• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RTRS

09.04.2023

10:34

DODIK SVE SPREMIO?! "Republika Srpska za sat i po može postati nezavisna!"

Tanjug/AP

Balkan

DODIK SVE SPREMIO?! "Republika Srpska za sat i po može postati nezavisna!"

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pokušava da ubedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da posle sat i po skupštinskog zasedanja Srpska postane nezavisna država.

Ili će početi povlačenje stranaca iz BiH ili će oni ovde uvesti svoje trupe, rekao je Dodik povodom krize koja je nastupila u donosima sa Zapadom zbog pitanja rapodele imovine i dodao da su „stvari došle do zida“.

Dodik smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može nešto i da izvuče.

"Srpska odbija da živi u neustavnoj BiH"

- Ako mi sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo šta je moguće. Ako neće dijalog, svesno biraju neizvesnost - izjavio je Dodik za Politiku.

On je naglasio da Srpska odbija da živi u neustavnoj BiH.

- Da ne otkrivam sve detalje, reću ću deo: BiH će funkcionisati samo dok u njenim strukturama sede sva tri naroda. Pokušavam da ubedim Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH - istakao je Dodik.

Foto: Tanjug/AP

On je upitao šta će se desiti kada se svi ljudi iz Republike Srpske vrate u institucije Srpske.

Spremi svi zakoni i uredbe da Srpska bude nezavisna

- Mislite li da ne radimo na tome? Radimo, i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da posle sat i po skupštinskog zasedanja Srpska postane nezavisna država. Nemojte nas gurati u ćošak. Ne sabijajte oprugu koja će odskočiti i koja će vas preskočiti - rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je naglasio da Srbi zaslužuju da imaju svoju državu.

- Banalne priče, kako je Brčko slabi trbuh i slične koještarije, jesu ratne priče. Mi razmišljamo o mirnodopskoj republici. Amerikanci su sve probali i nisu nas slomili, sa 60.000 vojnika i svim tim visokim predstavnicima - naveo je Dodik.

Prekid komunikacije sa ambasadorima

On je upitao šta bi se desilo da je neko pre 10 godina odlučio da neće da kontaktira s američkim ambasadorom u BiH i dodao da bi pola političara iz Republike Srpske potrčalo kod njega.

- Ali vreme se menja. Sve što je /ambasador SAD u BiH/ Majkl Marfi sada uspeo jeste da se uslika s jednim načelnikom u Srpskoj. Čak je pristao da se fotografiše s njim i bez zastave BiH - ispod zastava Republike Srpske i Amerike, samo da bi pribavio `dokaz` da ga nisu svi u Srpskoj odbacili - rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/AP

On je upitao kako će BiH funkcionisati kada stranci jednom odu, a otići će.

- Da li će Sarajevo razmišljati da ono što su održali uz pomoć sile Zapada počnu da brane ulaskom na teritoriju našeg entiteta? Bolje je da počnemo da se dogovaramo, mada je za to već pomalo kasno. Treba dobro da razmisle da li bi se pokušaj da pređu entitetsku liniju ispostavio kao greška - istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje može li prekid komunikacije s američkim i britanskim diplomatama biti skupa odluka, Dodik je rekao da bi najskuplje bilo da Republika Srpska izgubi imovinu.

"Američka politika uništava međunarodno pravo"

On je naglasio da globalna politika koju kreiraju SAD ide za tim da destruiše međunarodno pravo.

- Hoće svaki dan da određuju pravila. Biti dobar s Amerikom nije dovoljno da budete sigurni. Uvek dolaze novi zahtevi i mi smo to odlično razumeli - naveo je Dodik.

On je izrazio uverenje da će Amerika sada nešto preduzeti, ali da to nije u stanju to da sprovede.

- Naravno, dobro je izmaknuti se od njihovih morbidnih aktivnosti. Sve što su mogli, već su preduzeli. Neće nam određivati kako će se ovde rešavati stvari - rekao je Dodik.

"Putin kaže da je spreman da brani prijatelje, ne znam šta to znači"

On je dodao da su Amerikanci sve znali i podržavali direktora te službe.

- Doduše, mi smo skloni da mistifikujemo Ameriku misleći da sve znaju. Ustvari, treba samo izbeći njihove avione. Mada, Putin kaže da je spreman da brani svoje prijatelje, ne znam šta to znači. Nipošto ne bih voleo da neko shvati da prizivam obračunavanje na ovim prostorima - rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje šta misli da čeka svet i Republiku Srpsku u narednih desetak godina u kontekstu promena na geopolitičkoj sceni, Dodik je rekao da se svet menja.

Foto: AP/Photo

- Bosna je neuspešna zemlja, bez šanse da uspe. U prvim godinama je postojala šansa za dogovor o mogućoj BiH, ali su je preuzeli stranci. Uz ozbiljan otpor u srpskom i hrvatskom narodu. Svi znaju da smo kolonija. Mi ovde vodimo antikolonijalnu borbu. Ja sam vođa antikolonijalne pobune. Bosnu niko ne može da izgradi i popravi. Ovo je na štetu svih - naglasio je Dodik.

On je upitao zar Bošnjacima ne bi bilo bolje da se usmere na ono čime mogu da upravljaju, jer Banjalukom sigurno ne mogu, niti će moći.

- Pozivam i njih da budu deo pokreta antikolonijalne borbe, dekolonizacije, u tom slučaju sam spreman da s njima razgovaram i budem deo dogovora - zaključio je Dodik, prenosi RTRS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija