• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

07.01.2024

23:00

(FOTO/VIDEO) Drama u Sloveniji, evakuacija zarobljenih u pećini nemoguća - nivo vode raste!

Jamarska reševalna služba

Balkan

(FOTO/VIDEO) Drama u Sloveniji, evakuacija zarobljenih u pećini nemoguća - nivo vode raste!

Podeli vest

Evakuacija zarobljenih u pećini "Križnoj jami" u Sloveniji trenutno je nemoguća zbog porasta nivoa vode! U pećini su zarobljeni speleološki vodič, pripravnica i troje posetilaca starih od 22 do 58 godina - majka, otac i njihova ćerka.

Oni su otišli u pećinu 6. januara u osam časova. Problem je nastao nakon obilnih padavina i izlivanja vode, a prvi poziv upomoć stigao je juče oko 17 sati. Odmah zatim aktivirana je Pećinska spasilačka služba (JRS).

Na terenu speleolozi i vatrogasci

Na mestu događaja interveniše više jedinica speleološke službe spasavanja, kao i vatrogasci. Spasavanje još traje. Vodiči i posetioci nalaze se oko 2.400 metara od ulaza u pećinu.

Sandi Ćurk, komandant Regionalnog štaba Civilne zaštite za Notranjsku, rekao je da u ovim uslovima, čak i ako voda počne da se povlači, evakuacije iz slovenačke pećine u kojoj je zarobljeno pet osoba neće biti najmanje do sutra ujutru. Oni će sačekati dok evakuacija ne bude mogla da se nastavi na bezbedan i zdrav način.

Iako je tokom dana voda malo opala, zbog kiše je ponovo porasla. Ćurk je, međutim, dodao da su ljudima u pećini donete dodatne količine hrane, tople odeće i energenata za osvetljenje i grejanje.

- Pod ovim uslovima, čak i ako voda počne da se povlači, evakuacije iz pećine neće biti najmanje do sutra - rekao je Sandi Ćurk i objasnio da će evakuacija krenuti kada budu imali "sva profesionalna i lična uverenja da je svih petoro pogođenih ljudi mogu biti evakuisani iz pećine na bezbedan i zdrav način". 

- Moramo biti svesni da su ovo ekstremni uslovi za spasavanje i ronjenje. Voda je temperature šest stepeni, vidljivost je tri do pet centimetara, a podzemna voda je ogroman protok - dodao je on.

 

 

 

 

 

Šef tehničkog ronilačkog tima Damir Podnar rekao je da u okviru akcije spasavanja imaju pripremljeno nekoliko scenarija, ali da čekaju pad vodostaja.

- U slučaju niskog vodostaja sve će moći da se odvija veoma brzo, ali inače imamo negde smenu za zbrinjavanje zarobljenih osoba od 12 sati, pa ako voda ne padne, ovaj sistem će biti 12 sati, ali ako padne, komandir, načelnik jedinice za tehničko ronjenje, uletće sa svojim ljudima i izvesti porodicu i vodiče na sigurno na suvo - rekao je vođa intervencije Valter Zakrajšek iz Pećinske spasilačke službe.

U slučaju da se voda ne povuče, potrudiće se i da zatočenim ljudima obezbede bolje uslove za komunikaciju sa spoljnim svetom. Inače, ronioci su zarobljenim ljudima donosili dodatne količine hrane, lekova, toplu odeću i energente za svetlost i toplotu.

Pećinski sistem dug 8.273 metra

Križna jama je pećinski sistem dugačak 8.273 metra ispod prostora između Bloka, Loškog i Cerkniškog polja. Pripada otvorenim pećinama sa kontrolisanim ulazom i turističkim pećinama. Karakteristika pećine je lanac podzemnih jezera sa smaragdno zelenom vodom. U smislu biološke raznovrsnosti, ova pećina je četvrti najveći poznati pećinski ekosistem na svetu. To je jedna od najlepših i najbolje očuvanih pećina na svetu.

Foto: Jamarska reševalna služba

 

Podsetimo, u subotu u osam časova licencirani pećinski vodič i vodič pripravnik poveli su troje posetilaca, majku, oca i odraslo dete, u turistički obilazak Križne jame. Pošto se posetioci pećine nisu vratili do predviđenih 15 časova, u pećinu je otišao dežurni iz Udruženja ljubitelja Križne jame, koje organizuje ovakve izlete.

 

 

 

 

Prema utvrđenom protokolu, treći vodič je izvršio izviđački obilazak od ulaza do 9. jezera, nije pronašao nestala lica i vratio se na izlaz. Odmah potom, oko 17.25 časova, aktivirana je služba spasavanja (JRS) i druge nadležne službe.

Svi zarobljeni u pećini su bezbedni i dobrog zdravlja

Zarobljeni u pećini sklonili su se mesto koje uvek ostaje suvo i nalazi se desetak metara iznad nivoa vode. Područje je bezbedno čak i ako voda ponovo poraste. Njihovi životi nisu ugroženi i trenutno nemaju zdravstvenih problema.

- Svih petoro su živi, snabdeveni hranom i dobrog psihičkog stanja - saopštila je Civilna zaštita još jutros.

Spasavanje podrazumeva izuzetne napore pećinskih spasilaca Državne jedinice za tehničko ronjenje, koji moraju da plivaju do nastradalih u ekstremnim uslovima, kao što su niska temperatura vode, jaka struja i slaba vidljivost, saopštio je Štab Civilne zaštite za Notranjsku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14