistiraju na izgradnji novog gasovoda sa Srbijom kojim bi stizale nove količine ruskog gasa.

Istovremeno, Federacija BiH već dugi niz godina radi na pripremi veze sa Republikom Hrvatskom preko južne gasne interkonekcije, čime bi se diverzifikovalo snabdevanje gasom i iskoristio potencijal LNG terminala u Omišlju na ostrvu Krk.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DODIK SVE SPREMIO?! "Republika Srpska za sat i po može postati nezavisna!"
Balkan

DODIK SVE SPREMIO?! "Republika Srpska za sat i po može postati nezavisna!"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pokušava da ubedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da posle sat i po skupštinskog zasedanja Srpska postane nezavisna država.

09.04.2023

10:34

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Majka Đorđa Stankovića - kandidata Mikija Aleksića za gradonačelnika Niša - iz budžeta otela više od milion i po evra!
ZLOUPOTREBILA DECU DA NAPUNI SVOJ DŽEP

Majka Đorđa Stankovića - kandidata Mikija Aleksića za gradonačelnika Niša - iz budžeta otela više od milion i po evra!

Marina Stanković, majka Đorđa Stankovića - kandidata za gradonačelnika Niša "Narodnog pokreta" Mikija Aleksića - iz budžeta grada Niša na kvarno je uspela da privredi nešto više od milion i po evra za "usluge privatnog vrtića, ličnog pratioca i personalnog asistenta" u svojim Predškolskim ustanovama "Meda".

22.05.2024

15:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija