• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

12.05.2023

15:43

"NATO DA NE KREĆE KA OVAMO!" Crnogorci na Sinjajevini idu u hajdučiju, ovog puta neće ih namagarčiti! Na nogama svi od Žabljaka do Mojkovca, od Kolašina do Šavnika...

EPA

Balkan

"NATO DA NE KREĆE KA OVAMO!" Crnogorci na Sinjajevini idu u hajdučiju, ovog puta neće ih namagarčiti! Na nogama svi od Žabljaka do Mojkovca, od Kolašina do Šavnika...

Podeli vest

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu obaveštava javnost da im je Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo da "tokom vežbe „Immediate Response 23“ koja će se održati u maju, nisu planirane aktivnosti na Sinjajevini“, ali da su oni skeptični prema ovom obećanju.


„U skladu sa ovom informacijom koja nam je dostavljena nakon što se naša organizacija zvanično obratila vojnom ministarstvu, očekujemo da ovo dato obećanje bude ispunjeno u celosti i da na Sinjajevini u periodu od 22. maja do 2. juna 2023. godine ne bude nikakvih vojnih aktivnosti. Ipak, poučeni negativnim iskustvom sa početka ove godine kada je rečeno da na Sinjajevini neće biti vojnih aktivnosti, pa je onda i pored toga došlo 250 NATO vojnika, od 22. maja do 2. juna čuvari Sinjajevine biće na Margiti i drugim krajevima naše planine. Sve građane i ljubitelje prirode pozivamo da od 20.maja šetaju i planinare Sinjajevinom od Žabljaka do Mojkovca, od Kolašina do Šavnika. Sinjajevina će već od 20. maja biti puna ljudi i stoke, katuni će početi sa funkcionisanjem i time ćemo na najbolji način se suprotstaviti bilo kakvim potencijalnim vojnim aktivnostima“, saopštavaju iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjejevinu.

Ističu da od vlade Crne Gore očekuju da pod hitno poništi odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini, te konačno stave tačku na agoniju koju lokalna zajednica, najveće crnogorske planine, prolazi svaki put kada vojska pomene organizaciju vježbi.

„Smatramo neodgovornim da se javnost konstantno dezavuiše pričom da je 'Sinjajevina odbranjena', a stanje na terenu je takvo da je ona i dalje vojni poligon i kao takva ranjiva i ugrožena. Pokušaji da se neke vojne aktivnosti predstave kao bezbedne po životnu sredinu su samo pokušaji da se od Sinjajevine ipak napravi vojni poligon, u konačnom vežbalište strave. Nije naš narod uzalud rekao „bez maloga, nema velikoga“, pa je potpuno jasno da će početne pešadijske i vežbe spašavanja vremenom prerasti i u artiljerijska gađanja, upotrebu bojeve municije velikog kalibra, kretanje oklopnih vozila, i druge aktivnosti, što zvaničnici Ministarstva odbrane i neki drugi ne kriju uprkos izjavama premijera Dritana Abazovića“, poručuju iz GI Sačuvajmo Sinjejevinu.

Foto: Printskrin Youtube/Mina

 

Dodaju da Vlada Crne Gore konačno mora da shvati da pored obaveza prema NATO savezu ima obaveze i prema građanima Crne Gore, ali i prema životnoj sredini i prema propisima Evropske unije, međunarodnim aktima i lokalnim propisima koji pozivaju na zaštitu Sinjajevine. Zaštita ekoloških vrednosti Sinjajevine isključuje mogućnost bilo kakvog prisustva vojnih aktivnosti u ovom dragulju prirode i poljoprivrede, poručuju aktivisti te organizacije.

„Mi od naše borbe za Sinjajevinu nijesmo odustali i nećemo. Jedinstvo i sloga su glavno „oružje“ u odbrani Sinjajevine i mi ćemo se opet solidarno suprostaviti svim planovima koji su suprotni zaštiti naše planine. Sa najavom vojnih aktivnosti, naša je pozornost na maksimumu, pa stoga izgleda da nas čeka raniji izdig na katune ove godine. Zato pozivamo i naše stočare da što prije izdignu na katune jer ćemo svojim prisustvom jasno staviti do znanja čija je naša planina”, zaključuju u saopštenju GI Sačuvajmo Sinjajevinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
frghy

pre 11 meseci

jos malo nek se kurci Nato, pa kad bankrotira Amerika, da krene slavlje.....

Normalac

pre 11 meseci

I zbog ovakvih mrziteljsko-huškačkih naslova ćete goreti u paklu.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17