• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.01.2024

13:42

Neprijatelji Srba zakrvili! Vojni brod "Jadran" podgrejao stari rat (FOTO)

wikipedia/shutterstock

Balkan

Neprijatelji Srba zakrvili! Vojni brod "Jadran" podgrejao stari rat (FOTO)

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore juče je saopštilo da žali zbog susreta ministara odbrane Hrvatske i Crne Gore koji je otkazan, a koji je dva dana ranije trebalo da bude održan u Tivtu.

Do susreta nije došlo jer su dvojica ministara imali suprotne stavove koji se tiču vlasništva nad vojnim brodom "Jadran", a oko koga se dve države decenijama spore.

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović je uoči susreta rekao da Hrvatska na brod nema pravo, te da o tome nisu spremni da pregovaraju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Prema sadašnjim pravilima, politika proširenja je poznata po iskustvima blokade. I to je instrument koji je Hrvatska inače već koristila kada je u pitanju bila Srbija. Kada je u pitanju Crna Gora, to nikad nije bilo korišćeno. Sad taj rizik postoji - ocenila je bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović za Radio Slobodnu Evropu.

Đurović je za RSE ocenila da je ovo "samo jedno upozorenje kako sa deficitom diplomatskog iskustva možemo da poremetimo odnose koje smo dugo negovali".

Foto: wikipedia

Brod "Jadran"

Ona je podsetila da je Crna Gora sa susedima, pa i Hrvatskom, godinama imala dobrosusedske odnose, koje i dalje treba negovati.

Đurović se, ipak, nada da će se stvari popraviti, jer bi, u suprotnom, to moglo usporiti integracije Crne Gore.

Đurović, koja je od 2004. do 2010. godine bila na pozicijama potpredsednice Vlade ili ministarke zadužene za evropske integracije, smatra da je "optimalno vreme za završavanje tih pregovora prošlo".

- A to je bilo pre nego što je Hrvatska postala članica EU, kada je nama to Evropska komisija prijateljski sugerisala. Bilo je to 2007. do 2010. godine - navela je ona.

U središtu spora je školski brod "Jadran", usidren u Tivtu, u kojem je trebalo da se susretnu dvojica ministara.

Još od raspada bivše Jugoslavije i pokretanja sukcesije između država nastalih njenim raspadom, Hrvatska od Crne Gore potražuje školski brod iz 1933. jer smatra da na njega ima pravo na osnovu činjenice da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u Splitu.

Međutim, kako je nakon izbijanja rata u SFRJ postignut dogovor da se imovina koja se na početku sukoba našla na teritoriji pojedinih republika može smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i "Jadran", koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom "Arsenalu", ostao u posedu Crne Gore.

Hrvatska je najmanje dva puta u proteklih deceniju upućivala protestnu notu Crnoj Gori u vezi sa brodom "Jadran".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija